Меню
Головна Блог компанії De Novo Ключові Аспекти Хмарного Фінансового Менеджменту - CapEx vs OpEx
Ключові Аспекти Хмарного Фінансового Менеджменту - CapEx vs OpEx

Ключові Аспекти Хмарного Фінансового Менеджменту - CapEx vs OpEx

2020-12-10

У чому відмінність фінансових моделей OpEx і CapEx, щодо витрат на ІТ-інфраструктуру і на що потрібно звернути увагу бізнесу перш за все. Розбираємо в нашому новому матеріалі.

За останні десятиліття загальноприйняті види ІТ-інфраструктури підприємств зазнали серйозних змін. Сьогодні більша кількість організацій вважають за краще використовувати переваги хмарних інструментів, в порівнянні з локальною інфраструктурою. Відповідно до останнього звіту Gartner, Inc. близько 40% організацій в Північній Америці планують витратити більшу частину нового або додаткового фінансування саме на хмари.

Одна з головних відмінностей, яку бачать компанії, це збільшення експлуатаційних витрат і зниження капітальних відповідно. У цій статті ми порівняємо дві ці фінансові моделі, CapEx і OpEx, і надамо ключові висновки, які можуть вплинути на вашу стратегію управління витратами на ІТ-інфраструктуру.

Більш докладний і прикладний розгляд витрат, розрахунок TCO і ефективність хмарної моделі ми розглянули в нашому матеріалі "IaaSабо своє залізо - Що вибрати бізнесу?"

Що таке CapEx?

Капітальні витрати (CapEx) - це інвестиції, зроблені організацією з метою отримання довгострокової вигоди в майбутньому. Комп'ютери, сервери та інше апаратне забезпечення, необхідне для локальної інфраструктури - все це приклади CapEx. Підприємство оплачує ці витрати авансом, чекаючи, що покупки принесуть користь підприємству протягом багатьох років. Будь-які пов'язані з цим експлуатаційні витрати також вважаються капітальними витратами, так як вони продовжують термін служби активів.

Коли справа доходить до обліку, CapEx вказується в звіті про рух грошових коштів в розділі інвестицій. Вартість капітальних вкладень амортизується протягом декількох років, тому повні авансові витрати зазвичай не віднімаються зі звіту про прибутки і збитки підприємства відразу, а тільки амортизована вартість за рік, в якому вона була представлена. 

Що таке OpEx?

Операційні витрати (OpEx) - це поточні витрати, пов'язані з повсякденною діяльністю підприємства. Абонентська плата за хмарні послуги вважається OpEx - постачальник хмарних послуг заздалегідь робить інвестиції в інфраструктуру, а ви оплачуєте тільки послугу, отримуючи ті ресурси, які ви потребуєте в даний момент часу.

У звіті про прибутки і збитки OpEx вказується або як скорочення грошових коштів, або як збільшення кредиторської заборгованості. Витрати повністю віднімаються в році, в якому вони були зроблені. 

CapEx vs OpEx - в витратах на ІТ-інфраструктуру

Міграція в хмару це серйозний крок для будь-якого підприємства, і потрібно враховувати велику кількість різних факторів і нюансів. Перехід від капітальних витрат до операційних це важливий крок, до якого потрібно підходити відповідально. 

CAPEXOPEX
Великі витрати авансом є меншим обсягом грошових коштів для повсякденної діяльності або нових інвестицій.Ніяких великих авансових витрат, тому підприємства мають більше коштів на щоденній основі і можуть інвестувати в нові послуги або продукти коли це необхідно.
Бізнес прив'язаний до довгострокових зобов'язань і не може легко вносити зміни.Терміни оплати коротше, тому підприємства можуть легко розгорнути свої інвестиції в міру необхідності.
Оскільки CapEx зазвичай тягне за собою значні витрати, процес внутрішнього затвердження закупівель може зайняти багато часу.Операційні витрати, як правило, менше, тому процес затвердження купівлі не займає стільки часу.
Підприємства мають повний контроль над своєю інфраструктурою, але внутрішні ресурси повинні бути спрямовані на експлуатацію, обслуговування і ремонт інфраструктури.Зовнішні експерти (хмарні провайдери та / або MSP) керують і підтримують хмарну інфраструктуру. Внутрішні ресурси можуть бути зосереджені на створенні цінності для бізнесу.
Можуть знадобитися додаткові непередбачені витрати на обслуговування і ремонт інфраструктури.Постачальник хмарних послуг несе відповідальність за будь-які витрати з технічного обслуговування або ремонту. Як правило всі випадки простою і компенсація клієнту закріплені в SLA. 
CapEx розглядається як інвестиція в поліпшення бізнесу, яка поверне вартість в майбутньому. Зазвичай це хороший знак для потенційних інвесторівДля бізнесу може бути важко показати майбутню цінність потенційному інвестору, тому що вони платять по мірі того, як вони використовують ресурси.
В умовах світу технологій, який швидко змінюється, інвестиції в технології можуть стати надмірними або застарілими до закінчення терміну їх службиОператор вкладає свої кошти в розвитку технологій, а клієнт лише вибирає оператора за цим критерієм. Бізнес швидше може розгортатися і адаптуватися під нові тенденції.
ROI зазвичай реалізується тільки через довгий час після покупки, тому що інфраструктура повинна бути створена, а співробітники - навчені.У багатьох випадках бізнес може досягти негайної окупності інвестицій, оскільки інфраструктура управляється провайдером хмарних обчислень
Підприємства часто перевитрачають кошти для забезпечення своїх потреб достатніми ресурсами (або вони можуть їх недовикористати, тому що недооцінили свої потреби). У таких випадках відбувається простоювання інфраструктури, або потрібно знову докуповувати її і виділяти на це капітальні інвестиції. Бізнес може робити більш точні прогнози щодо кількості необхідних ресурсів в короткостроковій перспективі. Якщо їм необхідно скорегувати, вони можуть швидко внести зміни так чи інакше. Бізнес може отримати необхідну кількість ресурсів буквально в кілька кліків і за короткий проміжок часу. 


Здатність перейти на OpEx для інвестицій в ІТ-інфраструктуру змушує багато організацій переносити робочі навантаження з локального апаратного забезпечення на публічну хмару.

Постачальники хмарних послуг пропонують різні варіанти оплати своїх послуг, щоб найкращим чином задовольнити потреби своїх клієнтів, як з точки зору цін, так і з точки зору операцій. 

Що таке Cloud Native додатки і чому це важливо? Ми розібрали основні переваги нативних хмарних додатків і показали їх відмінності від традиційних додатків. 

Підписуйтесь на наші соціальні мережі, щоб стежити за актуальними новинами та цікавими статтями зі світу хмарних технологій.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)