Меню
Головна Блог компанії De Novo Що таке Cloud Native додатки і чому вони важливі?
Що таке Cloud Native додатки і чому вони важливі?

Що таке Cloud Native додатки і чому вони важливі?

2020-11-20

Що таке Cloud Native додатки? Чим вони відрізняються від традиційних додатків? Чому Cloud Native це важливо, і що це може дадити бізнесу? Детальніше в нашому матеріалі.

Свого часу публічні хмарні системи змінили інвестиційні тенденції ринку, і показали що можна використовувати інфраструктуру, як справжній і перш за все ефективний інструмент. Cloud Native розробка теж за своєю метою змінює пріоритет з того "Де розміщуються додатки" на те "Як вони розробляються".

Чому публічні хмари вигідніше свого заліза, завантажуйте і читайте в нашому матеріалі "Iaas vs Своє Залізо".

Що таке Cloud Native?

Cloud Native - це підхід до створення і запуску додатків, що використовує переваги хмарних систем. Cloud Native розробка включає в себе концепції DevOps, continuous delivery, мікросервісів і контейнерів. Компанії, які використовують cloud native архітектуру, частіше створюють нові ідеї, розуміють тенденції ринку, і швидше реагують на запити своїх клієнтів.

"Cloud Native - це структурування команди, культури і технологій для управління складністю і швидкістю розробки" - Joe Beda Co-Founder, Kubernetes and Principal Engineer, VMware

Як створюються Cloud Native додатки?

Для створення і використання cloud native додатків організаціям необхідно переосмислювати підхід до системи розробки та впроваджувати основні принципи cloud native.

DevOps - це концепція взаємодії між розробниками програмного забезпечення та ІТ-відділами, з метою надання високоякісного продукту. DevOps створює культуру і середу, в якій створення, тестування і випуск програмного забезпечення відбувається швидше, частіше і більш послідовно.

Continuous Delivery - це процес постійного і безперервного додавання різних змін і оновлень в розробку продукту, в тому числі за допомогою автоматизації. Безперервна поставка робить процес випуску ПО надійним і перевіреним, а організації можуть поставляти оновлення окремого програмного забезпечення, фічі або навіть цілі продукти в більш короткі терміни.

Мікросервіси - це архітектурний підхід до розробки програми як сукупності невеликих сервісів; кожен сервіс реалізує бізнес-можливості, запускає свій власний процес і спілкується через свої API або повідомлення. Кожен мікросервіс може бути розгорнутий, модернізований, масштабований і перезапущений незалежно від інших сервісів в тому ж самому додатку, зазвичай як частина автоматизованої системи, дозволяючи постійні оновлення живих додатків без впливу на клієнтів.

Контейнеризація - це програмна віртуалізація на рівні операційної системи, яка забезпечує запуск додатків і необхідний йому мінімум ресурсів в деякому стандартизованому просторі (Контейнері). Використовуючи віртуалізацію на рівні операційної системи, один екземпляр ОС динамічно розділяється на кілька ізольованих контейнерів, кожен з яких має унікальну файлову систему з можливістю запису і квоту ресурсів. Низькі накладні витрати на створення і видалення контейнерів в поєднанні з високою щільністю упаковки в одній ВМ роблять контейнери ідеальним обчислювальним засобом для розгортання окремих мікросервісів.

De Novo надає послугу KaaS для зручного керування кластерами Kubernetes безпосередньо в хмарах De Novo.

Чому Cloud Native додатки важливі?

Cloud Native додатки створюються і розгортаються в дуже швидкому темпі невеликими групами фахівців на платформах, які забезпечують легке масштабування і апаратну розв'язку. Такий підхід забезпечує організації більшою гнучкістю, відмовостійкістю і портативністю в хмарних середовищах.

  • Яскрава конкурентна перевага
    Розробка на основі хмари це перехід в нове конкурентне середовище з великою кількістю зручних інструментів, відсутності капітальних інвестицій, і можливістю керувати кількістю ресурсів в лічені хвилини. В епоху програмного забезпечення компанії, які здатні швидко створювати і поставляти ПО відповідно до потреб клієнтів, досягають більшого успіху.
  • Можливість зосередитися на відмовостійкості
    Cloud Native розробка дає можливість зосередитися на інструментах для забезпечення відмовостійкості. Хмарний ландшафт швидко розвивається та допомагає розробникам і архітекторам проектувати системи, які залишаються інтерактивними незалежно від зупинок середовища.
  • Ефективність та гнучкість
    Хмарні системи дозволяють швидко і ефективно керувати ресурсами, які потрібні для розробки додатків. Можливість реалізовувати гібридну або навіть мультиклауд середу, дозволяють розробникам використовувати різні інфраструктури для забезпечення потреб бізнесу.
  • Автоматизація і трансформація підприємства
    Автоматизації ІТ напрямку підприємства це плацдарм для ефективної трансформації інших відділів і команд. Крім того, це усуває ризик збоїв через людські помилки, оскільки співробітники концентруються на контролі рутинних завдань, а не на їх безпосередньому виконанні. Автоматизована установка оновлень в реальному часі на всіх рівнях стека усуває час простою і необхідність в експертах з досвідом "ручного керування".

Cloud Native додатки проти традиційних корпоративних додатків

Cloud Native Додатки

Традиційні Додатки

Передбачуваність. Cloud Native додатки відповідають рамковій програмі або "контрактам", розробленим для забезпечення максимальної стійкості до зовнішніх впливів за рахунок передбачуваної поведінки. Автоматизована, керована контейнерами інфраструктура, яка використовується в хмарних платформах, визначає спосіб написання програмного забезпечення. Гарним прикладом такого "контракту" є 12 принципів, вперше задокументованих як 12-факторний додаток.Непередбачуваність. Традиційні програми не завжди можуть реалізувати всі переваги роботи через унікальну архітектуру або розробку кожного окремо взятого додатка. Цей тип програми часто займає більше часу на створення, випуск оновлень у великих нечастих партіях, і передбачає, що залежні сервіси забезпечують високу доступність.
Відсутність прив'язки до ОС. Оригінальна архітектура хмари дає розробникам можливість абстрагуватися від базових залежностей інфраструктури. Замість того, щоб налаштовувати, виправляти і обслуговувати операційні системи, команди зосереджуються на програмному забезпеченні. Найбільш ефективним засобом абстракції є формалізована платформа.Залежність від ОС. Традиційна архітектура програми дозволяє розробникам будувати тісні залежності між додатком і ОС, що лежить в його основі, обладнанням, сховищем і службами підтримки. На відміну від cloud native моделі, ці залежності роблять міграцію і масштабування додатки в новій інфраструктурі складним і ризикованою справою.
Потужності правильного розміру. Рідна платформа хмарних додатків автоматизує  ініціалізацію і настройку інфраструктури, динамічно розподіляючи і перерозподіляючи ресурси під час розгортання відповідно до потреб додатку. На основі власного часу виконання в такій архітектурі оптимізується управління життєвим циклом додатка, включаючи масштабування відповідно до потреб, використання ресурсів, оркестровку за доступними ресурсів і відновлення після збоїв з мінімальним часом простою.Потреба в більшій потужності. Традиційні ІТ-фахівці розробляють спеціальне, індивідуальне інфраструктурне рішення ( "сніжинка") для додатка, відкладаючи розгортання програми. Рішення часто має надмірний розмір і побудовано для задоволення найгірших прогнозів по пропускній здатності з мінімальною здатністю масштабування за межі проектних обмежень для задоволення попиту.
Рівень взаємодії. Cloud Native архітектура покращує концепцію DevOps, полегшує взаємодію людей, процесів та інструментів. Це збільшує співробітництво між командами розробників і операційними командами, щоб прискорити і згладити передачу готового коду програми в виробництво.Зниження рівня взаємодії. У традиційних додатках використовується передача готового коду програми від розробників до операцій. Організаційні пріоритети мають пріоритет над споживчою цінністю, що призводить до внутрішніх конфліктів, повільної і скомпрометованої доставці і низькому моральному духу команд.
Continuous delivery. Команди IT-фахівців випускають індивідуальні оновлення програмного забезпечення, як тільки вони готові. Організації, що випускають програмне забезпечення, швидко отримують більш тісний цикл зворотного зв'язку і можуть більш ефективно реагувати на потреби клієнтів. Безперервна поставка найкраще працює з іншими суміжними підходами, включаючи розробку на основі тестування і безперервну інтеграцію.Waterfall розробка. IT-команди випускають програмне забезпечення періодично, зазвичай з інтервалами в тижні або місяці, незважаючи на те, що багато компонентів релізу, можливо, були готові набагато раніше, без будь-яких залежностей. Функції, які клієнти хочуть або потребують їх, затримуються, і бізнес упускає можливості конкурувати, завойовувати клієнтів і збільшувати доходи.
Незалежність. Архітектура мікросервісів розбиває додатки на невеликі, вільно пов'язані і незалежно працюють сервіси. Ці сервіси розробляються невеликими незалежними групами розробників та уможливлюють часте оновлення, масштабування і відмовостійкість / перезапуск без впливу на інші сервіси.Залежність. Монолітні архітектури об'єднують безліч розрізнених сервісів в єдиний пакет розгортання, викликаючи непотрібні залежності між сервісами і приводячи до втрати гнучкості під час розробки і розгортання.
Швидке відновлення. Робочий час контейнера і оркестратор забезпечують динамічне накладення віртуалізації високої щільності, яке ідеально підходить для архітектури мікросервісів. Оркестровка динамічно управляє розміщенням контейнерів на кластері для забезпечення еластичного масштабування і відновлення / перезапуску в разі відмови додатки або інфраструктури.Повільне відновлення. Традиційні інструменти самі по собі є більш повільними і менш ефективними основами для мікропроцесорних додатків через більш повільного запуску / зупинки і накладних витрат операційної системи для кожної окремо взятої ВМ.

Користуйтеся Cloud Native з розумом

Завдяки коректній Cloud Native архітектурі ваші операційні команди будуть більш ефективними в удосконаленні та автоматизації процесів, забезпечуючи безпосередню вигоду для бізнесу. Але не забувайте, що це лише один з великої кількості інструментів, який приносить користь тільки при правильному використанні.

Визначайте пріоритети робочих навантажень для модернізації

Не кожен додаток має бути перетворено в Cloud Native. Бізнесу та ІТ-фахівцям необхідно спільно працювати над розстановкою пріоритетів для старих і нових робочих навантажень і додатків, щоб визначити технічні нюанси, стратегічне значення і окупність інвестицій в кожному окремо взятому випадку.

Вирішуйте, створювати або купувати платформу

Деякі команди будують свою власну платформу, використовуючи комбінацію технологій автоматизації з відкритим кодом і контейнерами. Однак вибір, розгортання і інтеграція компонентів, при неправильному використанні, затримують реальну розробку додатків, і така платформа в форматі "зроби сам" (DIY) вимагає постійного обслуговування і модернізації. Існує ряд інструментів, які дозволяють отримати повноцінну вже готову платформу, і дають можливість командам зосередитися на безпосередньому створенні додатків.

У нашій минулій статті ми склали рейтинг найбільш незвичайних ЦОД в світі.

Підписуйтесь на наш блог і стежте за нашими соціальними мережами, щоб бути в курсі останніх новин зі світу хмарних технологій!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)