Меню
Головна Блог компанії De Novo Хмари випередили залізо, здається, назавжди
Хмари випередили залізо, здається, назавжди

Хмари випередили залізо, здається, назавжди

2020-04-16

Згідно новому дослідженню Synergy Research Group, в 2019 році глобальні витрати на хмарні сервіси вперше виявилися вищими за суму продажів обладнання та програмного забезпечення для ЦОД.

Аналітична компанія Synergy Research Group нещодавно опублікувала результати чергового дослідження, присвяченого світовому ринку дата-центрів. Один з цікавих висновків звіту говорить про те, що в 2019 році глобальні витрати на хмарні сервіси вперше виявилися вищими за суму продажів обладнання та програмного забезпечення для ЦОД.

Якщо говорити про конкретні цифри, то, за даними дослідників, минулого року сумарні витрати лише на рішення типу IaaS і PaaS, а також керовані приватні хмари склали $97 млрд, що на 38% більше показника річної давнини. Детальніше про приватні хмари та концепцію True Private Cloud, завантажуйте та читайте в нашому матеріалі "True Private Cloud - Як з надійного зробити зручне". 

При цьому на ІКТ-системи для дата-центрів було витрачено в цілому $93 млрд, що всього на 1% більше, ніж в 2018. При цьому підкреслюється, що за останні десять років світові витрати на хмарні інфраструктури зростали в середньому на 56% на рік, тоді як продажі обладнання — лише на 4%.

На думку експертів Synergy Research, подібна тенденція продовжиться і в майбутньому. Як зазначив провідний аналітик компанії Джон Дінсдейл: 

"Організації у всьому світі щорічно вкладають майже $200 млрд у придбання обладнання, програмного забезпечення чи доступу до потужностей ЦОД, але більш за всіх від цього сьогодні виграють хмарні оператори". 

Даний тренд підтверджує і нещодавнє дослідження IDC, згідно з яким до 2023 року світові витрати на хмарні сервіси досягнуть $500 млрд. Український ринок не є винятком, ми бачимо динамічний розвиток хмарного ринку, та стагнацію ринку комерційних ЦОД. Детальніше про це розповів CEO De Novo Максим Агєєв у своєму матеріалі "Ринок хмар в Україні 2019".

Додатковим ситуативним фактором, що посилює дану тенденцію, стала нинішня пандемія COVID-19. Одним з її наслідків стало те, що багато компаній перевели своїх працівників на віддалений режим роботи, через це в багатьох випадках знадобилося залучення додаткових ІТ-ресурсів. Хмари прийшлись тут дуже до речі. В результаті, зростання навантаження на хмарні дата-центри відзначається по всьому світу.

Така ситуація навіть змусила деяких світових операторів розробити екстрений план з визначення кола пріоритетних клієнтів, які в першу чергу отримають доступ до потужностей сервісів у випадку нестачі потужностей. При цьому ряд закордонних аналітиків висловлюють думку про те, що після подолання пандемії та її наслідків значна частина компаній, які вимушено мігрували в хмари, скоріш за все, продовжать використання сервісів і навіть збільшать обсяг їх споживання. Це, в свою чергу, надасть додаткову підтримку хмарному сегменту і буде стимулювати подальше зростання ринку.

В квітні 2020 року в Україні з'явився перший хмарний провайдер, який отримав статус VMware Cloud Verified, читайте детальніше в нашому матеріалі.

Визначаєтесь з хмарним рішенням для свого бізнесу? 
Залиште заявку, і наші фахівці нададуть вам безкоштовну консультацію для вибору найефективнішого варіанту!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)