Меню
Головна Блог компанії De Novo Хмарні технології для бізнесу: огляд ефективних варіантів використання
Хмарні технології для бізнесу:  огляд ефективних варіантів використання

Хмарні технології для бізнесу: огляд ефективних варіантів використання

2018-10-10

Для чого потрібні хмарні IaaS обчислення в бізнесі, і в яких випадках доцільно використовувати хмари.

Хмарні технології дають змогу вирішувати широкий перелік завдань, але часом великий вибір відштовхує, оскільки незрозуміло, з чого починати. Далі ми опишемо типові сценарії, замовники часто починають подорож в хмари саме з таких прикладів. 

У першу чергу зверніть увагу — якщо ви новачок у використанні подібних сервісів, не варто намагатися перевести всю інфраструктуру на хмарні технології. Є шанс, що проект виявиться надто великим або складним, щоб відчути всю привабливість використання хмари. При цьому якщо ви перенесете всього пару серверів, ймовірно, не спрацює хмарна економіка. Рекомендується починати з 1-3 сервісів з невисоким рівнем критичності. Паралельно потрібно вивчати і розуміти, як працює економіка рішень для хмари. Адже це не тільки технологічне рішення, а й фінансовий інструмент. При грамотному використанні, він дозволить компанії реально економити. Щоб правильно розрахувати економічну вигоду від використання хмари для вашого бізнесу, завантажуйте приклад розрахунку з детальним поясненням та описом переваг хмарних сервісів.

В ідеалі, до моменту прийняття рішення спробувати хмарні технології для бізнесу, фінансовий відділ вашої компанії має заглибитися в суть того, що відбувається. Чим краще люди з фінансового відділу будуть проінформовані про хмарну економіку, тим з більшою ймовірністю ви знайдете в їх особі найгарячіших прихильників. Тепер пройдемося безпосередньо по завданням і шляхам їх вирішення, що дозволять відчути всі плюси хмар.

Ресурси під перспективний проект

Перше, що варто запам'ятати при використанні хмарних технологій — якщо у вашій організації є власні ресурси для реалізації завдання, хмара, ймовірно, не буде економічно вигідною, адже ціна існуючого ресурсу може бути прийнята за нуль. Але якщо ви потрапили в ситуацію, коли всі ресурси зайняті, і бізнес вимагає запуску нового проекту, то варто розглянути варіант розміщення проекту на базі хмарних сервісів для бізнесу. Ви незабаром оціните реальні плюси використання ресурсів хмари.

Перший очевидний плюс хмарних рішень для бізнесу при даному варіанті - швидкість. Час поставки заліза навіть при ідеальному збігу обставин навряд чи буде менше 1-2 тижнів, а додайте сюди ще час на інсталяцію обладнання. Якщо ж говорити про хмару, то у нас непоодинокі випадки, коли замовник отримує свої ресурси протягом одного дня з моменту виявлення бажання. 

Наступне — це проста економічна вигода від застосування хмарних обчислень для бізнесу, адже, як правило, придбання власного заліза може стати більш вигідним на відрізку більше 3-4 років. Пам'ятаєте, що ми говоримо про перспективний проект, але не факт, що він буде «на плаву» через такий проміжок часу?

Ще одне непросте питання при старті нових проектів — скільки нова хмарна інфраструктура буде споживати ресурсів. У хмарі ви можете додавати і зменшувати ресурси хоч кожен день з кроком в 1 Гігагерц, 1 Гігабайт ОЗП (оперативного запам’ятовуючого пристрою) і 10 ГБ жорстких дисків. Як результат, під час запуску нового проекту замовник отримує високу швидкість старту, мінімальні ризики у випадку провалу проекту і точне розуміння того, скільки ресурсів вимагає проект під час експлуатації.

Заміна обладнання

Потреба заміни старого обладнання дозволяє поглянути на хмарні IaaS сервіси для бізнесу під дещо іншим кутом, адже, в порівнянні з попереднім варіантом, швидкість старту і точний сайзінг вже не такі важливі. 

Тут на перший план виходить те, що необхідні ресурси більше не будуть розміщуватися у вашій власній серверній, а отже, платежі за електрику стануть менше. Наступним дуже важливим моментом є те, що ваші фахівці зможуть набагато менше часу приділяти підтримці працездатності інфраструктури, і, відповідно, зосередиться на завданнях, більш важливих для підприємства. 

Ну і нарешті, не буде більше необхідності турбуватися про надійність ваших ресурсів. Ці клопоти беруть на себе хмарні ІТ провайдери, підписуючи з замовником угоду SLA (Service Level Agreement).

Хмара, як резервний майданчик

Ну і третім варіантом застосування хмарних технологій для бізнесу на початковому етапі є побудова резервного майданчику.

 Якщо виникає така задача, шляхів її вирішення зазвичай два — оренда ЦОД і розміщення там власного "заліза" (створення власного резервного ЦОД недоцільна для переважної більшості компаній) або розміщення резервного майданчику в хмарі. 

Купівля власного "заліза" в даному випадку буде менш доцільним варіантом, оскільки ви фактично купуєте обладнання, яке повинно простоювати більшу частину свого терміну експлуатації. Провайдери, в свою чергу, пропонують ресурси для таких завдань за нижчими цінами, а також забезпечують замовника усіма необхідними інструментами для побудови катастрофостійких рішень. Таким чином, завдяки використанню хмари досягається значна економія для проекту.

Підписуйтесь на наші соціальні мережі, щоб стежити за головними хмарними трендами і новинами України та всього світу!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)