Меню
Головна Блог компанії De Novo Міграція у Хмару - з чого почати?
Міграція у Хмару - з чого почати?

Міграція у Хмару - з чого почати?

2019-08-01

Важливі кроки і поради щодо перенесення власної інфраструктури в хмару. З чого почати та на що звернути увагу? Детальніше у нашому матеріалі.

Колись давньокитайський філософ сказав: "Навіть шлях у тисячу лі починається з першого кроку". Ця цитата точно описує стан нерішучості і сумніви багатьох фахівців і керівників, які дивляться у бік хмарних обчислень. Цей матеріал розповість про шлях у світ хмари і про те, як цей шлях полегшити.

Існує два основні варіанти переміщення даних у хмару:

  • Звернення до інтегратора:
  • Самостійне переміщення.

Звернення до інтегратора – більш звичний і менш трудомісткий варіант. Але він тісно пов'язаний з можливостями і компетенціями компанії-інтегратора. Як показує практика, однаково добре впроваджувати як on-premise, так і хмарні рішення, під силу не кожному. Це пояснюється суттєвими відмінностями у підходах до проектування хмарних і наземних інфраструктур як з технологічної, так і з економічної точки зору, не кажучи вже про питання технічної підтримки та SLA (Service Level Agreement, або Угода про рівень якості обслуговування).

Самостійне переміщення – це альтернативний та, на наш погляд, оптимальний варіант. Глибоке вивчення області дасть розуміння хмарних можливостей. Отримана інформація буде корисна навіть якщо самостійно перенести інфраструктуру у хмару не вийде. Ці знання допоможуть детальніше сформулювати завдання для підрядника і визначити бажаний результат.

З чого почати самостійне вивчення хмарного питання?

Сьогодні існує безліч безкоштовних ресурсів для вивчення питання переміщення даних у хмару. Сайт De Novo можна віднести до одного з них. У нашому блозі зібрано безліч корисних матеріалів. Наприклад:

  • види хмарних сервісів і огляд хмарних провайдерів;
  • ефективні варіанти використання хмар;
  • рекомендації та допомога у виборі хмарного провайдера;
  • різні кейси та інші цікаві статті.

Ознайомча інформація допоможе розібратися у доцільності використання хмарних технологій. Знання у подальшому допоможуть вам вести розважливий діалог з відділами продажів і технічними експертами хмарних провайдерів.

На продуктових сторінках нашого сайту ви знайдете багато корисної інформації про кожен продукт, окрім цін на послуги. Пояснюємо, чому так. Розрахунок хмарної інфраструктури, особливо для великих компаній, - це нетривіальна процедура. З огляду на особливості і нюанси кожного клієнта, ми проводимо індивідуальний розрахунок. На етапі розрахунків ми наполегливо рекомендуємо включати у процес нашого менеджера з продажів.

Хочете отримати консультацію, оформити розрахунок, або випробувати Хмарні Послуги? Заповніть форму, і наш менеджер зв'яжеться з вами!

Менеджер De Novo забезпечить максимальне полегшення на вашому шляху у хмару. Першочерговим завданням нашої служби продажів є визначення застосовності та обґрунтування використання хмарних послуг. Починати вивчення хмари ми рекомендуємо з розгортання двох-трьох сервісів з невисоким рівнем критичності, і у разі успіху вже переносити більш критичні сервіси.

Треба розуміти, що хмара не є панацеєю, і не для всіх сервісів вони будуть однаково ефективними. Для сервісів з динамічним об'ємом ресурсів використання хмари буде ефективніше, ніж для сервісів з передбачуваним і статичним обсягом. Необхідність включення безпосередньо у сервери промислових інтерфейсів типу RS-485 також не найкращий варіант (хоча це легко можна обійти, залишивши на землі лише невеликий проксуючий сервер, а всі обчислення винісши у хмару).

Наш менеджер з продажів дасть рекомендації з урахуванням ваших нюансів і побажань. У разі виникнення специфічних умов він підключить до питання технічного фахівця. Після того, як перелік сервісів обраний, ми допоможемо провести вам необхідні розрахунки для отримання оціночної вартості розміщення цих сервісів у хмарі. Маючи такі дані, можна переходити до наступного етапу, а саме до розрахунку сукупної вартості володіння.

Розрахунок економічної і технічної ефективності хмари

Розрахунок TCO (Total Cost of Ownership, або сукупна вартість володіння) є найважливішим етапом при використанні хмарних технологій. Перш за все, це допоможе зрозуміти економічну вигоду хмари. У разі необхідності ці знання дадуть достатньо інформації і для того, щоб захистити цей проект перед вашим керівництвом. Ми наполегливо рекомендуємо проводити його разом з нашими фахівцями, оскільки є набір параметрів, який наші замовники забувають врахувати. Наприклад, вартість електрики, робочої сили, грошей у часі тощо.

Ознайомтеся з детальним розрахунком ТСО (Total Cost of Ownership) у нашому матеріалі "Хмари проти власної інфраструктури”.

Довівши економічну ефективність, необхідно підтвердити технічну придатність рішення. Починати слід з навчання вашого технічного персоналу основам використання хмар. Фахівці De Novo розробили для цього курс «Хмарна Лабораторія». Це одноденний безкоштовний воркшоп, у рамках якого наші технічні фахівці розкажуть вашим про засади архітектури хмари і способи управління. Будуть спроектовані і розібрані ситуації, з якими ви можете зіткнутися у рамках розгортання і експлуатації сервісу.

Після цього вам буде надано набір ресурсів на безкоштовній основі для самостійного вивчення інтерфейсу хмари і базових процедур. Якщо після цих етапів ваші фахівці все ще будуть не впевнені у технічній придатності хмари, ми пропонуємо побудову PoC (Proof of Concept). У межах цієї моделі наші технічні фахівці нададуть підтримку у тестовому розгортанні сервісу, його оптимізації у необхідних ресурсах, а також у всебічній перевірці. Крім того, у межах PoC можливі детальне опрацювання та перевірка шляхів міграції у хмару. Детальніше читайте наш матеріал Інструменти Міграції у Хмару.

Заключні етапи

Заключним етапом є погодження і підписання договору. У разі необхідності проведення тендеру наша служба продажів може надати вам підтримку і допомогти правильно організувати його.

У цьому матеріалі ми розглянули основні етапи хмарної подорожі. Фахівці De Novo готові допомогти на кожному етапі і зробити ваш шлях у хмару легше і доступніше.

З огляду на порівняно невисокий ступінь проникнення хмар на український ринок, основним засобом досягнення якісного результату залишається тісний контакт з фахівцями хмарного оператора (самостійно, або із залученням вашого системного інтегратора).

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)