Меню
Головна Блог компанії De Novo Ревучі двадцяті: Топ-10 ІТ трендів за версією Gartner
Ревучі двадцяті: Топ-10 ІТ трендів за версією Gartner

Ревучі двадцяті: Топ-10 ІТ трендів за версією Gartner

2020-05-08

Незважаючи ні на що інформаційні технології продовжують активно розвиватись, а цифрова трансформація актуальна як ніколи. Саме тому аналітична компанія Gartner представила новий прогноз найактуальніших ІТ-тенденцій на початок 20х років.

Нинішній рік, хоча він ще не досяг навіть своєї середини, вже можна назвати непростим. Тим не менш, інформаційні технології продовжують розвиватися і досить активно. ІТ-компанії, в глобальному масштабі, поки не відчувають серйозного стресу. Більш того, в нових змінених умовах, зростає попит на високотехнологічні послуги, а “цифрова трансформація” актуальна як ніколи раніше. У зв’язку з цим, аналітична компанія Gartner представила черговий прогноз того, які технологічні тенденції будуть найбільш актуальними на початку 20-х. 

Що представляє собою цифрова трансформація у 2020 році, та чого потребує Україна щоб стати в один ряд з передовими цифровими державами? Завантажуйте та читайте в нашому атласі присвяченому причинам, засобам, та наслідкам цифрової трансформації.

ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ СТРАТЕГІЙ АВТОМАТИЗАЦІЇ

Даний тренд належить до сфери промисловості, де процеси автоматизації виробництва охоплюють все більш широкі сфери. До того ж, нинішня пандемія показала необхідність якнайшвидшого зниження частки безпосередньої людської праці на підприємствах (роботи не хворіють, як люди). Але більш глибока автоматизація означає ускладнення технічної складової, і компаніям буде все важче забезпечувати ефективне керування високотехнологічними активами.

В цьому контексті, аналітики Gartner припускають, що до 2025 року 90% виробничих компаній введуть у себе окрему штатну посаду архітектора з автоматизації (замість 20% на поточний момент). Ця людина буде відповідати за ефективність інвестицій в автоматизацію та відповідність вкладень реальним потребам бізнесу.

НОВІ СТРАТЕГІЇ АВАРІЙНОГО ВІДНОВЛЕННЯ

Зростаючий попит на хмарні технології приводить до того, що ІТ-інфраструктури багатьох підприємств суттєво ускладнюються. Якщо мова йде про велику компанію, то її цифрові активи можуть бути розміщені на десятках майданчиків по всьому світу. Приватні, публічні, гібридні інфраструктури, сотні та тисячі хмарних додатків, користувачі по всьому світу — керувати таким господарством може бути дуже непросто. Особливо, якщо мова йде про питання аварійного відновлення. Сьогодні традиційні методи добре справляються із поставленими задачами, але з прискореним розвитком технологій цей напрямок також потребуватиме швидкого апгрейду та нових стратегій.

Отримайте безкоштовну консультацію з приводу комплексних рішень для відновлення бізнес-критичних додатків, хмарної і локальної інфраструктур, у випадках аварії або катастрофи.

РОЗВИТОК HDIM

Ще один тренд, пов’язаний з попереднім, говорить про те, що складна розподілена ІТ-інфраструктура підприємств поставить на перший план питання ефективного керування цифровими активами. Для цього знадобиться реалізація систем типу Hybrid Digital Infrastructure Management (HDIM), які дадуть змогу здійснювати моніторинг та керування гібридними інфраструктурами будь-якої складності та складу. Подібні рішення зараз лише починають розробляти, і головна складність поки що не в технічній, а в організаційній складовій. HDIM — це не стільки продукт, скільки цілісна стратегія підприємства.

ПІДВИЩЕННЯ ГНУЧКОСТІ ТА МАСШТАБУВАННЯ ПІДХОДУ DEVOPS

На думку Gartner, вже до 2023 року 90% підприємств, які використовують популярну нині методологію DevOps, не зможуть ефективно розвивати свої ініціативи в даному напрямку без використання інструментів і платформ для спільної роботи, що дадуть змогу декільком командам узгоджено розвивати свої ініціативи, випускати та керувати життєвим циклом програмних продуктів. В даному контексті підвищеної важливості набувають хмарні інструменти для розробників, наприклад, сервіси класу PaaS.

ІНФРАСТРУКТУРА СКРІЗЬ — ДАНІ ВСЮДИ

Роль ІТ-інфраструктури та даних в нашому “цифровому світі»” продовжує збільшуватися. Це, в свою чергу, змушує замислюватися про те, як взяти їх під контроль та забезпечити захист. Тому в найближчі кілька років буде зростати попит на рішення для управління інформацією, а також на системи підвищення безпеки. Ми зібрали в одному матеріалі відповіді на розповсюджені питання щодо безпеки в хмарах.

ЗБІЛЬШЕННЯ РОЛІ IoT

Вплив технологій Інтернету речей продовжує зростати. Тому вже зараз варто планувати свою стратегію в даному напрямку, визначаючи на ранніх стадіях основні етапи впровадження та принципи формування команд фахівців, відповідальних за реалізацію та підтримку проектів IoT.

ПОПИТ НА РОЗПОДІЛЕНІ ХМАРИ

В 2020 році й далі буде зростати попит на хмарні сервіси, що надаються за розподільною моделлю. В цьому випадку інфраструктура замовника розміщена в декількох дата-центрах (наприклад, з міркувань безпеки чи зручності доступу), але при цьому він спілкується з одним оператором за принципом “єдиного вікна”, в тому числі з питань SLA.

“ДЕМОКРАТИЗАЦІЯ” ТЕХНОЛОГІЙ

По мірі розвитку технологій, все більш складні сервіси будуть ставати доступними для все менш технічно підготовлених користувачів. Занадто складні інтерфейси або процедури доступу можуть відлякувати потенційних замовників. Цей фактор потрібно враховувати, розробляючи, наприклад, нові хмарні сервіси чи пропонуючи ринку нові ІТ-продукти.

РАЗВИТОК МЕРЕЖ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ

В нових умовах мережі передачі даних також переживають період бурхливої трансформації. Після десятиліть розвитку, в ході яких на чолі кута ставилися продуктивність та швидкість передачі даних, головну роль починають грати інші фактори. В першу чергу це надійність, керованість, захищеність та гнучкість у питаннях реалізації нових типів мережевих (і хмарних) сервісів. 

В цілому, даний список навряд чи можна вважати вичерпним, але, у всякому разі, він дає можливість побачити, куди направлений основний вектор технологічного розвитку в ІТ. Судячи з даних Gartner, це хмари у всіх проявах, промислова автоматизація, Інтернет речей, нові мережеві технології, кібербезпека та ефективна робота з даними.

В 2020 році в Україні з’явився перший VMware Cloud Verified провайдер, читайте детальніше про це в нашому матеріалі.

Слідкуйте за нашими соціальними мережами, та отримуйте свіжі новини про ринки хмар та ЦОД в Україні та у всьому світі!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)