Меню
Головна Блог компанії De Novo Хмарний Ринок України в 2020
Хмарний Ринок України в 2020

Хмарний Ринок України в 2020

2020-12-02

СЕО De Novo Максим Агєєв, публікує щорічний аналіз хмарного ринку України. Які тенденції були в 2020, як пандемія змінила розклад сил, хто основні гравці на ринку і які вони мають обсяги, а також чого нам чекати в 2021? Багато корисної інформації, цікавих цифр та роздумів.

Минулого грудня я вперше оформив свій аналіз та дав оцінку ринку хмарних сервісів в Україні. Побачити повну картину раніше, ніж через пів року після завершення періоду дуже складно. Пізніше ми виявили необхідність коригування наших розрахунків. Перш за все, моя оцінка частки розробників ПЗ (аутсорс) виявилася дуже високою, а факт 4-го кварталу виявився трохи краще моїх очікувань. Більш ніж якісна і глибока робота щодо збору та аналізу всіх доступних даних, виконана виданням «Сети и Бизнес» (№112, липень 2020 г.), скорегувала загальну картину.

Як базу для нового огляду я буду використовувати саме ці дані журналу «СиБ».

Хмари в Україні. Що було перед 2020

Обсяг ринку хмарних сервісів класу IaaS (Інфраструктура як Сервіс) у 2019 році склав близько 29 млн доларів. Зростання в порівнянні з 2018 роком сягнуло 45%. Перерахунок всіх показників в доларовий еквівалент має важливе значення для формування правильної точки зору щодо такої волатильної економіки як українська. Так, в 2019 році різке зростання гривні у 2-му півріччі додало 7 ÷ 8 % пунктів до загальної річної динаміки.

Важливою подією стала вища динаміка зростання українських операторів (UA) в порівнянні з міжнародними (MNC). «Націоналісти» зламали наявний до цього тренд на зменшення своєї частки і посунули «міжнародників» на 5-6 % пунктів, встановивши нове співвідношення 35 (UA) / 65 (MNC). Очікування від 2020 року були найоптимістичніші.

Український ІТ-ринок в 2020

Під терміном «український ІТ-ринок» я маю на увазі обсяг товарів і послуг, що належить до ІТ-сфери, які купують і споживають компанії, підприємства, держсектор і приватні особи на території України. Це означає, що в цьому випадку розробка ПО на експорт (споживачі за межами України) винесена за рамки розрахунків.

Коротко про український ІТ-ринок: 2020 - рік обвальний.

Повною картиною зараз не володіє ніхто, але я припускаю, що обсяг продажів ІТ-товарів і послуг в Україні знизиться у 2020 році на рекордні показники, розкид оцінок від -20% до -35%. Здається схожа яма була тільки у 2015 році. Аналітичні огляди, опитування учасників та підбиття підсумків ще попереду, але факт глибоких структурних змін і потрясінь на нашому ІТ-ринку вже неминучий.

Скоріш за все, хмарні сервіси майже наздогнали продажі серверів і систем зберігання даних промислового класу за обсягом виручки. Це важко було уявити ще 2-3 роки тому.

Ринок хмар в 2020. Загальні показники

У березні разом з оголошенням карантину почав просідати курс долара. Далі ситуація перестала бути хоч якось прогнозованою і ринок перейшов в режим непередбаченого руху.

Коротко про ринок хмар: помірне зростання. Нижчим за очікування більшості провайдерів, але значно краще, ніж у системних інтеграторів та класичних реселерів «заліза».

«- Ви-то як себе зараз відчуваєте, Анатолій Єфремович?

 - У порівнянні з Бубліковим непогано ... - сумно пожартував Новосельцев »

Я вважаю, що за підсумками 2020 року ринок IaaS зросте на 15 ÷ 16% і подолає планку 33 MUSD. При цьому втрати ринку в доларовому еквіваленті досягли 9 ÷ 10%, тобто якби гривня не втратила так багато, то річне зростання хмарного ринку склало б приблизно 25%. Прогнозований результат виглядає не просто добре, а блискуче в порівнянні із загальним економічним спадом на 6%.

Вкрай складно оцінити обсяги платежів, які здійснюються українськими споживачами за межами України. Практично вся ця «невидима» частина відходить закордонним операторам (глобальним і регіональним). Але за непрямими ознаками та уривками інформації картинка все ж проступає.

Виходячи з усього обсягу наявних даних, українські оператори хмарних послуг продовжили відвоювання ринкової частки у «міжнародників». Сумарний виручка українських операторів майже напевно подолає рівень 12 млн доларів. Мій прогноз співвідношення ринкових часток UA / MNC = 37/63.

Сотні українських підприємств підтвердили своєю поведінкою, що хмарна модель споживання ІТ-сервісів вигідніша, ефективніша і краща не тільки в період доброго бізнес-зростання, але навіть в умовах максимальної економічної турбулентності.

Схоже, сектор невеликих споживачів, а з ними й ті оператори, які обслуговували малий та середній бізнес, зазнають найбільш відчутні втрати. Криза жорстоко розправляється з маленькими та слабкими гравцями.

Позиції основних гравців

В цілому, рейтинг операторів, який визначається за обсягами виручка, ніяк не змінився за останні два роки.

Місце №1 знову займає хмара Microsoft Azure. Розвинена система продажів, мережа місцевих партнерів і великі історичні зв'язки в корпоративному секторі України - дуже вагомі підстави для лідерства. Також MS Azure, за нашими спостереженнями, покаже невисоку динаміку річного зростання - навряд чи понад 12%.

Місце №2 залишається за компанією De Novo. Сильні позиції як в державному секторі, так і на ринку приватних великих компаній в комбінації з високим рівнем компетенцій в технологіях VMWare, дозволяють De Novo претендувати на жовту майку лідера вже у 2021 р.

Місце №3 ми віддаємо компанії AWS, хоча левова частка продажів цього гіганта в Україні просто не видна, а тому її важко рахувати. Видима ж частина продажів виглядає набагато гірше, ніж у більшості провайдерів-лідерів. На мій погляд, слабким місцем AWS є близька до нуля система офлайнових продажів і комунікацій зі споживачами на місці.

Місце №4 належить Gigacloud. Це другий за розміром український оператор з диверсифікованою клієнтською базою, що оперує хмарами на двох гіпервізорах. Gigacloud в парі з De Novo контролюють ¾ держ. сектора і під 30% всього ринку IaaS.

На місце №5 претендують відразу два закордонних провайдера - Google Cloud Platform і латвійський TET. Хто переможе, стане ясно навесні 2021-го. Особисто я ставлю на GCP, чий зріст в 2020 виглядає просто феноменально, про активні дії латишів останнім часом майже нічого не чутно.

Далі йде різноманітна група українських і закордонних хмар - Ucloud, Hetzner, Воля, Парковий, Tucha, польські та німецькі гравці. За нашою інформацією, багато хто з цих операторів, обслуговує невеликих клієнтів з України, та не зміг достатньо зрости, або навіть впав у виручці в порівнянні з 2019 роком. Окремо стоїть, мабуть, тільки компанія Ucloud, яка показала непогану динаміку зростання, і маркетингові активності в році, що минає.

Наша оцінка сукупної частки цієї «групи в смугастих купальниках» - близько 20%.

Наприкінці, декілька слів про двох гігантів мобільного зв'язку, які заявили роком раніше про бажання вийти на ринок хмарних сервісів України - Vodafone і Київстар. Ці заяви дійсно несли деякий присмак загрози старим положенням і розстановці сил.

Через рік результати обох грандів поки не вражають. Справжніх причин такого буксування я не знаю, але з боку пропозиції обох виглядають як copy-paste тарифних планів для мобілок молоді.

Цікаво, що за всі роки хмарного бізнесу в ньому ніяких успіхів не досяг жоден з великих телеком-провайдерів України, хоча підходів до «хмарної штанги» було чимало. Як то кажуть, ми не даємо кредитів, а ви не торгуйте насінням.

Ринок хмар в 2020. Держава

У 2019 держсектор показав напрочуд зростання на більш ніж 65% із загальним обсягом 1,7 MUSD. Створення Мін Цифри, публічне обговорення спочатку самої ідеї, а потім і законопроекту Cloud First - ці та багато інших подій обіцяли великі зміни.

У 2020 держсектор підтвердив статус найбільш динамічного сегмента в споживанні хмарних сервісів - не менше 60% в доларовому еквіваленті, а обсяг продажів повинен скласти 2,7-2,8 млн $. Державні споживачі виконують роль невеликого, але галасливого локомотива, який вже самим своїм існуванням підвищує загальний рівень довіри до хмар в країні і навіть частково компенсує просідання збуту на інших ділянках.

Але цікаво інше: майже весь зріст забезпечений наявними раніше споживачами, де левова частка належить державним і комунальним підприємствам. Тобто, нових замовників в 2020 майже немає, а збільшення обсягів споживання пояснюється бурхливим зростанням самих ІТ-систем та оброблюваних в них даних. Нафтогаз, Прозорро, Дія, E-Health (НЦЗУ), МВС, Київське КП «Інформатика», Укрпошта і ще 2-3 замовники - ось і весь круг шанувальників хмарної моделі. Вся інша частина держ. споживачів продовжує експлуатувати старий підхід до ІТ.


Круглий стіл, організований De Novo декілька місяців назад, показав, що більшість державних ІТ-менеджерів, як і раніше, сповнені страхів та недовіри до хмарних сервісів. Хоча звучали й інші пояснення, наприклад, нелюбов Мінфіну до чого-небудь крім капітальних інвестицій. Це з нашими-то дірами в бюджеті ...

Законопроект №2655 «Про хмарні послуги» пройшов в червні 1-е читання у Верховній Раді та міцно застряг в надрах комітету з цифрової трансформації, доля його поки туманна.

Мін Цифра так і не включила стратегію Cloud First в список офіційно затверджених пріоритетів, хоча Дія спочатку створювалася як хмарна система і сама по собі служить орієнтиром для багатьох керівників в держ. ІТ-службах.

У ДССЗЗІ (Держспецзв'язку) також поки далі ритуальних декларацій не пішли. Одна із заяв про можливість визнати дата центри (і хмарні також) об'єктами критичної інфраструктури країни, при такому загальному мовчанні, може налякати більше, ніж порадувати.

І все ж, попри всі затримки і навіть апатію, держсектор продовжує рух в сторону хмар. Потенціал цього сегмента величезний і справді може штовхати вперед решту ринку.

Вишня на нашому торті-2020

У листопаді проскочило повідомлення про відеозустрічі між президентом України Володимиром Зеленським та президентом компанії Microsoft Бредом Смітом.

Витяг з офіційного релізу: «... Глава держави подякував Бреда Сміта за анонсування впровадження в Україні програми хмарного сервісу, оскільки вона дає великі можливості для побудови в країні інфраструктури для розміщення центрів обробки даних ...»

Що маємо то маємо, але це перший президент, який хоча б зміг вимовити «хмарний сервіс». Плюс йому в карму за це. Раніше, бувало, все більше про інформатизацію. Ну і привітатись з шефом Microsoft ще жодному «очільнику» не вдавалося, нехай навіть і через екран.

Як на мене, звісно краще б нашому президентові поговорити з нашим же ІТ-ком'юніті. Зі спільнотою, яка давно і вдало вкладає величезні гроші в ту саму інфраструктуру, створює і дата центри, і хмари, і ще багато іншого. Напевно, це технічно складно - Сміт один і тому великий, а нас багато і на екрані ми будемо виглядати дрібними бульками, тобто несолідно і без хаудуюду. Та й добре, а нам за це Xbox буде, правда, замість дата-центрів.

Ринок хмар у 2020. Висновки

  • Економічні потрясіння, нестабільність курсу гривні підсилюють позиції хмарних сервісів в порівнянні з традиційними CapEX орієнтованими сегментами ІТ-ринку. Іншими словами, одним з найсильніших стимулів до розвитку і модернізації в Україні є загроза, погіршення, криза. До речі, це твердження стосується, як на мене, взагалі всієї економіки країни.
  • В умовах «великих гойдалок» українські хмарні оператори нарощують свої частки ринку значно швидше закордонних колег. Наша швидка реакція на проблеми, здатність усвідомлювати й перетравлювати їх краще іноземців - результат довгих тренувань. Так, репутаційно українські провайдери явно зросли за останні роки.
  • Головною технологічною опорою провідних українських операторів є платформа від VMware - американського виробника хмарного ПО світового класу. До речі, багато в чому технології VMware дозволяють величезній кількості незалежних операторів по всьому світі успішно протистояти експансії практично повністю закритих (пропрієтарних) програмних платформ від таких гігантів як AWS або Microsoft Azure. Безліч споживачів голосують своїми грошима за надійність і багату функціональність сервісів на базі ПЗ VMware. В цьому відношенні хмарні сервіси, які виробляються в Україні, нічим не поступаються за властивостями і якістю сотням аналогічних хмар в десятках країн світу. Це до розмови про те, що українські хмари ні в яке порівняння з справжніми американськими не йдуть.
  • Хмари, схоже, вже стратегічно виграли в боротьбі за увагу і прихильність споживачів. І 2020 рок став в цьому відношенні переломним для України. Власні інфраструктури нікуди не дінуться, але всі міркування про сучасні ІТ-платформи без урахування хмарної частини вже неможливі.
  • Прийдешній 2021 рік буде важким для всієї країни і як складуться обставини на нашому ІТ-ринку, не може вгадати ніхто. Прогноз для хмарних сервісів виглядає на цьому тлі дуже позитивно. Вочевидь, обсяг хмарного ринку буде збільшуватися при будь-яких економічних сценаріях в Україні, а зростання на 23-25% виглядає цілком реалістичною.
© 2008—2024 De Novo (Де Ново)