Меню
Головна Блог компанії De Novo Що таке VMware Cloud Disaster Recovery?
Що таке VMware Cloud Disaster Recovery?

Що таке VMware Cloud Disaster Recovery?

2020-10-22

На VMware 2020 року, компанія VMware представила новий погляд на рішення катастрофостійкості ІТ-ландшафтів. Що таке VMware Cloud Disaster Recovery і коли клієнти зможуть їм скористатися? Читайте в нашому матеріалі!

Одна з тем тогорічного VMworld 2019, яка викликала великий інтерес, була відносно недорога послуга аварійного відновлення (DR). За рік змінилося багато чого, але для VMware найбільш помітним було придбання компанії Datrium. Об'єднавши початкову мету недорогого рішення DR as a Service (DRaaS) з розумними рішеннями, придбаними у Datrium, VMware досягла моменту, коли готова надати своїм клієнтам нову послугу VMware Cloud Disaster Recovery.

Що ж таке VMware Cloud Disaster Recovery?

Як же це працює? Давайте припустимо, що у вашій локальній інфраструктурі є кілька віртуальних машин, які потребують захисту від будь-якої катастрофи або аварії. На вашій виробничій ділянці встановлюється коннектор DRaaS, налаштований на підключення до хмарної службі VMware Cloud Disaster Recovery (VCDR), і починається захист віртуальних машин.

Дані з віртуальних машин реплікуються в хмарну файлову систему Scale-Out File System, яка забезпечує ефективне хмарне зберігання. Саме тут зберігаються репліковані копії даних віртуальних машин. Управління віртуальною машиною VCDR здійснюється через SaaS Orchestrator, який можна розглядати як SaaS Management Console for DR. Підключення коннектора DRaaS в локальному середовищі vSphere до SaaS Orchestrator дозволяє виконувати такі завдання, як реєстрація сервера vCenter, створення груп захисту ВМ, налаштування пар сайту для відображення мереж, папок, пулів ресурсів, сховищ даних і т.п., і звісно виконання DR планів для цих груп. Це можуть бути плани тестування, які також запускаються за допомогою VCDR або справжні плани обходу відмови інфраструктури.

Інтерфейс, як очікується, буде дуже простим для адміністраторів vSphere і виглядатиме наступним чином:

У разі аварії доступні два варіанти відновлення. VCDR може або (a) розгорнути абсолютно новий SDDC кластер в VMware Cloud на вимогу AWS, або (b) підтримувати дуже маленький "пілотний" SDDC кластер для більш швидкого відновлення. Вибір тут зводиться до більш швидкого відновлення в порівнянні з вартістю обслуговування обчислень в хмарі. У будь-якому випадку, репліковані копії дисків віртуальної машини, які обслуговуються в Scale-Out File System, спочатку подаються через "NFS live-mount" в VMW на хостах AWS SDDC, і миттєво включаються, як тільки SDDC доступний, а сховище даних NFS змонтовано на хостах. У той же час Storage vMotion починає міграцію даних віртуальної машини на первинне сховище в SDDC. Коли дані повністю мігрують, ці відновлені копії даних використовуються замість копій "NFS live-mount" для оптимальної продуктивності.

Слід зазначити, що ні в тестових ні в реальних умовах немає необхідності використовувати тільки останню копію даних, хоча вона і використовуються за замовчуванням. Кожна реплікація робить знімок даних, тому ви завжди можете повернутися і використовувати більш ранні версії. Це може бути дуже корисно в тих випадках, коли вам може знадобитися повернутися назад на кілька ітерацій до того моменту, коли відбулося аварійна подія. У тестових планів також є можливість залишати навантаження на "живому NFS".

Іншою ключовою особливістю є "Зворотній зв'язок на основі трикутника". Як тільки ваш виробничий об'єкт знову готовий до запуску робочих навантажень, VCDR має можливість з'ясувати, коли остання реплікація була взята з локальної ВМ перед аварією, і використовує цю можливість для визначення того, скільки даних потрібно відновити. Вам не потрібно виконувати повне відновлення з хмари. Замість цього VCDR виконує порівняння того, що знаходиться на виробничому майданчику і в хмарі, і синхронізує тільки дельту змін, які відбулися після аварії.

Ось проста діаграма для подання перерахованих вище можливостей і робочих процесів:

Однією з додаткових корисних функцій, є той факт, що кожні 30 хвилин проводяться безперервні перевірки на відповідність планам DR. На постійній основі відбувається перевірка на відповідність підключення, мережі та пулу ресурсів, доступність сховища даних, доступність IP адрес і т.п. Це дає вам впевненість в тому, що і локально і хмарна інфраструктури були перевірені, і завжди знаходяться в повній готовності. Нижче наведено знімок екрана, який показує безперервну відповідність плану відмови DR:

Що з VMware Site Recovery?

І у VMware Cloud Disaster Recovery і у VMware Site Recovery дійсно є певні схожі елементи. Вони можуть бути використані в VMware інфраструктурах, для виконання налаштування і реалізації DR планів. Обидві послуги використовують конструкції vSphere для керування.

Але є і суттєві відмінності. У той час як VCDR реплікується в дешеву хмарну файлову систему Scale-Out File System, VSR реплікується безпосередньо в первинне сховище в SDDC VMC на AWS. Це означає, що середовище SDDC повинно бути вже розгорнуте і доступне в VMC on AWS для VSR. У цьому є свої переваги, наприклад набагато більш швидкий час відновлення (Recovery Time Objective - RTO), оскільки основна інфраструктура вже забезпечена. Відсутні додаткові витрати у зв'язку з очікуванням того, що основний або "пілотний" SDDC, який безпосередньо впливає на RTO, будуть виведені з ладу.

Друга відмінність полягає в тому, що VMware Site Recovery також матиме набагато меншу точку відновлення (RPO), так як вона може реплікувати локальні дані віртуальної машини кожні 30 хвилин або менше. За допомогою VCDR ми очікуємо на RPO в районі 4 годин.

RTO і RPO, безумовно, є двома основними факторами, які слід враховувати при порівнянні VCDR і VSR. І само собою - вартість, як ще один важливий фактор, який входить до формули порівняння. Це ключові моменти, які слід оцінювати при розгляді будь-яких DR рішень.

VCDR на VMworld 2020

На минулій конференції VMworld 2020 було проведено 3 презентації по VCDR, знайти і подивитися їх можна буде за посиланням www.vmworld.com/en/video-library/search.html#year=2020 :

  • [HCI2876] Як захистити vSphere за допомогою Datrium-based Warm DRaaS. Це вступна сесія і огляд базових переваг DRaaS для бізнесу.
  • [HCI2865] Захист всіх робочих навантажень за допомогою DRaaS від VMware. Дізнайтеся все про придбання Datrium і його використання для реалізації аварійного відновлення як сервісу (Disaster Recovery as a Services - DRaaS) для хмари VMware Cloud on AWS.
  • [HCI2886] Глибоке занурення в DRaaS на основі Datrium. У цьому огляді можна зануритися в глибоке пояснення і розбір нового рішення DRaaS.

Раніше ми зібрали в одному матеріалі 9 основних анонсів минулої конференції VMworld 2020. Підписуйтесь на наші соціальні мережі і стежте за всіма новинами з глобального світу хмарних технологій!

Послуга VCDR буде доступна лише в майбутньому, але рішення Disaster Recovery на основі інструментів VMware є вже сьогодні! Залиште заявку та наші спеціалісти ознаоймлять вас з усіма деталями!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)