Меню
Головна Блог компанії De Novo Види хмарних сервісів: який обрати та огляд хмарних провайдерів
Види хмарних сервісів: який обрати та огляд хмарних провайдерів

Види хмарних сервісів: який обрати та огляд хмарних провайдерів

2018-09-19

Що являє собою хмара? Типи хмарних послуг, переваги різних видів популярних хмарних сервісів (IaaS, PaaS, SaaS). У яких випадках доцільно використовувати хмару? Особливості вибору хмарного сервісу відповідно до потреб вашого бізнесу. IaaS-послуги в Україні та світі.

За останній час наша компанія взяла участь більше ніж в 10 заходах різного масштабу по всій Україні. По мірі спілкування з людьми ми все більше і більше переконувалися, що тема хмар хоча і стає все більш актуальною в нашій країні, все ж має велику кількість "білих плям". Такий стан речей призводить до прийняття неоптимальних економічних і технологічних рішень. 

У даній статті буде зроблений огляд хмарних рішень та представлений загальний аналіз можливостей їх застосування в різних сферах. Нам би дуже хотілося, щоб після прочитання цього матеріалу ви могли сформувати у себе певний алгоритм вибору та прийняття рішень на користь тих чи інших хмарних сервісів. 

Для початку розберемося, що ж таке хмара?

Поняття хмари

Почнемо з того, що спробуємо дати визначення, що являє собою хмара. В загальному випадку хмара — це інструмент, який дає змогу ІТ-службі замовника максимально швидко, ефективно та з мінімальними капітальними витратами вирішувати ту чи іншу задачу.

З кожним роком бізнес очікує від ІТ все більшої швидкості виводу та надання для себе нових внутрішніх та зовнішніх сервісів. Візьмемо простий приклад. Десять років тому виділення для нового співробітника робочого місця могло займати цілий тиждень (встановлення ПК, створення облікового запису, узгодження із СБ, створення поштової скриньки тощо), а зараз забере 15 хвилин. Грамотний системний адміністратор скаже: "Я легко побудую інфраструктуру, що буде вирішувати таке завдання і без хмарних послуг" і, безумовно, буде правий. Але виникає питання: скільки часу піде на реалізацію, скільки завдань буде відкладено, поки системні адміністратори займаються реалізацією такого проекту?

Щойно ми описали проект, цінність якого цілком очевидна та вимірювана, але візьмемо інший приклад. Компанія приймає рішення відкрити нову гілку свого бізнесу. Буде вона успішною чи буде закрита за рік — ніхто не знає, однак ІТ-ресурси під неї потрібні зараз. Так само ІТ-служба може почати будувати інфраструктуру у себе, займаючись закупівлею обладнання, його встановленням, налаштуванням, перевіркою, щоденним обслуговуванням, або використовувати хмару провайдера як інструмент і приступити до вирішення конкретної бізнес-задачі. Ну а про те, що у разі провалу проекту від ресурсів із хмари можна легко відмовитися, а із придбаним "залізом" треба щось робити, розповідалось вже багато разів. 

Завантажуйте детальний приклад розрахунку точки беззбитковості для IaaS та свого "заліза", що допоможе визначити, яке рішення буде найкращим для вашого бізнесу.

IaaS, PaaS, SaaS: історія про свободу

Умовно всі види хмарних послуг можна поділити на три типи:

  • Infrastructure as a Service (інфраструктура як послуга);
  • Platform as a Service (платформа як послуга);
  • Software as a Service (програмне забезпечення як послуга).

Як бачите, усюди є приставка as a Service. Це означає, що всі види хмар надаються за моделлю підписки, тобто ви використовуєте їх тільки тоді, коли в них є необхідність. Чудово пояснює суть хмарних послуг концепція Pizza-as-a-Service:

Отже, почнемо з типу хмарних технологій, представники якого найбільш відомі — Software as a Service. Даний вид передбачає надання готового рішення для клієнту з мінімальною необхідністю налаштування. Тобто теоретично, підписуючись на такий сервіс, керувати ним може будь-який користувач з мінімальним залученням системного адміністратора або взагалі без нього. Найвідоміші представники такого сервісу у корпоративному середовищі — це Office 365. Якщо говорити про SMB, то тут варто згадати такі хмарні сервіси як Dropbox, Evernote, Trello та ін.

Послуги типу PaaS розраховані в першу чергу на розробників. Вони являють собою набори готових компонентів для створення додатків, а також фреймворки для керування платформою. В даному випадку компонентами будуть сервіси даних, репозиторії, інструменти автоматизованого деплою, середовища тестування і тому подібні сервіси. Приклади PaaS-сервисів — Google AppEngine, VMWare Pivotal Cloud Foundry, Red Hat's OpenShift, Heroku та ін.

І нарешті найближчий системним адміністраторам тип сервісу — це IaaS. Інфраструктура як послуга за своїми об'єктами та характеристиками найбільш наближена до володіння власним "залізом" та віртуалізацією. У випадку з IaaS ви отримуєте у своє розпорядження хмарні процесори, пам'ять, диски та мережі, з яких згодом ви створюєте сервери-маршрутизатори та налаштовуєте мережеву топологію так, як вам необхідно.

Яку обрати хмару

Логіка вибору необхідного вам типу хмарних послуг полягає у знаходженні балансу між швидкістю налаштування та гнучкістю системи. Заточити SaaS точно під ваші бізнес-потреби навряд чи вдасться, однак і побудувати готове рішення на базі IaaS за пару годин також практично неможливо. Також варто звернути увагу на необхідність побудови мультивендорних рішень, що у випадку з SaaS і PaaS може бути дуже складно. 

Наш досвід показав, що в Україні чим більша компанія, тим більш різнорідна її інфраструктура, і тим частіше вона дивиться в бік хмарних IaaS послуг. Малий та середній бізнес в загальному випадку більше орієнтується на SaaS-рішення.

IaaS-сервіси в Україні та світі: основні провайдери

Компанія De Novo історично є лідером виробництва IaaS-сервісів на території України, і ми хотіли б детальніше розглянути саме цей сегмент. 

Гіганти світового ринку

На даний момент у світі правлять три гіганти — AWS, Azure, Google Cloud. Ці компанії займають левову частку ринку по всьому світові (крім Китаю, там ще є Alibaba Cloud), є технологічними лідерами та задають тренди в розвитку хмарних IaaS сервісів. Наприклад, на момент написання статті AWS мав у своєму портфоліо більше 100 сервісів (IaaS, SaaS, PaaS). Однак, незважаючи на всю свою міць, повної монополізації ринку вони поки що не досягли і в найближчому майбутньому малоймовірно, що досягнуть. 

Давайте проаналізуємо, які фактори забезпечують існування інших операторів хмар.

Перше, про що варто згадати, це те, що бізнес-модель даних гігантів розрахована на чисто хмарні рішення з мінімальними вкрапленнями гібридних інфраструктур. Наявність власних систем віртуалізації (наприклад, модифікованого KVM у AWS) робить процедуру виходу із хмари досить проблематичною. Розміри цих компаній не дозволяють навіть думати про якісь гнучкі підходи до взаємодії з ними. Ви або берете сервіс у тому вигляді, в якому вам його надають, без ніяких "але", або шукаєте іншого хмарного провайдера. Враховуючи варіативність їх сервісів, не дивно, що ціни на деякі з них вище, ніж у інших провайдерів. Це плата за те, що ви можете вирішити практично будь-яку задачу, не виходячи з одного провайдера. Варто зазначити, що часто задача не потребує і 10% сервісів, що пропонуються.

Дрібні гравці світового ринку

Далі йдуть дрібніші гравці світового ринку, хоча кожен з них цілком міг би заповнити своїми потужностями український ринок. У нас вони представлені слабко, і ви навряд чи стикалися з кимось з них. Мова йде про таких провайдерів як OVH, iLand, GreenCloud. У більшості своїй це гравці, які орієнтуються на певний регіон чи країну і не розповсюджені за межами свого ареалу.

Така низька популярність у нас пояснюється географічною віддаленістю (латентність та висока вартість побудови каналів), а також складністю контрактування, адже в нашій країні для цього необхідна ліцензія на ЗЕД (зовнішньоекономічну діяльність). Дані компанії зазвичай використовують одну з комерційних систем віртуалізації  (VMWare, Microsoft, OpenStack) і в тій чи іншій мірі позбавлені обмежень гігантів. Розміри таких хмарних IaaS провайдерів можуть варіюватися від великих, що покривають декілька країн, до локальних, що діють у рамках окремої країни.

Одним з прикладів таких локальних сервіс-провайдерів може слугувати компанія  De Novo, що орієнтована на ринок України. Безумовно, за кількістю сервісів, що ми надаємо, наша компанія ніколи не зрівняється з гігантами на кшталт AWS (хоча ми і намагаємося), але ми добре розуміємо специфіку українського ІТ та випускаємо сервіси, виходячи з цього, хоч і оглядаючись на світові тренди. Давайте на прикладі нашої компанії подивимося, чому локальні гравці не тільки не закриваються, але і відчувають себе достатньо комфортно в межах своєї рідної країни (за даними IDC, в Україні доля AWS складає 14,8%, в той час як у De Novo — 12,3%).

Мабуть, основною причиною, на жаль, є значне технологічне відставання нашого корпоративного сектору від заходу. Це означає, з одного боку, що величезний перелік сервісів, що надаються гігантами, у нас просто не затребуваний. З іншого боку, вкрай критичною є можливість побудови гібридних рішень, в яких наземна інфраструктура тісно взаємодіє з хмарною. Використовуючи послуги локального провайдера, замовники отримують інфраструктуру, що побудована на базі VMWare чи Microsoft, що означає можливість перенесення навантаження як у хмару сервіс провайдера, так і на землю практично без зупинки.

Українські хмарні провайдери

Говорячи про українських локальних провайдерів, замовники отримують більш низьку ціну ресурсів, а також локальний контракт. Досить важливим фактором є відсутність прив'язки до валюти. Третій значний фактор — вартість побудови каналів, а також їх латентність. До найближчого до нас хабу у Франкфурті гігабітний канал обійдеться приблизно у 1000 євро за латентності близько 30 мс. Далеко не всіх влаштовують такі умови.

Ну і нарешті, те, чого ви ніколи не отримаєте у AWS — це гнучкість взаємодії із замовником, причому мова йде як про індивідуальний підхід в плані контрактних умов, так і про можливості створення нових сервісів в межах хмарних технологій, виходячи з потреб користувача. Напевно, не зовсім справедливо говорити, що AWS не практикує такого підходу в принципі, просто навряд чи в Україні знайдеться хоча б одна компанія, розміри якої будуть достатні, що гігант вели з нею переговори.

Сервери VPS

І хотілося б згадати ще про одну з хмарних моделей, без якої огляд не був би повним, а саме про сервери VPS та Dedicated. Формально даний сервіс також потрапляє до класу IaaS, але має значні відмінності. Суть послуги полягає у наданні замовником віртуальних чи виділених фізичних серверів в аренду за дуже низькими цінами. 

Такі рішення можна рекомендувати в першу чергу бізнесу, в якому ІТ не грає одну з ключових ролей, і простой у декілька діб не є критичним, адже надійність таких сервісів, як правило, дуже невисока. Другий нюанс — неможливість або дуже висока складність побудови скільки-небудь нетривіальної інфраструктури.

Висновок

Хотілось би підсумувати вищесказане. Якщо ви ІТ-керівник у невеликій компанії, ми б рекомендували вам дивитися на хмарні бізнес моделі у розрізі SaaS. Якщо ваша компанія займається розробкою програмного забезпечення, у світі PaaS є багато цікавого, але ви напевне про це вже знаєте. Якщо ж ваша компанія достатньо велика, зі значною власною ІТ-інфраструктурою, то не поспішайте йти у великі хмари. Скоріш за все ваші потреби зможуть задовольнити локальні гравці, причому за нижчою ціною. Ну і організаційно це набагато простіше.

Підписуйтесь на наші соціальні мережі, щоб стежити за головними хмарними трендами і новинами України та всього світу!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)