Меню
Головна Блог компанії De Novo Як обрати хмарного провайдера: з чого почати та основні критерії вибору
Як обрати хмарного провайдера: з чого почати та основні критерії вибору

Як обрати хмарного провайдера: з чого почати та основні критерії вибору

2018-11-01

Як обрати хмарного провайдера відповідно до потреб бізнесу. Що таке хмарний провайдер, на які критерії звернути увагу при виборі постачальника хмарних послуг.

Матеріали, присвячені вибору хмарних послуг, часто починаються з фрази «вибір хмарного провайдера –непросте завдання для бізнесу». Хотілося б запевнити читачів, що це розповсюджений міф, що вибір неважкий, але не вийде. Складність вибору провайдера хмарного сервісу зміщена в бізнес-складову хмарних послуг більше, ніж у технічну: цілі переходу, перспективи проекту, якість сервісу тощо. Розуміння цих нюансів дасть змогу визначити ключові параметри вибору постачальника IaaS-сервісів для бізнес-проекту.

ЛОЯЛЬНІСТЬ ХМАРНОГО IAAS-ПРОВАЙДЕРА ЗАЛЕЖИТЬ ВІД МАСШТАБІВ КЛІЄНТА

Починаючи споживати хмарні рішення для бізнесу, ви створюєте партнерські відносини з провайдером хмарних послуг, і від продуктивності цих відносин напряму залежить розвиток ІТ-інфраструктури компанії у майбутньому. Тут криється важлива відмінність у споживанні послуги (хмари) від придбання продукту (власного заліза/проекту). Постачальник заліза або системний інтегратор при побудові партнерських відносин керується в першу чергу потенційною ймовірністю продати замовнику у подальшому наступний проект, тоді як для хмарного провайдера основну вагу має лояльність клієнта, адже її досягнення автоматично визначає, що замовник продовжить споживати послугу. Ймовірність додаткового продажу має значення, але це вже вторинне стосовно лояльності. У певній мірі описана поведінка може спостерігатися у будь-якого сервісного IaaS провайдера, різниця лише в масштабах замовника. На замовників, з якими активно вибудовують партнерські стосунки українські провайдери хмарних послуг, іноземні мастодонти навіть не подивляться. Варто розуміти, що за європейськими та американськими мірками, в Україні мало компаній-ентерпрайзів, переважно у нас представлений SMB-сегмент. Слід врахувати цей момент перед тим як обирати постачальника хмарних послуг.

Бажаєте дізнатися більш детально про вітчизняні та іноземні хмарні сервіси? Більше інформації про особливості надання хмарних послуг у нас та за кордоном — у статті «За і проти хмари в Україні та за кордоном».

НАДМІРНА ГНУЧКІСТЬ ПРОВАЙДЕРА - ТРИВОЖНИЙ СИГНАЛ

Другий важливий момент при виборі постачальника хмарних послуг, що напряму випливає з першого — гнучкість, що отримується замовниками від хмарного IaaS провайдера. Погодьтеся, дуже приємно усвідомлювати, що за одним вашим запитом провайдер надасть вам будь-яку послугу, яка навіть може бути відсутня у його продуктовому каталозі. Однак у такій поведінці можуть бути своє підводне каміння. По-перше, стосовно хмарного оператора має активно використовуватися фраза «довіряй, але провіряй», і заяви із розряду «ви лише замовте, а ми все зробимо» мають примусити вас замислитися. Зазвичай це говорить про те, що запропонований продукт або не готовий, або являє собою зовсім не те, що вам описують.

По-друге, надмірна гнучкість сама по собі має бути приводом замислитися. Провайдер, що задовольняє запити всіх замовників, ризикує стати жертвою занадто ускладненої структури із великою кількістю виключень, яка рано чи пізно просто зруйнується під власною вагою. Важливо розуміти, що для хмарного провайдера стабільність бізнес-процесів є значним фактором, що впливає на стабільність надання сервісу в довготривалій перспективі.

ТЕСТУЙТЕ ЗАЗДАЛЕГІДЬ НЕ ЛИШЕ ПРОДУКТ, А Й СЕРВІС

Також важливим аспектом при виборі хмарного сервіс провайдера є надання тестового періоду — безкоштовно чи за символічну плату. Цей період ми би рекомендували використати не лише на технологічне тестування, але також на відпрацювання та налагодження взаємодії зі службою технічної підтримки. Погодьтеся, оцінити якість сервісу, що надається підтримкою, краще до того, як запускати продуктивні сервіси. Тут хотілось би звернути увагу на один невеликий нюанс. На початковому етапі підключення з замовниками часто взаємодіють виділені спеціалісти, завдання яких полягає в тому, щоб забезпечити максимально простий перехід у хмару. Так ось, хоча наявність таких спеціалістів безумовно є плюсом, варто розуміти, що вони з вами лише на початку вашого шляху. Пізніше вам доведеться взаємодіяти зі службою технічної підтримки, і чим ви раніше почнете взаємодіяти з нею напряму, тим краще.

МЕТА МАЄ ВИПРАВДОВУВАТИ ЗАСОБИ

Обираючи провайдерів хмарних послуг для себе, безумовно, варто відштовхуватися від завдань, які необхідно вирішити, та від вимог до надійності сервісів. Наприклад, компаніям зі штатом 5-10 людей, всю ІТ-інфраструктуру яких складає сервер бухгалтерії і файлова шара, у переважній більшості випадків нема необхідності гнатися за «дев’ятками» відмовостійкості. Якщо ви без особливих втрат для бізнесу можете пережити простій у декілька годин чи день, то вам варто орієнтуватися на найпростіші послуги типу VPS або dedicated серверів. Такі послуги рідко забезпечують серйозний рівень надійності та можливості з побудови складних інфраструктур, однак це компенсується низькою ціною, у порівнянні з класичною IaaS-інфраструктурою.

Якщо ж ваша компанія має середній чи великий розмір, а також значно залежить від ІТ-інфраструктури, тоді ми б рекомендували вам дивитися на класичних локальних провайдерів IaaS. Безумовною перевагою таких провайдерів є їх близькість до наземних інфраструктур з архітектурної точки зору (при переході в хмару зміни в архітектурі сервісів будуть мінімальні). Все залежить від розміру вашого бізнесу та тих цілей, які ви перед собою ставите.

ЗАКОРДОН НАМ ДОПОМОЖЕ?

Деякі замовники дивляться у бік іноземних провайдерів хмарних сервісів. Звичайно не можна не згадати гігантів хмарної індустрії Azure, AWS, Google та їх споживачів. Якщо вам цікаво дізнатися про хмарні послуги різних провайдерів світу —завантажте нашу статтю «Порівняння хмар різних провайдерів». З одного боку, великі хмарні сервіс провайдери можуть задовольнити своїми послугами переважну більшість замовників будь-якого масштабу, але в середньому вони на 15-30% дорожче, ніж провайдери менших розмірів. Усе залежить від масштабів вашого бізнесу. Дуже важливо розуміти, що архітектура сервісу з самого початку має передбачати те, що він буде розташований, наприклад, в AWS. Плюси великих провайдерів:

  • Надійність — заснована на географічній розподіленості (і це зафіксовано в SLA). Це означає, що ваш сервіс буде дуже надійним, але лише за умови, що він буде працювати одночасно на двох-трьох географічно віддалених майданчиках. Таке рішення буде непотоплюваним, але спитайте свого системного адміністратора, чи зможе працювати у такому режимі впроваждена у вас ERP/CRM.
  • Похвилинна/посекундна тарифікація. Безумовно, це чудовий спосіб заощадити, але, знов таки, запитайте людину, яка відповідальна за інфраструктуру, чи готова вона до того, що сервери автоматично будуть вимикатися і вмикатися кожного дня.

Як нам здається, вибір на користь гігантів хмарної індустрії часто можна описати однією фразою — «стрілянина по горобцям з ракетної установки». На відміну від гігантів хмарної індустрії, яким за визначенням треба покривати якомога більше завдань найрізноманітніших замовників, локальні провайдери зазвичай фокусуються на специфіці конкретної країни і намагаються випускати хоча і в меншому масштабі, але більш таргетовані сервіси переходу в хмару для своїх замовників. Визначтесь, що саме важливо для вашого бізнесу, виходячи з його масштабів.

КРИТЕРІЇ ВИБОРУ ХМАРНОГО IAAS-ПРОВАЙДЕРА

Припустимо, що, дочитавши до цього речення, ви схиляєтеся до того, що вам оптимально підходить класичний провайдер хмарних послуг (до яких себе відносить і De Novo).Тоді давайте подивимося, на які критерії варто звернути увагу при виборі такого IaaS провайдера.

НАДІЙНІСТЬ ДАТА-ЦЕНТРУ

Одним з дуже важливих факторів, безумовно, є ЦОД провайдера хмарних послуг. Це пов’язаноз тим, що для більшості систем, що використовуються українськими компаніями, характерною ознакою є їх локальність (система розрахована на роботу в одній інфраструктурі, і перемикання на віддалений майданчик якщо і є можливим, то являє собою трудомістку процедуру). Відповідно, від надійності ЦОД залежить надійність хмари і ваших сервісів. Факторів, від яких залежить надійність ЦОД, велика кількість, але умовно ми би розбили їх на декілька груп:

  • Електроживлення і охолодження. Кількість ліній енерговведення, наявність дизель-генераторів і достатність їх для електроживлення ЦОД у різних умовах, у тому числі при аварії одного з генераторів – ось ті фактори, на які варто звертати увагу у першу чергу.
  • Мережева зв’язність. В частині, що стосується мережевої зв’язності, важливо звернути увагу не лише на те, скільки каналів у провайдера, але і яким чином вони «фізично» прокладені. Адже навіть 3 резервних канали можуть бути вимкнені одночасно, якщо вони прокладені через одні й ті ж самі комунікаційні колодязі.
  • Фізична безпека. Організація фізичної безпеки є важливим фактором, тут варто звернути увагу на самих охоронців (ми не вважаємо, що пари сторожів достатньо для захисту даних замовників), а також на саму процедуру пропуску і на те, як вона виконується.
  • Юридичні фактори. Можливо не таким важливим аспектом, але тим, на який варто звернути увагу, є юридична прозорість компанії. Правова держава у нас лише будується, та все-таки провайдер, який діє виключно в правовому полі, має нижчі шанси зазнати переслідувань з боку зацікавлених сторін, а значить, з більшою вірогідністю зможе надавати вам сервіс на протязі довгого часу.
  • Розташування дата-центру. Питання розташування ЦОД є занадто індивідуальним для того, щоб можна було дати яку-небудь конкретну рекомендацію. Для деяких замовників важливий мінімальний пінг для адекватної роботи їх інформаційних систем, для інших важлива географічна віддаленість без прив’язки до пінгу. Усе дуже індивідуально.

Не знаєте, яке розташування ЦОД буде оптимальним саме для вашого бізнесу? В електронній книзі «Як обрати провайдера дата-центру» більш детально описані рекомендації із розташування дата-центру. Завантажити документ можна тут.

АПАРАТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ХМАРНОЇ ПЛАТФОРМИ

Піднімемося на рівень ближче до ваших даних та перейдемо до питань заліза, яке використовується для виробництва хмарного сервісу. Питання апаратного забезпечення за використання хмарних технологій не такий однозначний, як може здатися. На перший погляд, що тут складного, ставиш круте залізо і продаєш собі хмарні послуги. В дійсності таке «лобове» рішення може вилитися у невиправдано високу ціну для замовника. Сучасні хмари в більшості випадків — це тонкий баланс між вибором виробника обладнання та конфігурацією серверів, що використовується, що дає змогу забезпечити необхідну продуктивність/надійність з одного боку, та прийнятну ціну з іншої. Очевидно, що в деяких «ключових» точках (наприклад, у якості пограничних мережевих пристроїв) має використовуватися найнадійніше залізо, десь можна використовувати обладнання більш простого виробника. Розібратися в нюансах підбору апаратного забезпечення людині непосвяченій достатньо складно, але ми можемо запропонувати просту рекомендацію: чим більше розмір хмари, тим краще.

Слід розуміти, що відмови обладнання, незалежно від його виробника, для хмарного оператора являють собою штатну ситуацію. Відповідно, набагато важливіше зробити так, щоб відмови не позначались на користувачеві, ніж намагатися уникнути цих відмов (що неможливо), а зробити це в великій хмарі значно простіше.

СИТЕМА ВІРТУАЛІЗАЦІЇ IAAS-ПРОВАЙДЕРА

Наступним рівнем є система віртуалізації, на якій побудовано хмару. Дана тема є причиною величезних холіварів. Не будемо вплутуватися в обговорення, який гіпервізор кращий і чому (ми для себе обрали VMWare ). При переведенні бізнесу в хмару важливо наступне:

  • Комерційна підтримка гіпервізора. Якою б кваліфікованою не була служба підтримки, софту без багів не буває. За наявності комерційної підтримки, хмарний провайдер може бути впевнений, що у випадку виявлення такого багу все буде виправлено у найкоротші терміни.
  • Відповідність гіпервізора провайдера вашому.  Якщо провайдер використовує іншу систему віртуалізації ніж ви, слід дуже уважно все зважити, перш ніж приймати рішення про міграцію. Міграція між різними гіпервізорами звичайно можлива, але є нетривіальним завданням, що може потребувати достатньо великого проміжку часу на своє здійснення. Насправді, навіть якщо гіпервізори співпадають, перед проведенням міграції ми б рекомендували подивитися, якими способами пропонує здійснювати міграцію в хмару провайдер, та які в нього є для цього послуги.

Бажаєте, щоб міграція пройшла успішно? Бажаєте дізнатися, як не допустити помилок при переході в хмару? Читайте детальніше про міграцію тут і знаходьте відповіді на питання, що вас цікавлять.

Підводячи підсумки, хотілось би сказати, що даний матеріал не претендує на повноту освітлення теми, це лише результати нашого шестирічного спостереження за клієнтами хмари у поєднанні з принципами, якими керуємося ми самі у виробництві наших сервісів. Безумовно, існують ще параметри, на які звертають увагу наші замовники, але які не освітлені у цій статті. Ми закликаємо вас до діалогу, не соромтеся ставити складні запитання, адже зміни у нашій компанії у значній мірі визначаються потребами наших замовників.

Підписуйтесь на наші соціальні мережі, щоб стежити за головними хмарними трендами і новинами України та всього світу!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)