Меню
Головна Блог компанії De Novo Як 2020 змінив ставлення до хмар?
Як 2020 змінив ставлення до хмар?

Як 2020 змінив ставлення до хмар?

2021-02-16

Минулий 2020 рік став по справжньому незвичайним. Він змінив ставлення до багатьох речей і хмари не стали винятком. Що ж саме змінилося у ставленні до хмарних інструментів в минулому році? Розбираємо в нашій статті.

Минулий 2020 рік виявився вкрай не схожим на те, до чого ми звикли. Пандемія і все, що було після, створили нову реальність для всього світу. 

Для когось, через економічний тиск, головним пріоритетом стало тотальне скорочення витрат. Для когось наслідки пандемії призвели до фундаментального зміщення пріоритетів, будь то різке зростання попиту на основні продукти або необхідність реагувати на несподівану поведінку на ринку.

Все це дуже позначилося на ринку і на його тенденціях, зокрема на прискоренні переходу бізнесу до хмарних інструментів. Детальніше про це ви можете прочитати в дослідженні Harvey Nash і KPMG (https://denovo.ua/blog/cloud-migration-increased-due-to-pandemic). Чому хмара виявилась рятівним інструментом під час пандемії і як компанії користувались цим, Cloudhealth розібрали в своєму новому звіті (https://go.cloudhealthtech.com/wp-cloud-spend-report-2020.html).

Ми вибрали кілька основних пунктів з цього звіту і представляємо їх вам.  

1. Розрахункові витрати скоротилися в усіх напрямках

Згідно щомісячних медіанних звітів хмарні обчислювальні сервіси в 2020 були одним з найбільших пунктів інвестицій організацій, але не дивлячись на це сталося і значне зниження в % від загальних витрат. 

Це є наслідком необхідності скорочення витрат у відповідь на пандемію. Зіткнувшись з тиском, спрямованим на скорочення оперативних витрат, багато організацій вжили заходів щодо оптимізації витрат на хмарні обчислення.

Це підтверджується ще однією тенденцією. У травні 2020 року, організації, що працюють з даними, продемонстрували 186% зростання закупівель за допомогою програм гарантованого використання, таких як Reserved Instances або AWS Savings Plans. Ці програми пропонують суттєві знижки на ціни на вимогу в обмін на довгострокові зобов'язання. У той час, коли стало ясно, що пандемія носитиме довгостроковий характер, багато організацій взяли на озброєння варіанти скорочення витрат на обчислення.

У той же час, коли рівень обчислювальних витрат знизився, інвестиції в контейнери і безсерверні технології збільшилися, на 38,7% і 13,5% відповідно. Це вказує на те, що підприємства все частіше обирають сучасні підходи при розгортанні нових робочих навантажень в хмарі. За тенденцією і змінами в цьому напрямку цікаво буде спостерігати в найближчі роки. 

Чим відрізняються Cloud Native додатки від традиційних і чому це важливо для бізнесу вже сьогодні? Розбираємо в нашій новій статті

2. Хмарні інструменти допомогли швидко адаптуватися до пандемії

Проекти цифрових технологій і прискорення їх впровадження стали основною темою для багатьох організацій в 2020 році. Про це в свою чергу свідчать дані про витрати в хмарах.

Організації що займаються роздрібною торгівлею відчули вкрай сильно, наскільки може бути ефективна онлайн комерція, навіть якщо раніше вони розглядали її як другорядний майданчик. Те ж саме відбулося з установами державного сектора, вимушеними підтримувати повністю віддалені операції для повсякденних освітніх і урядових функцій. Медіа-бізнес і індустрія розваг зіткнулися з конкуренцією за увагу громадськості, яка збільшила час проведення вдома перед телевізорами, стрімінговими сервісами, іграми і т.п.

У кожному з цих секторів цінність хмари і необхідність впровадження цифрових бізнес-моделей були очевидні протягом багатьох років. Однак реалії пандемії зробили недоречними розширені часові рамки цієї трансформації. 

Цифрова трансформація стала ім'ям прозивним в останні роки. Але в різних сферах бізнесу ситуації йшли зовсім по різному. Спираючись на дані з дослідження можна побачити наскільки сильно скоротилася кількість інвестицій ресторанного бізнесу і готелів в хмарні технології, це ж торкнулося і малого бізнесу. 

Проте в цілому, переважна частина бізнесу відзначає зручність хмарних інструментів. Це допомогло швидко і гнучко підлаштуватись під шквал нових правил і ситуацій на початку пандемії, а також ефективно управляти своїми ресурсами протягом всього 2020 року.  

3. В 2021 безпечне використання хмари і управління витратами будуть однаково важливі

Одним з найбільш поширених побічних ефектів збільшення використання хмарних інструмент є відсутність стандартизації конфігурацій. Розподілена природа хмари дає можливість організаціям бути більш гнучкими і швидкими, дозволяючи швидко отримати доступ до необхідних ресурсів на вимогу. Правильне налаштування хмарних інструментів є вкрай важливим пунктом для кожної організації, яка планує користуватися хмарами. 

Згідно зі звітом Cybersecurity Insiders 2018 року, 62% фахівців в області безпеки згадували "Неправильне налаштування хмарних інструментів" як найбільшу загрозу безпеці підприємства. 

У звіті IBM Security "Вартість порушення даних - 2020" (https://www.ibm.com/security/digital-assets/cost-data-breach-report/#/) вказується, що неправильно налаштовані хмарні ресурси сприяють великим втратам даних підприємств на рівні з кібер-атаками. Зростаюче використання хмари підвищує ризик подібних помилок, а деякі з найбільш поширених вкрай складно виявити без належних інструментів або процесів. 

Крім того, хмарні інструменти дозволяють зручно користуватись системами резервного зберігання і відновлення даних в хмарі, а деякі провайдери надають послуги зі створення резервних хмарних ЦОД. У комплексі інструменти резервного копіювання і Disaster Recovery дають можливість максимально захисти вас, як від втрати критично важливих даних, так і від простою вашої інфраструктури в разі аварії або катастрофи. 

Підписуйтесь на наші соціальні мережі і стежте за новинами зі світу хмарних технологій!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)