Меню
Головна Блог компанії De Novo Розрахунок хмарного ROI - 9 важливих речей
Розрахунок хмарного ROI - 9 важливих речей

Розрахунок хмарного ROI - 9 важливих речей

2021-04-15

Інвестиції в хмарні рішення мають ряд особливостей, які важливо враховувати при розрахунку їх повернення. У цій статті ми вказуємо на 9 основних речей, про які варто пам'ятати, коли ви рахуєте витрати на хмару і порівнюєте їх із витратами на власну інфраструктуру. 

Розрахунок ROI в хмарі шляхом порівняння доходів і витрат не дає повного уявлення про те, наскільки ваша компанія може виграти від хмарних інструментів. У цій статті ми зібрали 9 важливих нюансів, які необхідно враховувати при розрахунку рентабельності інвестицій в хмару. Детальніше про порівняння хмарних інструментів і своєї інфраструктури ви можете завантажити і почитати в нашому матеріалі "IaaS vs Своє Залізо". 

1. Зниження витрат на обслуговування і оновлення обладнання

Будь-яке підприємство, яке потребує серверних потужностей, стикається з витратами на інфраструктуру і супутнє апаратне забезпечення. Хмара не є панацеєю від витрат, це всього лише інструмент. Проте коли ви почнете перенесення робочих навантажень в хмарну середу, витрати на обслуговування і оновлення обладнання будуть стрімко знижуватися. Крім того, знижуватися буде і ймовірність простою вашого підприємства через фізичні збої серверів. 

2. Використання тільки необхідних ресурсів

Одним з яскравих переваг хмарних рішень для клієнта, є можливість швидкого отримання необхідних ресурсів. Впродовж декількох годин провайдер може надати практично будь-яку кількість потрібних обчислювальних потужностей або простору для зберігання даних. Це дає можливість клієнтам використовувати тільки необхідні їм ресурси. Якщо вам потрібно сховище в 500 гб, вам не потрібно купувати собі дисків з запасом, щоб в разі виникнення такої потреби користуватися ними. Досить просто замовити потрібні 500 гб, а в разі потреби замовити потрібну кількість в хмарі. 

3. Хмара полегшує поступове зростання

Локальну інфраструктуру важко масштабувати з невеликим кроком. Коли локальний сервер досягає своєї потужності, вам необхідно додати ще один сервер, навіть якщо він призначений для одного або двох додаткових користувачів і навіть якщо ви будете використовувати тільки частину його потужності. В хмарі ви знову ж таки можете заощадити гроші і позбутися від надлишкових потужностей, поступово додаючи (або видаляючи) користувачів відповідно до зміни ваших потреб.

4. Доступ до новітніх технологій

Компанії, які працюють в хмарних середовищах отримують значну перевагу у використанні новітніх розробок і технологій. Хмарні провайдери розробляють і впроваджують передові технології швидше і легше, ніж внутрішні ІТ команди. В останні роки ми бачимо швидкий розвиток таких технологій, як аналітика IoT, віртуальні робочі простори, контейнерна інфраструктура, edge обчислення, тощо. 

5. Спільна робота і продуктивність

Робота в загальному хмарному середовищі підвищує продуктивність і покращує способи спільної роботи користувачів або відділів. Це особливо актуально для підприємств, які мають відділення в різних географічно розташованих локаціях. Робота в одному інфраструктурному середовищі підвищує зв'язки між відділами, які займаються різними бізнес напрямами і працюють з різними інструментами. 

6. Більше уваги до бізнес-стратегії

Хмарні інструменти змушують підприємства працювати більш гнучко з політиками управління. В свою чергу розробка і дотримання політик управління може призвести до збільшення накладних витрат, але в довгостроковій перспективі це допоможе всім процесам протікати більш легко, що позитивно позначиться на загальній окупності. При вимірюванні ROI в хмару, підвищена увага до бізнес-стратегії буде причиною підвищення прибутковості. 

7. Краща безпека в хмарі

Більшість побоювань з приводу безпеки в хмарі пов'язано не з тим, що ЦОД постачальників хмарних послуг небезпечні, а з нерозумінням моделі поділу відповідальності. 

Хмарні провайдери застосовують новітні технології і інструменти безпеки, і мають набагато більше ресурсів для їх реалізації, ніж внутрішні ІТ відділи підприємств. Зрозумівши і застосувавши модель поділу відповідальності, компанії зможуть витрачати менше часу і грошей на вирішення проблем безпеки та ще більше збільшити окупність інвестицій від хмарних обчислень. 

У нашій статті "Загрози безпеки в хмарі: відповіді на найбільш поширені питання" ви можете знайти відповіді на популярні питання про безпеку в хмарі. 

8. Backup і DR

Хмарні оператори надають гнучкі послуги резервного копіювання даних. Ваш бізнес виграє від зберігання кількох копій даних в різних місцях і допоможе вам відновити дані в разі їх втрати. Крім того хмарні провайдери надають послуги систем аварійного відновлення, що допоможе вам в короткі терміни відновити працездатність вашої інфраструктури в разі аварії або катастрофи. Це набагато дешевше, ніж будувати власний резервний ЦОД для підтримки безперебійної роботи власної інфраструктури. У деяких випадках, наприклад при побудові резервної інфраструктури з використанням інструментів VMware, за пасивний сайт клієнт платить на 50% менше, доки він не використовується. 

9. Економія

Постачальники хмарних послуг користуються ефектом масштабу, який не може зрівнятися з більшістю підприємств, і використовують новітні технології для живлення та охолодження своїх ЦОД. При перенесенні робочих навантажень в хмару ви різко скорочуєте використання власних потужностей і пов'язані з цим супутні витрати. Ви не витрачаєте гроші на велику кількість електроенергії, охолодження, обслуговування інфраструктури тощо.

Наша команда експертів буде рада розказати вам про можливості хмарних інструментів De Novo. Також ви можете спробувати безкоштовну тестову версію хмари, щоб оцінити її можливості у вашій власній середовищі.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)