Меню
Головна Блог компанії De Novo Авіаносець у хмарі – нова віха у розвитку флоту
Авіаносець у хмарі – нова віха у розвитку флоту

Авіаносець у хмарі – нова віха у розвитку флоту

2024-07-25

ВМС США успішно під'єднали до хмари авіаносець «Авраам Лінкольн» — цей проєкт відкриває новий етап цифровізації флоту. 

Жодні сучасні бойові системи не можливі без широкого використання електроніки та ІТ-технологій. Разом з тим, зростають й обсяги даних, які необхідно опрацювати та передати. Тому ВМС США у процесі цифровізації багато в чому покладаються на хмарні послуги, де розгорнуті, зокрема, інфраструктури віртуальних робочих столів, сервіси електронної пошти та спільної роботи. Все це чудово працює на суші, але донедавна відкритим залишалося одне дуже важливе питання — чи все це працюватиме на кораблях у відкритому морі. І ось нещодавно було отримано ствердну відповідь

Максимальний ефект із мінімальними зусиллями 

Нещодавно військово-морське відомство США повідомило про результати пілотного проєкту з підключення до хмари цілого авіаносця. Йдеться про корабель проєкту «Німіц» — «Авраам Лінкольн» (USS Abraham Lincoln (CVN-72)). У ході проєкту було продемонстровано можливість стійкої передачі величезних масивів даних – від трьох до п'яти терабайтів на день – між хмарою та п'ятьма тисячами користувачів на борту авіаносця, який під час випробувань виконував чергування в акваторії Тихого океану. За словами представників ВМС, це буквально «змінює правила гри». 

Зв'язок забезпечувався гігабітними супутниковими каналами через сузір'я компактних низькоорбітальних сателітів pLEO (Proliferated Low Earth Orbit). Самі супутники об'єднані в mesh-мережу забезпечують високошвидкісний обмін даними як між собою, так і між користувачами Землі. Результати випробувань виявилися більш ніж переконливими — перебуваючи у відкритому морі, екіпаж авіаносця міг повноцінно, без помітних затримок та обмежень працювати у загальній ІТ-системі ВМС й навіть проводити онлайн відеоконференції зі штабом на суші. 

 

Ще одним наслідком стало суттєве прискорення та спрощення процесу програмних оновлень на борту кораблів — тепер це можна робити прямо під час морського чергування, при тому, що раніше така робота виконувалася лише під час стоянки, оскільки потрібно обов'язкове фізичне підключення до мережі. 

При цьому, як зазначається в офіційному повідомленні, Flank Speed Edge вимагає мінімальних зусиль з налаштування та підтримки працездатності — для експлуатації та обслуговування всієї супутникової та Wi-Fi-інфраструктури на борту авіаносця знадобилося лише три штатні фахівці. 

Звісно, підхід має низку обмежень — передавати можна лише несекретні дані, та й канал супутникового зв'язку іноді доводиться відключати, з тактичних міркувань. Однак, як сама ідея, так і результати випробувань визнані дуже вдалими та отриманий досвід планується використовувати в процесі підключення до високошвидкісних супутникових мереж як бойових кораблів ВМС США, а й віддалених об'єктів на суші, наприклад, на островах. Тож хмари вже давно вийшли за межі комерційного сектору і допомагають вирішувати найважливіші задачі не лише державним структурам, а й армії та флоту. 

Нагадаємо, що компанія De Novo вже понад десять років пропонує клієнтам надійні та ефективні сервіси в приватних (HTI) та колективних хмарах. Зокрема, замовникам доступні колективні майданчики в Україні та у Німеччині. Крім того, ми пропонуємо сервіси резервного копіювання (BaaS), аварійного відновлення (DRaaS) та багато іншого. 

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)