Меню
Головна Блог компанії De Novo Хай живе конкуренція! CISPE припинила чергову спробу монополізувати європейський ринок
Хай живе конкуренція! CISPE припинила чергову спробу монополізувати європейський ринок

Хай живе конкуренція! CISPE припинила чергову спробу монополізувати європейський ринок

2024-08-15

Європейський підрозділ Microsoft уникнув довгого розслідування з боку антимонопольних органів ЄС, уклавши мирову угоду з Європейською асоціацією провайдерів хмарних сервісів CISPE. Проте, підсумком задоволені не всі. 

Європейська асоціація Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (CISPE), до складу якої входять багато хмарних провайдерів ЄС, тривалий час була стурбована зростанням впливу американських операторів на європейському ринку. Іноді, занепокоєння перетворюється на цілком конкретні претензії. Саме це сталося, наприклад, у випадку з європейським підрозділом Microsoft, який CISPE звинуватила у використанні панівного положення на ринку програмного забезпечення для просування власних хмарних сервісів Azure. На думку асоціації, американський гігант своїми діями обмежував конкуренцію, зокрема претензії стосувалися занадто тісної інтеграції бізнес-застосунків Microsoft з сервісами Azure. Додатковим стимулом для подання скарги стало те, що чинності набрав закон EU Data Act, який має спростити процес міграції клієнтів між хмарними провайдерами. 

Розгляд справи тривав понад рік, й ось у липні 2024 року було досягнуто угоди про врегулювання питання в досудовому порядку. За домовленістю Microsoft виплатить учасникам CISPE $21,7 млн — як компенсацію втраченої вигоди та для покриття витрат на ліцензії за останні два роки. Також протягом найближчих дев'яти місяців буде розроблено спеціальну версію платформи Azure Stack HCI для європейських хмарних провайдерів. Своєю чергою, для контролю виконання умов угоди, під егідою CISPE буде створено нову незалежну структуру — European Cloud Observatory. 

Цікаво, що за повідомленням Bloomberg, компанія Google намагалася перешкодити приміренню, пропонуючи CISPE компенсацію в еквіваленті понад $500 млн (з них $15 млн у реальних грошах, решта - у вигляді ліцензій на хмарне ПЗ), в тому випадку, якщо асоціація не піде на мирову та вирішить довести справу до суду, але у CISPE відкинули пропозицію.  

За підсумком, на даному етапі можна констатувати ситуативну перемогу європейської асоціації над американським монополістом. Очікується, що в подальшому угода може призвести до більш чесних умов ліцензування для європейських користувачів хмарних сервісів. Й хоча залишається відкритим питання про те, який ефект такі домовленості матимуть у довгостроковій перспективі, вже очевидно, що європейські оператори не мають наміру здавати континентальний хмарний ринок без бою, а отже — конкуренції бути. 

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)