Меню
Головна Блог компанії De Novo De Novo та IDC порахували, скільки заробить хмарний ринок України в умовах економічного колапсу
De Novo та IDC порахували, скільки заробить хмарний ринок України в умовах економічного колапсу

De Novo та IDC порахували, скільки заробить хмарний ринок України в умовах економічного колапсу

2014-04-15

De Novo, провідний оператор ЦОД і хмарних рішень, і IDC, найбільший постачальник незалежної та експертної аналітики на ІТ-ринку, презентують результати дослідження вітчизняного ринку хмарних рішень. За оцінками IDC в 2013 році хмарний ринок склав 5,78 млн. доларів і виріс за рік щонайменше втричі. 

Проведене дослідження охоплювало аналіз українського ринку комерційних ЦОДів, оцінку місткості та структури вітчизняного ринку публічних хмарних послуг, а також польове дослідження попиту й особливостей використання хмарних сервісів у ІТ-інфраструктурах українських компаній.

За підсумками дослідження, що його провели IDC і De Novo, на кінець 2013 року обсяг українського ринку публічних хмарних послуг (IaaS і SaaS) склав 5,78 млн. доларів США і демонструє багаторазовий ріст у порівнянні з 2,1 млн. доларів у 2012 році. На тлі ІТ-ринку України, що скорочується, ця вражаюча динаміка свідчить про перехід хмарних сервісів з етапу формування попиту в фазу активного росту. За даними проведеного анкетування 61% опитаних вважають хмари невід’ємною частиною ІТ-стратегії.

Один з головних драйверів розвитку ринку – підвищення обізнаності ІТ-служб у хмарних обчисленнях. У 2014 р. 61% опитаних CIO і керівників ІТ-служб середніх і великих підприємств, на яких фокусувалася польова частина дослідження, оцінюють свої знання про хмарні пропозиції як добрі і відмінні, тоді як минулого року половина (49%) респондентів вважала поверхневою свою обізнаність щодо хмар.

Більш зрілими в 2014 р. стають не лише вітчизняні користувачі хмар, але й самі технології. Ці два фактори стимулюють зростання споживчої задоволеності. Результати застосування хмарних сервісів повністю відповідають очікуванням у 59% ІТ-служб і перевищує їх у 6%; минулого року аналогічні показники становили 40% і 2%. Відповідно, група респондентів, очікуванням яких ефект використання хмарних рішень майже відповідає, скоротилася з 40% торік до 28% в 2014 р.

У порівнянні з даними минулорічного дослідження спектр завдань, що вирішуються за допомогою хмарних технологій, не зазнав значних змін. У 2014 р. корпоративна пошта (45%), зберігання архівних даних (40%) і резервних копій (40%) вже традиційно відносяться до найбільш затребуваних сфер застосування хмарних сервісів. Однак слід відзначити зміну превалюючої моделі хмарного споживання. Якщо у 2013 р. більшість (60%) ІТ-служб планували будувати власні хмари, то у нинішньому році їх частка впала до 28%. У 2014 р. зростання інформованості про особливості побудови хмарних інфраструктур і негативний фон національної економіки спонукають ІТ-директорів обирати оренду ресурсів зовнішніх провайдерів (40%) і гібридну модель(32%).

«Ми лідируємо за темпами зростання на ринку аутсорсингу, що стрімко розвивається, – коментує результати дослідження генеральний директор De Novo Максим Агєєв.За підсумками 2013 року доходи ЦОД De Novo подвоїлися при 20%-му зростанні обсягів цього ринку. Хмарний напрямок збільшився в 3,5 рази при триразовому зростанні ринку хмар. Динаміка операторських бізнесів De Novo та аутсорсингу в цілому відображає початок трансформації ринку ІТ України».

«Послуги IaaS – найбільший і динамічний сегмент хмарного ринку України, сукупний обсяг якого в 2013 р. склав близько 4 млн. доларів США, за рік він збільшився більш ніж в 2 рази. Всупереч девальвації гривні, гострій політичній кризі і безлічі вкрай несприятливих факторів макросередовища, вітчизняний ринок IaaS залишиться в позитивному тренді і в поточному році із зростанням на рівні не менше 25%», – зазначає Володимир Поздняков, регіональний менеджер IDC в Україні.

Підписуйтесь на наші соціальні мережі, щоб стежити за головними хмарними трендами і новинами України та всього світу!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)