Меню
Головна Блог компанії De Novo США вимагатимуть повідомляти про іноземних користувачів хмар
США вимагатимуть повідомляти про іноземних користувачів хмар

США вимагатимуть повідомляти про іноземних користувачів хмар

2024-03-28

Міністерство торгівлі США запропонувало запровадити правила, що забороняють іноземним компаніям вільний доступ до апаратних та хмарних платформ штучного інтелекту американських гіперскейлерів.

Відповідно до офіційних повідомлень такий крок потрібен для запобігання шкідливій «кібер-активній» діяльності. Головною декларованою метою є стримування Китаю, але побічним ефектом таких дій, швидше за все, стане те, що від них постраждають багато європейських користувачів. Занепокоєння, головним чином, викликають питання суверенітету даних, й те, що користувачам в ЄС, вірогідно, буде ще складніше отримати доступ до найновішого обладнання та рішень AI.

Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США заявило, що запропоновані правила є відповіддю на розпорядження 2021 року, яке містить вказівку “ввести правила, що вимагають від американських постачальників послуг IaaS перевіряти іноземних клієнтів та реалізувати заходи щодо запобігання використанню американських IaaS іноземними зловмисниками”.

Фактично це означає, що американські постачальники IaaS будуть зобов'язані звітувати перед держорганами щоразу, коли їм стане відомо, про те, що той чи інший іноземний суб'єкт використовує ресурси, за допомогою яких потенційно можна навчити велику модель ШІ. До того ж, дилери американських хмарних операторів у різних країнах також будуть зобов'язані надавати всі дані про згадану категорію замовників. Що саме буде вважатися "великою моделлю ШІ" відповідно до пропозицій Бюро - достеменно не відомо, це може бути все, що завгодно.

Окремо в Міністерстві наголосили, що іноземні дочірні компанії американських операторів, такі як, наприклад, AWS, Azure, Google Cloud, розгорнуті на території ЄС, на сьогоднішній день не повинні передавати зазначену інформацію про клієнтів у США. Але, як зазначають  експерти, швидше за все, це тимчасове явище, оскільки логіка постанови диктує захист усіх інноваційних інфраструктур незалежно від країни з розміщення (інакше ніщо не заважає потенційним зловмисникам використовувати ресурси гіперскейлерів у Європі). При цьому в ЄС вже висловлюють стурбованість щодо введених обмежень та можливих наслідків від них.

Якщо ви хочете дізнатися більше про суверенні хмари та про те, як захистити дані від несанкціонованого доступу з боку іноземних держав -перейдіть за посиланням, нам є що розповісти з цього приводу.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)