Меню
Головна Блог компанії De Novo Більше універсальності — Wasm працюватиме у кластерах Kubernetes
Більше універсальності — Wasm працюватиме у кластерах Kubernetes

Більше універсальності — Wasm працюватиме у кластерах Kubernetes

2024-06-17

Під час Open Source Summit 2024 компанія Cosmonic оголосила про передачу фонду Cloud Native Computing Foundation, спеціальної технології для платформи wasmCloud, що дозволяє працювати застосункам WebAssembly в кластерах Kubernetes. 

Відкритість — одна з ключових переваг Kubernetes, що дозволяє додавати та адаптувати в рамках платформи найактуальніші технології для роботи з контейнерними інфраструктурами. Завдяки такій гнучкості можливості Kubernetes постійно розширюються. Так, наприкінці квітня на Open Source Summit, що проходив цього року в Сіетлі (США), компанія Cosmonic повідомила про передачу фонд у Cloud Native Computing Foundation (CNCF) спеціального програмного контролера (оператора), розробленого для платформи wasmCloud, який дозволяє застосункам WebAssembly працювати в кластерах Kubernetes. Даний контролер, відомий раніше як Cosmonic Connect Kubernetes, призначений для спрощення розгортання wasmCloud у кластерах Kubernetes. 

WebAssembly (або коротко — wasm) — це низькорівнева мова програмування, розроблена консорціумом World Wide Web (W3C) з метою створення загального формату для браузерів, що виконують код JavaScript. Головною метою Wasm є забезпечення кросплатформенності та спрощення розробки застосунків, які можна швидко розгорнути на будь-якій серверній платформі (відповідно до концепції WORA — Write Once Run Anywhere). 

Програми Wasm призначені для роботи на будь-яких платформах. Але Cosmonic та CNCF просувають їхнє розгортання у контейнерних інфраструктурах на платформі Kubernetes. За словами Тейлора Томаса, технічного директора Cosmonic, WasmCloud створює «міст» між Wasm і Kubernetes. 

Космический оператор для Kubernetes
Джерело зображення: Cloud Native Now 

 

Також, Томас зазначив, що багато розробників не наважуються створювати контейнерні застосунки для середовищ Kubernetes, бо їм треба занадто багато знати про базову платформу. Але, Wasm надасть можливості, які повинні спростити створення ПЗ для кластерів Kubernetes на більш високому рівні абстракції. 

Використання Wasm також має спростити процес створення та розгортання застосунків, що охоплюють кілька кластерів Kubernetes або працюють у різноманітних середовищах — від хмари до пристроїв IoT. Зазначимо, що сьогодні Wasm підтримують такі ІТ-гіганти як Microsoft, Intel, Amazon, Cisco, Red Hat та інші, а сама мова продовжує розвиватися. 

Окрім технічних переваг, підтримка Wasm додає впевненості в тому, що інвестиції в контейнерні інфраструктури зберігають актуальність, а платформа Kubernetes успішно розвиватиметься ще довгий час, оскільки попит на хмарні технології продовжує зростати. 

Компанія De Novo активно розвиває напрямок інноваційних, функціональних та захищених хмарних сервісів для роботи з контейнерами. Ми пропонуємо сучасну платформу оркестрації кластерів Kubernetes промислового класу в колективній хмарі (KaaS), платформ у Kubernetes за моделлю «як сервіс» на базі приватної хмари (HCI), та багато інших хмарних рішень для бізнесу. 

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)