Меню
Головна Блог компанії De Novo Дослідження хмарного ринку України 2020 - СиБ
Дослідження хмарного ринку України 2020 - СиБ

Дослідження хмарного ринку України 2020 - СиБ

2021-08-13

Журнал СиБ провів щорічне дослідження та виявив як виглядає хмарний ринок України, хто є його основними гравцями, та чого від нього можна очікувати в майбутньому. Детальніше про це в нашому матеріалі.

В Україні, за підсумками 2020 року, сумарний обсяг продажу хмарних сервісів усіх типів склав $55,9 млн. З цієї суми більша частина — $33,8 млн. — припала на сегмент IaaS. Незважаючи на наслідки пандемії, український хмарний ринок у цілому виріс на 24%. Приріст показників був відзначений у більшості операторів, що працюють у нашій країні.

Обсяги споживання корпоративних сервісів типу "ПЗ як послуга" (SaaS) в Україні продовжують збільшуватися. 

Найбільш затребувані хмарні програмні сервіси, пов'язані із виконанням базових бізнес-функцій: системи корпоративної електронної пошти, пакети офісних додатків, системи безпаперового документообігу. За останній рік-півтора помітно зріс інтерес до хмарних уніфікованих комунікацій та платформ для спільної віддаленої роботи.

Обсяг сегменту PaaS все ще вкрай малий, але за останні пару років попит на подібні сервіси активно зростає.

До ТОП-5 хмарних провайдерів, які працюють на українському ринку, за підсумками 2020 року увійшли:

  • Microsoft Azure
  • De Novo
  • AWS
  • GigaCloud
  • Tet

При цьому компанія De Novo залишається найбільшим українським IaaS-оператором.

В цілому ж 2020 рік зміцнив намічену раніше тенденцію, яка полягає в тому, що українські хмарні IaaS-оператори поступово відвойовують частку внутрішнього ринку в іноземних гравців. Якщо в 2019 році сумарне співвідношення часток "українців" та "іноземців" складало приблизно 35% на 65%, то у 2020-му воно досягло рівня 38,7% і 62,2% відповідно. У нинішньому році цей тренд, схоже, продовжиться.

Один з найдинамічніших сегментів українського ринку IaaS-сервісів формують державні організації, які з року в рік споживають все більше хмарних послуг. 

У 2020-му сумарний обсяг контрактів виріс більше ніж вдвічі — до 91 млн. грн. Усі проекти в держсекторі, що пов'язані з орендою комерційних IaaS-ресурсів, у 2020 році були реалізовані в основному чотирма операторами: De Novo, GigaCloud, UCloud і «Парковий». Однозначним лідером тут виступає компанія De Novo, на частку якої припало 67,7% цього сегменту.

Такими є загальні короткі висновки нового щорічного дослідження, проведеного журналом "Мережі та Бізнес" у 2021 році. Повну версію матеріалу з діаграмами, графіками, розширеними коментарями та експертними прогнозами ви можете завантажити за посиланням нижче.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)