Меню
Головна Блог компанії De Novo Закон про регулювання AI в Євросоюзі пройшов останній етап
Закон про регулювання AI в Євросоюзі пройшов останній етап

Закон про регулювання AI в Євросоюзі пройшов останній етап

2024-06-19

Держави-члени Європейського Союзу 21 травня 2024 року остаточно узгодили перший у світі всебічний закон про регулювання штучного інтелекту. Нині залишилося пройти певні формальні процедури до того, як документ остаточно набуде чинності. 

Питання, пов'язані з можливістю регулювання AI, давно хвилювали європейську спільноту — як в окремих країнах, так й на рівні всього ЄС. Але лише наприкінці 2022 року, разом з появою на масовому ринку OpenAI ChatGPT та інших подібних систем, експерти та урядові структури Європи справді усвідомили, який величезний потенціал розвитку мають сьогодні технології штучного інтелекту. Потенціал, який варто взяти під контроль й чим раніше, тим краще. Терміново розпочалася розробка відповідного закону, EU AI Act, що був фіналізований та остаточно схвалений наприкінці травня. 

Закон накладає на генеративні системи штучного інтелекту (т.зв. ШІ «загального призначення») досить жорсткі обмеження. Серед вимог — дотримання законодавства ЄС у сфері авторського права та прозорості інформації, розкриття відомостей про те, як навчаються моделі, вимоги до тестування та кіберзахисту тощо. 

Navigating the EU AI Act: Exploring Challenges Amidst the Evolving Global  Regulatory Landscape | | SETA

 

 

«Прийняття закону про штучний інтелект є важливою віхою для Європейського Союзу», — заявив у вівторок державний секретар Бельгії з питань цифровізації Матьє Мішель.  

Новий закон ґрунтується на оцінці ризиків. Це означає, що різні ШІ-технології будуть розглядатися по-різному, залежно від ймовірних загроз, які вони становлять для суспільства. Водночас повністю заборонено застосування ШІ, для напрямів, що вважаються «неприйнятними» у ЄС. Серед таких — системи для формування «соціального рейтингу» чи розпізнавання емоцій на робочих місцях або у школах. Також технології генеративного ШІ заборонено використовувати поліції для прогнозування потенційно небезпечних ситуацій.  

До систем високого ризику (використовувати які можна, але під максимальним контролем) віднесено рішення для автономного транспорту, медицини, фінансового сектора, освіти. За порушення положень AI Act передбачені дуже високі штрафи — до 35 млн євро або до 7% річного виторгу компанії (залежить від того, яка сума буде більшою). Тож замислились навіть гіганти галузі, які зараз уважно вивчають новий закон. 

Однак час для адаптації є, бо обмеження запрацюють не раніше ніж через 12 місяців після набрання Законом чинності. Разом з тим, популярні комерційні системи генеративного ШІ — OpenAI ChatGPT, Google Gemini, Microsoft Copilot, отримають трирічний перехідний період, щоб узгодити технології та привести їх у відповідність до нового законодавства. Інші країни, насамперед США, уважно вивчають AI Act й стежитимуть за досвідом його впровадження, тому що, схоже, необхідність регулювання ШІ назріла на глобальному рівні. 

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)