Меню
Головна Блог компанії De Novo Тотальне залучення AI-помічників до розробки ПЗ є неминучим — дослідження Gartner
Тотальне залучення AI-помічників до розробки ПЗ є неминучим — дослідження Gartner

Тотальне залучення AI-помічників до розробки ПЗ є неминучим — дослідження Gartner

2024-05-08

Напередодні міжнародного саміту Gartner Application, Innovation & Business Solutions 2024, що відбудеться 14-16 травня 2024 року у Лас-Вегасі, США, аналітична компанія Gartner ділиться прогнозами щодо майбутнього ІТ-галузі. Зокрема, експерти бачать зрушення у сфері розробки програмного забезпечення.

На початку 2023 року лише 10% програмістів використали AI-помічників для розробки корпоративного програмного забезпечення, проте у 2028 році ця частка зросте до 75%. Такий прогноз надають аналітики Gartner на основі опитування майже шести сотень респондентів з усього світу. Більшість опитаних вже запроваджують такі інструменти. При цьому йдеться не лише про написання коду. Як очікується, AI-помічники будуть використовуватися на багатьох етапах створення ПЗ. Наприклад, це засоби спільної роботи, системи управління проєктами, ланцюжки постачання програмного забезпечення (Software Delivery) тощо.

[Image Alt Text for SEO]

Разом з тим, дослідники відзначають певну застарілість мислення, коли справа доходить до оцінки витрат у цій галузі. Зокрема Філіп Уолш, старший аналітик Gartner наголошує, що керівники багатьох софтверних компаній, оцінюючи віддачу від вкладень в AI, все ще користуються категоріями минулого, фокусуючись суто на зниженні витрат — часу або грошей — ігноруючи переваги, які ШІ-помічники можуть принести у довгостроковій перспективі, наприклад, підвищення продуктивності співробітників від більшої задоволеності роботою, зменшення плинності кадрів тощо.

Ми ж нагадаємо, що якщо вам потрібна потужна та надійна AI/ML-інфраструктура з хмари, то ви можете отримати її вже сьогодні. Компанія De Novo пропонує доступ до найпотужніших TPU NVIDIA H100 і L40S безпосередньо з оточення Kubernetes у складі нових хмарних послуг Tensor Cloud (у колективній хмарі) та HTI (сервіс класу GPU Private Cloud), а з PaaS-платформою ML Cloud ви отримуєте ще й готове повноцінне робоче середовище для ML-інженера (класу AWS SageMaker або Google Vertex AI). Звертайтеся по консультацію!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)