Меню
Головна Блог компанії De Novo Ринок IaaS у світі зростатиме ще мінімум років десять
Ринок IaaS у світі зростатиме ще мінімум років десять

Ринок IaaS у світі зростатиме ще мінімум років десять

2024-05-28

Сегмент хмарних послуг Infrastructure as a Service продовжує активно зростати по всьому світі. Вже найближчими роками, як очікується, обсяг глобального ринку здолає позначку у $100 млрд. Тому всі провідні аналітичні компанії дивляться на сегмент IaaS з оптимізмом.

Попри те, що світовий ринок IaaS існує давно й ретельно вивчається, світові аналітичні компанії розходяться у визначенні його обсягу. Наприклад, The Business Research Company у дослідженні IaaS Global Market Report 2024 підрахувала, що 2023 року на сервіси IaaS у світі сумарно було витрачено майже $95 млрд, а цьогорічний показник сягне $108,34 млрд. Таким чином, середньорічний приріст по CAGR складе 14,2%. Водночас інша аналітична компанія, Precedence Research, оцінює обсяг ринку майже у $66 млрд за підсумками 2023 року та $83,37 у 2024-му (приріст рік до року — близько 26,4%). 

Размер рынка инфраструктуры как услуги (IaaS) с 2023 по 2032 год

Натомість оцінки обох компаній демонструють тенденцію до зближення. Як прогнозують аналітики The Business Research Company, ринок IaaS зростатиме з прискоренням період з 2024 по 2028 роки включно — щорічний середній приріст досягне 18,3%. Відповідно, у 2028 році обсяг ринку IaaS повинен становити $212,34 млрд, до цієї ж дати Precedence Research прогнозує дуже близьку цифру — $214,5 млрд. Якщо передбачення виявляться вірними, то до 2032 року глобальний сегмент IaaS має зрости до $558,86 млрд. Загалом позитивна динаміка, вочевидь, збережеться щонайменше на наступне десятиліття.

Якщо розглядати сегмент за окремими компонентами, то найбільший попит зберігається на обчислювальні потужності, друге місце — хмарні СЗД, третье — мережеві сервіси. Інші послуги дають трохи більше 10%.

Орієнтовні частки окремих складових у загальному обсязі світового ринку IaaS. Дані Precedence Research, 2023 рік. 

 

Фактори зростання — зараз і в майбутньому 

Цікаво й те, які аспекти стимулюватимуть зростання сегмента IaaS. У різні періоди, як очікується, вони будуть відрізнятися. На цьому етапі основний вплив все ще здійснюють традиційні фактори — оптимізація витрат на ІТ-інфраструктури з боку комерційних компаній та державних організацій, прагнення до підвищення гнучкості та надійності ІТ-інфраструктур, попит на аутсорсингові сервіси, глобалізація світових економічних процесів (що стимулює компанії до розміщення цифрових активів на різних майданчиках без географічної прив'язки). 

Великий вплив зараз має сегмент СМБ, який останніми роками масово мігрує до хмар. Щоправда, тут варто зробити уточнення — за даними Управління малого бізнесу США (Small Business Administration) до «малих» офіційно належить 99,9% усіх підприємств у Сполучених Штатах (це понад 32 млн суб'єктів підприємницької діяльності), більшість з яких, за українськими мірками, навряд чи можна віднести до СМБ. 

Надалі основними чинниками зростання стануть ініціативи в галузі цифрової трансформації, посилення заходів кібербезпеки, розвиток «екологічно відповідальної» (sustainability) ІТ-інфраструктури, масова інтеграція в усі сфери діяльності, пов’язані з технологіями штучного інтелекта та машинного навчання (AI/ML). Також буде зростати попит на безсерверні обчислення, хмарні технології контейнеризації (включаючи Kubernetes), системи периферійних обчислень, інфраструктури SDI (software defined infrastructure).

Лідери — регіони та галузі 

За прогнозами аналітиків, лідерами зростання попиту на IaaS-сервіси стануть підприємства фінансового сектора (BFSI) – у т.ч. банки та страхові компанії, держструктури, оператори зв'язку, організації охорони здоров'я та медицини, торгові та промислові компанії. Усі вони з року в рік споживатимуть хмарні послуги у наростальних обсягах. 

Провідним регіоном за обсягами споживання послуг IaaS залишається Північна Америка (завдяки США), тут вже зараз зосереджено понад 47-48% обсягів світового ринку, ще близько 24-25% припадає на Західну Європу та 22-23% сумарно дають країни Азії (у широкому сенсі — від Туреччини до Японії). Проте точні оцінки обсягів китайського ринку досі ускладнені, відповідно, внесок азійських країн у світовий ринок IaaS може бути як більшим, так й меншим. 

Акцент на безпеці

Якщо з економічного погляду для IaaS все буде добре, то з технічної залишається ще низка питань, основне з яких — безпека та конфіденційність даних. Справа звичайно не в самих хмарах, а в тому, що кількість і «якість» кіберзагроз у світі стрімко збільшується, водночас зростає також складність самих ІТ-інфраструктур. Як наслідок, підтримувати безпеку та тотальний захист важливих цифрових активів стає дедалі складніше. Оператори та розробники ПЗ, кожен своєю мірою, відповідають на цей виклик. Здебільшого успішно. Проте, неприємні, інциденти пов'язані з витоком, втратою або пошкодженням даних все ще трапляються. 

Побоювання, пов'язані з безпекою даних, сьогодні залишаються головним стримувальним фактором на шляху до хмарної міграції (інакше ринок зростав би ще швидше). Разом з тим, поступово приходить розуміння, що потенційні загрози, як правило, не пов'язані безпосередньо з хмарами — дані у власних дата-центрах можуть бути ще більш вразливими. Тому основний акцент зараз робиться на комплексній кібербезпеці для колективних, приватних та гібридних ІТ-інфраструктур у хмарі.

Компанія De Novo, що є найбільшим українським оператором хмарних послуг, вже понад 15 років, надає замовникам різноманітні сервіси IaaS. Серед пропозицій — колективна та приватна хмара, резервне копіювання, сервіси відновлення після аварій катастроф (DRaaS) та багато іншого. Звертайтеся по консультацію та ми допоможемо вам обрати оптимальне хмарне рішення для ваших задач! 

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)