Меню
Головна Блог компанії De Novo Глобальні витрати на AI перевищать $630 млрд протягом найближчих п'яти років — прогноз IDC
Глобальні витрати на AI перевищать $630 млрд протягом найближчих п'яти років — прогноз IDC

Глобальні витрати на AI перевищать $630 млрд протягом найближчих п'яти років — прогноз IDC

2024-09-25

За розрахунками аналітичної компанії IDC, сумарні світові витрати на штучний інтелект, зокрема застосунки, інфраструктуру, різноманітні сервіси та технічну підтримку, до 2028 року зростуть удвічі порівняно з поточним роком й сягнуть $632 млрд. 

Очікується, що завдяки швидкому розвитку AI/ML-технологій, а також широкому впровадженню різноманітних ШІ-сервісів у бізнес-процеси компаній та організацій по всьому світі, середньорічний приріст глобальних витрат у даному сегменті становитиме не менше ніж 29% (за CAGR). Найшвидше у відсотковому вираженні – майже на 60% на рік – за даними аналітиків, зростатиме сегмент рішень для генеративного ШІ (GenAI). До 2028 року сума видатків тут може перевищити $200 млрд, тобто становитиме близько третини загального обсягу. Однак, інші напрямки, такі як машинне навчання (ML), глибоке навчання (DL), обробка природної мови (NLP), автоматичне розпізнавання голосу, рік у рік будуть залучати все більші суми інвестицій й за абсолютними обсягами вкладень, у певний момент обганятимуть GenAI. 

Найбільше грошей протягом досліджуваного періоду буде вкладено в розробку, розгортання та підтримку спеціалізованого програмного забезпечення для ШІ. Програмний сегмент зростатиме в середньому, приблизно на 34% щорічно. Наступною галуззю за обсягом інвестицій стане ІТ-обладнання (сервери, системи зберігання даних, мережеві рішення), яке використовуватиметься у складі як локальних інфраструктур, так й операторських платформ для AI/ML-сервісів

Як очікується, лідером за обсягами інвестицій у світі буде фінансовий сектор, на частку якого прийдеться не менше 20% усіх вкладень та витрат. Ще сумарно близько 45% витрат забезпечать такі галузі як роздрібна торгівля, розробка ПЗ та ІТ-сервіси. Таким чином, лише чотири сектори економіки забезпечать до двох третин усіх витрат на ШІ у найближчі п'ять років. Окрім цього перспективними напрямками для розвитку та впровадження ШІ є транспорт та логістика, а також напрямок відпочинку та розваг. Якщо говорити про конкретні сфери застосування технологій, то найбільший потенціал вбачається в таких напрямках як цифрова комерція, обробка звернень користувачів, боротьба з шахрайством та ін. 

В регіональному розрізі до 2028 року понад половину всіх витрат — $336 млрд, забезпечать США (з них лише на GenAI втратять біля $108 млрд), на другому місці — країни Азії (головним чином завдяки КНР та Японії), замикають трійку лідерів країни Європейського Союзу. 

Нагадаємо, що в хмарах De Novo доступні всі необхідні потужності та засоби для швидкого розгортання AI/ML-інфраструктур. Вже зараз ви можете отримати у своє розпорядження найпотужніші GPU/TPU акселератори NVIDIA H100, повноцінне ML-оточення для розробників або платформу для роботи з Kubernetes, засновану на найкращих світових практиках.  

Про деталі запитайте наших експертів! 

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)