Меню
Головна Блог компанії De Novo Контейнери та AI зближуються все більше — кинемо оком на підсумки KubeCon Europe 2024
Контейнери та AI зближуються все більше — кинемо оком на підсумки KubeCon Europe 2024

Контейнери та AI зближуються все більше — кинемо оком на підсумки KubeCon Europe 2024

2024-04-12

З 19 по 22 березня 2024 року в Парижі проходила масштабна щорічна конференція KubeCon + CloudNativeCon Europe 2024 — найважливіший тематичний захід у галузі контейнерних та хмарних технологій. Цього разу ключові доповіді, чи так інакше, були присвячені штучному інтелекту та його впливу на майбутнє хмар та контейнерів.

Ще до початку конференції, за змістом програми, було зрозуміло, що тема AI займатиме панівне становище. Хоча, номінально, форум, який цього року відвідала рекордна кількість гостей — понад 12 тисяч — був присвячений контейнерним та хмарним технологіям.

Акцент на AI легко пояснити, враховуючи той факт, що багато відомих проєктів у галузі штучного інтелекту (особливо, генеративного штучного інтелекту — GenAI й великих мовних моделей — LLM) використовують контейнерні технології. Наприклад, на базі Kubernetes працюють платформи OpenAI, Hugging Face та інші. Крім того, AI вже повсюдно використовується в хмарах, тому й форум CloudNativeCon Europe 2024, що проходить паралельно, також зазнав сильного впливу тематики ШІ.

Про гнучкість та безпеку

За десять років свого існування Kubernetes став стандартом де-факто у світі контейнерних технологій, така популярність це, не в останню чергу, результат великої гнучкості та адаптивності API платформи. Як наслідок, Kubernetes тепер успішно працює в тих сферах, на які спочатку начебто і не був розрахований — AI серед них. Зокрема, розробники AI-рішень оцінили здатність Kubernetes прискорювати процес розробки додатків та підвищувати керованість контейнерних інфраструктур. Зворотній бік популярності — ситуація за якої компанія одночасно оперує десятками контейнерних кластерів. Сьогодні це не така вже й незвичність, а незабаром, взагалі це може стати буденним явищем.

KubeCon/CloudNativeCon EU 2024 Paris – Intellyx – The Digital  Transformation Experts – Analysts

Управляти інфраструктурами, які можуть зростати «нескінченно» стає дедалі складніше проте на допомогу приходять інструменти AI для Kubernetes, що, по суті, тільки й здатні впоратися з проблемою. Як зазначив у цьому контексті Джо Даффі, співзасновник та генеральний директор Pulumi: «Штучний інтелект стає ключовим моментом у спрощенні роботи DevOps».

Другою (або навіть першою за важливістю) потенційною проблемою, що її розглядали на форумі, була безпека контейнерних інфраструктур. Експерти зазначають, що в той час, як надійний захист периметра та багатофакторна автентифікація викорінили багато класичних типів атак, зловмисники все частіше перевіряють на міцність ланцюжок постачання програмного забезпечення (software supply chain, SSC). Сучасні програми це не просто сховище коду, сьогодні вони складаються з безлічі об'єктів і являють собою велику, складну і взаємопов'язану систему, де перетинається безліч суміжних технологій, людей і процесів. Складність породжує вразливостіТому інженери та розробники платформ прагнуть знизити ймовірність появи вразливих компонентів, а також скоротити час та ресурси, необхідні для розробки ПЗ та виправлення помилок. Тут, на думку учасників форуму, може допомогти раціональна оптимізація образів контейнерів, за принципом — «чим простіше, тим краще».

За словами Вілле Айкаса, співзасновника Chainguard — «Мінімалістський дизайн образу контейнера, в якому видалені всі компоненти, окрім основних, — підхід до безпеки, що користується сьогодні величезною популярністю у світі хмарних технологій».

Нормативні вимоги – зона невизначеності

Безпосередньо з темою безпеки пов'язане питання відповідності нормативним вимогам, яких стає дедалі більше, зокрема й у сфері штучного інтелекту. Учасники форуму наголосили, що зараз до кінця не зрозуміло, як нововведення вплинуть на розробку майбутніх застосунків, але те, що цей вплив буде відчутним — визнають усі. Тому вже зараз треба думати над тим, як забезпечувати відповідність інфраструктури новим та (що найскладніше передбачати) майбутнім нормативним вимогам. Поки що в цьому питанні немає повного розуміння навіть для експертів галузі.

Також активно обговорювалася й тема спеціальних хмарних сховищ даних, оптимізованих для Kubernetes. Поки що цей сегмент невеликий, але він демонструє впевнене зростання в міру того, як контейнери все частіше стають основою застосунків й вимагають тривалого зберігання у хмарі. При цьому розробники хочуть займатися своїми прямими завданнями й не бажають розбиратися в деталях роботи сховища (а тим більше забезпечувати його безпеку). У розв'язанні цієї проблеми, як очікується, допоможуть технології AI.

Кілька слів про DevOps. Учасники форуму повсюдно зазначали, що ця сфера завдяки штучному інтелекту переживає велику трансформацію. Попит на фахівців DevOps залишатиметься на високому рівні ще довго. Проте, як очікується, багато компаній зможуть у майбутньому скоротити експлуатаційні витрати шляхом впровадження GenAI у робочі процеси та за рахунок автоматизації найбільш рутинних функцій, які сьогодні виконують інженери DevOps.

Багато було сказано й про майбутнє Kubernetes. Зокрема, якщо говорити про основну частину проєкту, то одним із ключових напрямків зараз є функціональність динамічного розподілу ресурсів (DRA), яка, зокрема, покращує спільне використання GPU та інших компонентів.

Компанія De Novo активно розвиває напрямок інноваційних, функціональних та захищених хмарних сервісів для роботи з контейнерами. Сьогодні ми пропонуємо сучасну платформу оркестрації кластерів Kubernetes промислового класу в колективній хмарі (KaaS), платформу Kubernetes за моделлю «як сервіс» на базі приватної хмари (HCI) та інші рішення для DevOps.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)