Меню
Головна Блог компанії De Novo Гібридна хмара - основні проблеми та шляхи їх вирішення
Гібридна хмара - основні проблеми та шляхи їх вирішення

Гібридна хмара - основні проблеми та шляхи їх вирішення

2022-02-23

Гібридні інфраструктури, що об'єднують приватні та публічні хмарні платформи, стають все більш популярними з року в рік. Ринок таких систем зростає як у світі, так і в Україні. Однак, поряд з перевагами, гібридні рішення можуть завдати компаніям і чимало проблем. Які основні джерела неприємностей і, головне, як їх уникнути?

Пару слів про ринок

Глобальний ринок публічних хмарних сервісів продовжує швидко зростати. У звіті дослідницької компанії Gartner за серпень 2021 року зазначається, що сумарні витрати кінцевих користувачів на подібні послуги досягли $396 млрд. у 2021 році і зростуть до $482 млрд. (або на 22%) за підсумками 2022 року. Сегмент приватних хмар поки що в рази менший, але і він продовжує швидко збільшуватись у розмірах. За даними аналітиків Global Industry Analysts, обсяг продажів тут досягне $6,8 млрд. у цьому році і подвоїться через кілька років. При цьому у світі стає все більше компаній, що використовують поєднання приватної та публічної (одної або відразу кількох) хмар. Разом з тим, в повному обсязі організації остаточно усвідомлюють, як забезпечити максимальну ефективність від використання гібридної хмари і навіть уникнути поширених помилок.

Чим відрізняється публічна хмара від приватної, у чому переваги та недоліки кожного з цих підходів. Про це читайте у нашому спеціальному вайтбуку

Проблеми управління

Одна з головних труднощів, з якими можуть зіткнутися організації в процесі впровадження та використання гібридної хмари, пов'язана з тим, що така система потребує узгодженої інтеграції двох по суті різнорідних екосистем. Звичайно, світові розробники приватних хмарних рішень і найбільші публічні сервіс-провайдери прагнуть забезпечити сумісність своїх платформ, але робота в двох та більше ІТ-середовищах призводить до постійних операційних складнощів у таких галузях, як моніторинг, безпека та технічна підтримка. Скажімо, для забезпечення кібербезпеки в публічній хмарі можуть знадобитися зовсім інші підходи та програмні інструменти, ніж для приватної хмари. Те саме стосується і базової інфраструктури, такої як сховища даних, обчислювальні потужності, мережеві ресурси. Для управління тут потрібні різні навички та досвід, відповідно, може знадобитися залучення різних спеціалістів – для управління публічними та приватними хмарними ресурсами. Виходом із такої ситуації може бути підхід, у якому компанії прагнуть уніфікації обох платформ у межах власної ІТ-інфраструктури. Наприклад, якщо приватна хмара побудована на програмному стеку VMware, то при виборі оператора IaaS/PaaS-сервісу варто віддати перевагу тому, хто використовує ту ж платформу. 

Зростання витрат

Ще однією поширеною проблемою, з якою стикаються власники гібридних хмар, є зростання витрат на ІТ. Причиною такої ситуації найчастіше стає те, що мігруючи в хмару, компанії не виводять з експлуатації застарілі локальні ресурси. Їх продовжують використовувати для якихось другорядних завдань, але, як показують розрахунки, функціонування фактично двох паралельних ІТ-інфраструктур — старої та нової — призводить лише до загального зростання витрат. Отже, плануючи міграцію у хмару, необхідно розробити план поетапного та своєчасного виведення з експлуатації застарілого обладнання, яке в іншому випадку постійно вимагатиме грошей на обслуговування та підтримку. Начебто очевидний момент, але на практиці такий план часто відсутній — це характерно як для українських, так і для зарубіжних компаній. 

Питання безпеки

Захист цифрових активів є найважливішим аспектом для будь-якої компанії, особливо з огляду на той факт, що кількість і рівень кібератак у світі постійно зростає. Разом з тим компанії по всьому світу використовують все більше загальнодоступних хмарних сервісів, додають до них можливості приватної хмари, внаслідок чого їх ІТ-інфраструктури стають все більш складними з точки зору управління та контролю. Без інструментів глибокого та всебічного моніторингу легко втратити реальне уявлення про те, що відбувається у корпоративному ІТ-середовищі. Альянс хмарної безпеки (CSA), організація, яка розробляє стандарти, сертифікати та визначає кращі практики у сфері захисту хмарних інфраструктур, назвав серед основних загроз безпеці — неправильні конфігурації, обмежену видимість процесів та недостатній рівень управління змінами у корпоративних ІТ-середовищах. Спеціалісти CSA закликають приділити цим питанням першорядну увагу.

Як захистити свої цифрові активи за допомогою хмарних сервісів, можна дізнатися у нашому вайтбуку Інструменти захисту бізнесу DR і Backup

Водночас, наголошується, що сьогодні відчувається гостра нестача фахівців, здатних вибудувати та підтримувати ефективну систему кібербезпеки у гібридних чи мультихмарних інфраструктурах. Найскладніше тут невеликим та середнім за розміром «нетехнічним» компаніям, чий бізнес не пов'язаний безпосередньо з ІТ. Для них пошук та утримання відповідних фахівців може бути істотною статтею витрат. Але тут, як і в інших випадках, можна покласти частину завдань із захисту даних на оператора хмарних рішень. Як правило, сервіс-провайдери IaaS/PaaS мають штат фахівців з актуальними навичками кібербезпеки для різних хмарних середовищ. 

Відсутність стратегії

Якщо вже ми заговорили про плани, то не зайве буде згадати і ще одну проблему, яка часто зустрічається і яка фактично «з'їдає» гроші компанії. Йдеться про відсутність чіткої хмарної стратегії, без якої навіть найякісніша та функціональна платформа може принести лише розчарування та перевитрату коштів. Хмари здатні забезпечити безліч переваг, але без продуманого плану міграції та подальшого розвитку платформи ефект від їхнього впровадження може бути не таким явним, як очікувалося спочатку. Фахівці зазначають, що хороша хмарна стратегія має, як мінімум, містити чітко викладене економічне обґрунтування. Справа в тому, що впровадження хмарних технологій, особливо у великій компанії, досить складне і комплексне завдання, відповідно, накладні витрати та зусилля, пов'язані з її реалізацією, можуть виявитися істотними. Тому вже на попередньому етапі необхідно розуміти, яку економічну (організаційну, технічну) вигоду отримає компанія від використання хмари, і чи вона коштує витрачених коштів. Завдання ускладнюється також і тим, що у світовій практиці ще не прижилися єдині загальновизнані стандарти та підходи до побудови хмарних інфраструктур та оцінки ефекту від їхнього впровадження.

Тому оптимальним варіантом вирішення проблеми буде звернення за консультацією до профільної компанії, наприклад, до фахівців хмарного оператора, які допоможуть розрахувати витрати, економічний ефект та нададуть всебічну підтримку у питаннях інтеграції та розвитку хмарної інфраструктури компанії.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)