Меню
Головна Блог компанії De Novo Пентагон скасовує контракт Jedi з Майкрософт
Пентагон скасовує контракт Jedi з Майкрософт

Пентагон скасовує контракт Jedi з Майкрософт

2021-07-06

Пентагон скасовує контракт на $10 млрд., який раніше виграла Microsoft. Які причини і наслідки цього, і що буде відбуватися далі? Детальніше в нашій статті. 

У вівторок Міністерство оборони оголосило про відкликання контракту на хмарні послуги вартістю $10 млрд., який став предметом судового розгляду за участю компаній Amazon і Microsoft. Крім того, незабаром Пентагон оголосить про новий контракт і запросить пропозиції від обох постачальників хмарних послуг, і ймовірно обидва з них отримають свої винагороди.

Контракт JEDI, або Joint Enterprise Defense Infrastructure, став одним з найбільш заплутаних контрактів Міністерства оборони США за весь час його існування. У прес-релізі, опублікованому у вівторок, Пентагон заявив, що "у зв'язку зі зміною вимог, зростанням популярності хмарних технологій і розвитком галузі, контракт на хмарні послуги JEDI більше не відповідає його потребам"

Акції Microsoft знизилися приблизно на 0,4% після цих новин, а акції Amazon зросли на 3,5%, сягнувши максимуму за 52 тижні.

Схоже, що боротьба за величезний хмарний проект не тільки не закінчена, а знаходиться в самому розпалі. Пентагон заявив в прес-релізі, що йому, як і раніше, необхідні хмарні обчислення корпоративного масштабу, і оголосив про новий багатосторонній контракт, відомий як Joint Warfighter Cloud Capability.

Агентство заявило, що планує запросити пропозиції від Amazon і Microsoft для укладення контракту, додавши, що вони є єдиними постачальниками хмарних послуг, які можуть задовольнити його потреби. Однак, за словами агентства, воно продовжить дослідження ринку, щоб з'ясувати, чи можуть інші постачальники також відповідати його специфікаціям.

Прибутковий контракт JEDI був призначений для модернізації ІТ-операцій Пентагону впродовж 10 років з витратами в $10 млрд. Microsoft отримала контракт на хмарні обчислення в 2019 році, випередивши лідера ринку Amazon Web Services.

Через місяць AWS подав позов до Федерального суду США з протестом проти рішення про JEDI.

Компанія стверджувала, що упереджене ставлення президента Дональда Трампа до Amazon і її тодішнього генерального директора Джеффа Безоса вплинуло на те, що Пентагон віддав контракт Microsoft.

Минулого року генеральний інспектор Пентагону опублікував звіт, в якому говорилося, що на рішення про укладення контракту не було вчинено впливу з боку Білого дому.

Однак в 313-сторінковому звіті, опублікованому в квітні 2020 року, генеральний інспектор зазначив, що в ході перевірки у нього не було повноцінної співпраці з Білим Домом, і в результаті він не зміг повноцінно сформувати звинувачення.

У вівторок в своєму блозі компанія Microsoft заявила, що приймає рішення Пентагону про скасування контракту JEDI, але зазначила, що судова тяганина з цього приводу свідчить про необхідність реформи.

Через 20 місяців, після вибору Microsoft постачальником послуг за контрактом Jedi, з'являються все нові і нові проблеми, які вимагають уваги політиків. Навіть після двох ретельних перевірок фахівцями Міністерство оборони приймало рішення на користь Microsoft, і наші технології найкращим чином відповідають їхнім потребам. Це не змінює рішення генерального інспектора Міністерства оборони про те, що не було ніяких доказів втручання в процес закупівель. І це не змінює того факту, що Міністерство оборони та інші федеральні агенції - більш того, великі підприємства по всьому світу - регулярно вибирають Microsoft для підтримки своїх потреб в хмарних обчисленнях і цифровій трансформації.

- написав Тоні Таунс-Вітлі, президент регульованих галузей США в Microsoft.

Представник AWS в своїй заяві сказав: 

Ми розуміємо і згодні з рішенням Міністерства оборони. На жаль, присудження контракту не було засновано на перевагах пропозицій, а стало результатом зовнішнього впливу, якому не місце в державних закупівлях.

Компанія заявила, що вона як і раніше має намір співпрацювати з Міністерством оборони США.

У бесіді з журналістами представник Пентагону сказав, що саме судовий розгляд не обов'язково є основною причиною зміни підходу. Але враховуючи, наскільки сильно змінився ландшафт за минулий час, агентство вирішило, що його потреби також змінилися.

Потреби місії були нашою головною рушійною силою в цьому питанні, 

- сказав виконуючий обов'язки директора з інформаційних технологій Міністерства оборони США, Джон Шерман.

Пентагон заявив, що постачальник хмарних технологій для нового контракту повинен буде відповідати декільком критеріям, таким як робота на всіх трьох рівнях секретності (тобто несекретної, секретної або цілком таємної), доступність по всьому світу і наявність висококласних засобів забезпечення кібербезпеки.

Агентство заявило, що вартість нового контракту становитиме кілька мільярдів доларів США, хоча максимальна вартість все ще визначається. Контракт розрахований на термін до п'яти років, включаючи трирічний базовий період і два річних опціонних періода.

Пентагон очікує, що JWCC стане “мостом до нашого довгострокового підходу", - сказав Шерман. Він додав, що міністерство розраховує здійснити прямі закупівлі за цим контрактом у квітні 2022 року і відкрити більш широкий конкурс вже у 2025 році.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)