Меню
Головна Блог компанії De Novo Не злетів. Project Natick закривається, але ставити хрест на проєктах підводних ЦОДів зарано
Не злетів. Project Natick закривається, але ставити хрест на проєктах підводних ЦОДів зарано

Не злетів. Project Natick закривається, але ставити хрест на проєктах підводних ЦОДів зарано

2024-07-03

Компанія Microsoft у середині червня оголосила про закриття Project Natick, який розвивався понад десять років, попри те, що сам проєкт офіційно визнано вдалим. Проте інші компанії, схоже, не мають наміру згортати альтернативні ініціативи підводних дата-центрів. 

дея розміщення ЦОДу під водою виглядає фантастично, проте, в 2013 році компанія Microsoft знайшла в ній раціональне зерно й вирішила, що цілком впорається з цією задачею. Таким чином народився Project Natick. Від задуму до реалізації минуло два роки й у 2015 році, після низки експериментів, перший ЦОД нового типу був спущений під воду біля узбережжя Каліфорнії на глибину близько 10 метрів. Рішення являло собою герметичний металевий циліндр, висотою – 3 та діаметром у 2 метри, в якому розміщувалася одна стійка з ІТ-обладнанням. Внутрішнє місце замість кисню (який хімічно дуже активний) заповнювалося інертним газом, а система охолодження використовувала навколишню воду. Після 105 днів, проведених на дні, ЦОД було піднято для подальших досліджень. 

NATICK PROJECT — WHERE TECHNOLOGY MEETS THE TIDES | by Benjamin Paul |  Medium
Project Natick – перша версія, місткістю в одну серверну стійку 

 

Результати були обнадійливими — сервери працювали дуже стабільно, а середній PUE склав 1,07. Проєкт вирішили розширювати та у 2018 році з'явився Project Natick 2 – великий підводний контейнер, розрахований на 12 стійок, в яких розміщувалися 855 серверів. Довжина «капсули» склала дванадцять метрів, а діаметр — близько трьох. Потужність дата-центру – 240 кВт. 

Microsoft swears its naming of Project Natick was random - Natick Report
Building data centers underwater - DCD
Project Natick 2 – оболонка (вгорі) та її начинка 

 

«Затопили» його на глибині 35 метрів й цього разу в холоднішому регіоні — біля узбережжя Оркнейських островів (Шотландія). Там не лише низька температура води (в середньому, близько 9-10 °C), але й побудована приливна електростанція, що виробляє «зелену» енергію. У парі з підводною частиною працював також невеликий ЦОД, розташований неподалік на суші. Project Natick 2 пробув під водою 25 місяців та 8 днів. Результати знову були дуже добрими — за весь час роботи завдяки стабільним умовам мікроклімату з ладу вийшло лише шість серверів з 855, у той час, як у наземному ЦОДі — 8 зі 135. Компанія отримала ряд патентів на технології, розроблені в ході проєкта. Частина з цих патентів згодом було передано у відкритий доступ

Наступним етапом мав бути Project Natick 3 – великий підводний дата-центр на 12 контейнерів. Проте, у червні 2024 року було ухвалено рішення зупинити дослідження в цьому напрямку. Офіційні причини згортання не називаються. 

Microsoft Project Natick Gen 3 Undersea Azure AZ - ServeTheHome
Project Natick 3 — проєкт, що не відбувся 

 

Як зазначають представники Microsoft, напрацювання та дані, отримані в ході проєкту, є дуже корисними та будуть використані в інших сферах діяльності компанії. Проте, Project Natick це не єдиний приклад підводного дата-центру — у світі є кілька альтернатив, які далі розвиваються. Наприклад, проєкт Subsea Cloud пропонує використовувати глибоководні ЦОДи (перші випробування яких пройшли у 2022 році), а китайська компанія HiCloud Data Center Technology з квітня 2023 пропонує комерційно доступні підводні модулі Highlander біля узбережжя острова Хайнань. 

В Україні підводних дата-центрів немає й поки що не планується. Але це не заважає українським операторам надавати надійні та якісні послуги. За більш ніж 15 років роботи дата-центр De Novo не зупинявся ані на хвилину, забезпечуючи клієнтам 100% доступності. Якщо вам потрібен надійний дата-центр для розміщення обладнання, а також сучасні хмарні сервіси IaaS і PaaS — звертайтесь до нас по консультацію! 

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)