Меню
Головна Блог компанії De Novo AI допоможе покращити зв'язок та передбачати землетруси
AI допоможе покращити зв'язок та передбачати землетруси

AI допоможе покращити зв'язок та передбачати землетруси

2024-09-12

Найбільший південнокорейський оператор мобільного зв'язку SK Telecom та компанія Nokia вирішили працювати над спільними проєктом, який завдяки ШІ дозволить використовувати волоконно-оптичні лінії зв'язку (ВОЛЗ) у якості давачів для вивчення навколишнього середовища. 

Технології штучного інтелекту знаходять дедалі ширше практичне застосування у різних галузях. Нерідко AI/ML-рішення допомагають відкрити нові можливості, здавалося б, відомих систем. Наприклад, нова спільна ініціатива, запропонована компаніями SK Telecom та Nokia, дозволяє використовувати операторські ВОЛЗ у поєднанні з ШІ, для виявлення змін клімату, небезпечних вібрацій та інших подій у довкіллі. 

Річ у тім, що коли дані передаються по ВОЛЗ, на проходження світлового сигналу може впливати низка зовнішніх факторів, зокрема коливання температури й вологості або фізичне навантаження на кабель. Вплив цей, як правило, мінімальний, проте його можна зафіксувати та обробити дані про зміни сигналу за допомогою ШІ. Зібрана інформація дозволить оптимізувати роботу операторських ліній зв'язку та врахувати вплив різних факторів при подальшому проєктуванні та розвитку ВОЛЗ. Технологія повністю готова для використання на чинних мережах — жодна апаратна модернізація не потрібна, до того ж вона не має обмежень щодо відстані або масштабу ліній зв'язку. Це дозволяє SK Telecom розпочинати апробацію технології вже найближчим часом. 

Зазначимо, що це не єдиний випадок, коли штучний інтелект допомагає перетворити оптичний кабель на засіб виявлення тих чи інших природних явищ. На початку цього року британська компанія Güralp Systems проклала в морі біля узбережжя Сицилії спеціальний SMART (Science Monitoring and Reliable Telecommunications) кабель для передбачення землетрусів. У складі системи є кілька сейсмометрів, які збирають дані від кабелів (їх загальна довжина перевищує 20 км). Потім ці дані надходять до центру обробки, де вони аналізуються за допомогою ШІ. Подібну систему для прогнозування підводних землетрусів й можливих цунамі, на основі кабелів SMART та технологій AI/ML, планується незабаром розгорнути в регіоні Океанії силами компаній Prima та Alcatel Submarine Networks. В останньому випадку, ВОЛЗ використовуватиметься не лише як гігантський сейсмодавач, але й за прямим призначенням — для передачі даних. 

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)