Меню
Головна Блог компанії De Novo Ваші дані можуть більше! Як мати користь із «закритої» інформації не наражаючись на ризики
Ваші дані можуть більше! Як мати користь із «закритої» інформації не наражаючись на ризики

Ваші дані можуть більше! Як мати користь із «закритої» інформації не наражаючись на ризики

2023-07-08

«Дані — це нова нафта», — сказав британський математик і фахівець з даних Клайв Хамбі у 2006 році. Звичайно, він має рацію, але лише частково. Дані, безумовно, цінний і важливий ресурс, яким треба зуміти скористатися. До того ж вони мають бути доступними у будь-який потрібний момент.

Продовження циклу матеріалів про Sovereign Cloud:
- Що таке «суверенна хмара» і чому це важливо
- Sovereign Cloud: безпека, конфіденційність, комплаєнс
✓ Ваші дані можуть більше! Як мати користь із «закритої» інформації не наражаючись на ризики
- Хмари без кордонів — мрія чи реальність?
- Хмари з європейськими принципами

«Дані — це нова нафта», — сказав британський математик і фахівець з даних Клайв Хамбі у 2006 році. Звичайно, він має рацію, але лише частково. Дані, безумовно, цінний і важливий ресурс, яким треба зуміти скористатися. До того ж вони мають бути доступними у будь-який потрібний момент. Який сенс від найціннішої інформації, якщо дата-центр, де вона розміщена — «поза зоною досяжності»? Що за користь від інформації, яку ніяк не можна використовувати через юридичні обмеження? Це дві великі проблеми роботи з даними, вирішити які допомагає De Novo Sovereign Cloud powered by VMware.

Й хочеться й колеться

Одне з аналітичних досліджень (www.privitar.com/state-of-data-analytics/), проведених компанією Privitar наприкінці 2022 року переконливо свідчить на користь того, що роль даних у сучасному бізнесі постійно зростає. Так, за даними опитування, протягом наступних двох років (2023-2024) 96% компаній-респондентів розраховують на те, що дані стануть джерелом доходу, а 50% опитаних вважають, що цей дохід буде значним. Причому йдеться не лише про непрямі фактори, на кшталт появи нових прибуткових ідей і проривних відкриттів, а й про цілком відчутну пряму монетизацію.

Проте є нюанс. Більшість комерційно цінної інформації потрапляє в категорію конфіденційної, зокрема, це персональні дані, обмежені з усіх боків регуляторними вимогами та розпорядженнями. Знову повернемося до дослідження (www.privitar.com/state-of-data-analytics/), яке каже нам, що 74% компаній, серед яких чимало досить великих, відзначають складнощі з відстеженням всіх законодавчих змін у сфері роботи з даними. До того ж 63% опитаних зазначили, що не можуть використовувати для підвищення ефективності роботи частину своїх даних, з міркувань конфіденційності.

Прикладів багато. Скажімо, в біології та медицині, бази даних людських ДНК, а також інших біоматеріалів є найціннішим джерелом для досліджень у різних сферах — від історії походження людства до боротьби з аутоімунними захворюваннями. У галузях фінансів та маркетингу дані про транзакції та покупки дозволяють будувати нові, вигідні для всіх, стратегії роботи, розробляти прогресивні сервіси, аналізувати ринки.

Але тут критично важливо, щоб ті, хто має доступ до вихідних даних, не могли б зловживати такою можливістю. Всю інформацію необхідно надійно захистити, у тому числі від несанкціонованого доступу.

Ніхто, окрім вас

Якщо просто заблокувати доступ до чутливої інформації, її цінність для бізнесу істотно скоротиться. Тому потрібно дотриматися балансу захисту та доступності. Звучить просто, але фактично для цього потрібна ціла система, що поєднує апаратні, програмні та організаційні рішення, з урахуванням законодавства, що динамічно змінюється, у всіх країнах присутності бізнесу. Все це можна робити самотужки, методом спроб та помилок, підбираючи оптимальне поєднання компонентів, або довірити розв'язання питання компанії зі світовим ім'ям та величезним досвідом.

У другому випадку йдеться про VMware Sovereign Cloud Framework. Наприклад, одним із базових принципів роботи платформи є запобігання несанкціонованому доступу до ваших чутливих даних з боку будь-яких третіх осіб, включаючи закордонні урядові організації. Лише люди та компанії, яким ви самі забажаєте надати доступ, а також визначені законодавством місцеві органи влади, зможуть працювати з чутливою інформацією.

Принципово важливим моментом є те, що навіть постачальник хмарних послуг, у якого розгорнуто Sovereign Cloud, не може без дозволу отримати доступ до ваших даних. Захист працює як для локальних дата-центрів, так і у контексті використання “суверенної” хмари в межах мультихмарної стратегії.

Схема побудови захищеної мультихмари з використанням Sovereign Cloud. 

Поряд з усіма стандартними перевагами хмарних технологій (висока швидкість обробки та обміну даними, масштабованість та еластичність ресурсів, зниження ТСО), ви отримуєте також можливість захищеної обробки та аналізу конфіденційних даних при повному дотриманні нормативних вимог. Це дозволяє безпечно застосовувати для роботи з даними найсучасніші технології, зокрема штучний інтелект і машинне навчання, щоб отримати максимальну користь із наявної інформації (нічого при цьому не порушуючи).

Також, De Novo Sovereign Cloud забезпечує цілісність і повноту даних, навіть якщо вони зберігаються в різних форматах і на віддалених один від одного майданчиках. Ви можете бути впевнені в тому, що конфіденційна (та інша захищена) інформація не зазнала прихованих змін з боку третіх осіб або шкідливих програм. Серед пропонованих підходів забезпечення цілісності — сховище без можливості зміни записів та підтримка кількох актуальних резервних копій даних у різних дата-центрах, але у межах місцевої юрисдикції (задля забезпечення «хмарного суверенітету»).

Звісно, є категорія даних, доступ до яких має бути максимально обмежений. Як правило, це таємна та цілком таємна інформація. У цьому випадку на базі потужностей оператора, що використовує Sovereign Cloud, можна побудувати повністю ізольовану приватну хмару і розмістити її у власному дата-центрі замовника.

«П'ять дев'яток» — не межа

Вище ми також говорили про необхідність доступу до даних у потрібний момент, без чого найцінніша інформація втрачає сенс. Оператор суверенної хмари, наприклад, De Novo Sovereign Cloud, повинен забезпечити швидкий і безпечний доступ до даних у будь-який час. Це означає наявність мінімум двох дата-центрів, дубльованих каналів зв'язку, інструментів для створення та захищеного зберігання резервних копій, засобів аварійного відновлення тощо. Все це допомагає досягти замовнику доступності даних на рівні до 99,999%. Комплексна відмовостійка інфраструктура забезпечує безперервність доступу до даних за будь-яких умов.

І ще трохи про переваги VMware Sovereign Cloud Framework:

  • Визнана у галузі платформа — її використовують хмарні провайдери по всьому світу, пропонуючи захищені послуги клієнтам.
  • Рішення забезпечує не лише надійність зберігання та доступності даних, але й високу продуктивність.
  • Відсутня прив'язка до постачальника сервісів — архітектура VMware забезпечує міграцію робочих навантажень та мобільність між хмарами та дата-центрами. Також підтримується робота з гібридними рішеннями та мультихмарними середовищами.
  • Оператори Sovereign Cloud, проходять обов'язкову, комплексну та регулярну атестацію — технічну та організаційну — з питань відповідності визнаним галузевим вимогам безпеки та доступності даних у хмарі.
  • Концепція Sovereign Cloud від VMware дозволяє своєчасно реагувати на зміну законодавства у сфері роботи з конфіденційними даними.

У світі компанії та організації вже навчилися ефективно і безпечно використовувати чутливі дані. Скажімо, під час спалаху COVID-19 одна з великих британських лікарняних мереж, використовуючи можливості Sovereign Cloud, змогла отримати дуже цінну інформацію, необхідну для боротьби з інфекцією, на основі аналізу персональних даних 2,5 млн пацієнтів, не порушуючи при цьому законів про конфіденційність даних. У результаті ці дані допомогли у боротьбі з пандемією.

Можливо, і нам в Україні час замислитись над тим, як застосувати наявні дані з максимальною користю для національної економіки, не наражаючи їх на небезпеку через потрапляння третім особам і не порушуючи вимог місцевого законодавства.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)