Меню
Головна Блог компанії De Novo Що потрібно знати до міграції в хмару? - 4 Простих Поради
Що потрібно знати до міграції в хмару? - 4 Простих Поради

Що потрібно знати до міграції в хмару? - 4 Простих Поради

2020-11-11

Пандемія спонукає все більше підприємств до вибору хмарних інструментів та швидкого переходу до них. Але перш, ніж повністю віддатися в руки хмарних провайдерів, варто враховувати кілька важливих факторів і нюансів, про які ми вирішили поговорити в цій статті.

Перехід до домашнього формат роботи, вже став стандартом для підприємств у всьому світі. Хмара набирає все більшу кількість прихильників і стає ще більш важливим ІТ інструментом для бізнесу. Пандемія і наслідки, до яких вона призвела, підвищили терміновість, з якою підприємства мають трансформуватись, і хмара стало ключовим фактором, що сприяє цьому. Компанії за кілька місяців, зазнали перетворення і усвідомлення потреби в модернізації, на які раніше йшли роки.

За даними нещодавнього дослідження IDC "Огляд впливу COVID-19 на ІТ-витрати", більше третини підприємств планують переходити на хмарні інструменти в великих масштабах і в більш короткі проміжки часу. Всі ці зміни ми бачимо на собі вже не перший місяць. Google проводить всі свої співбесіди в "Hangouts", юридичні компанії влаштовують свої обговорення віддалено, навіть медичні і фармацевтичні компанії переходять в новий для них цифрове простір.

У розвинених країнах COVID-19 прискорив перехід від стратегії "Cloud First" до рішень "Cloud Now", а крива такого переходу буде стиснута від десятиліть до всього лише кількох років. Багато підприємств, які раніше не замислювалися про це або боялися здійснювати міграцію великих масивів даних, тепер дивляться на хмарні інструменти під новим кутом. Але головне в цьому новому світі, з цими новими поглядами, не втратити базове розуміння того, що вам потрібно, навіщо потрібно і як потрібно. Адже хмари - це не якесь чарівне рішення всіх ваших проблем, а лише зручний інструмент, який має можливість гнучка і ефективно допомагати вашому бізнесові.

Не всі дані можна і потрібно переносити в хмару

Великі зміни прийшли майже в кожну організацію. Але незважаючи на це, підприємства повинні пам'ятати і правильно розпоряджатися інформацією, якою вони володіють. Критично важливим рішенням, що встає до переходу будь-якого підприємства в хмару - є глобальна оцінка даних, що знаходяться в його розпорядженні. Потрібно зважено оцінити реальну цінність різних даних для бізнесу і прийняти рішення про те, що саме необхідно зберегти, а що саме перенести в хмару.

Процес оцінки даних перед міграцією в хмару - це практика, яку має робити будь-яке підприємство в стандартному порядку, незалежно від розмірів цих даних. Це важливий процес, який допомагає організаціям залишатися в курсі методів керування даними і сприяє підвищенню безпеки. Також це допоможе визначити непотрібні масиви інформації, які часто зберігаються і не несуть ніякої користі. Регулярна оцінка даних дає підприємству можливість використовувати вірні методи класифікації даних; класифікувати і організовувати дані для забезпечення їх найбільш ефективного і дієвого використання і позбавлення від зайвих, застарілих або банальних (ROT) даних.

Класифікація даних стимулює підприємства до прийняття рішень про те, які дані слід зберігати, а від яких варто позбутися. Чому це так важливо? Належне розуміння ваших даних гарантує, що вони завжди будуть враховуватися, забезпечуючи дотримання нормативних вимог і зниження ризиків. Крім того, постійний моніторинг і видалення невикористовуваних даних в підсумку дозволить заощадити гроші. Якщо у вас буде менше даних для зберігання, то вам доведеться менше платити.

Ще одна практика, яка допомагає зробити висновок про те, які дані потрібно переміщувати, полягає в тому, щоб мати чітке уявлення про життєвий цикл ваших даних. Підприємства можуть організувати покроковий підхід до внутрішнього скринінгу для визначення прогнозованої тривалості життя і майбутнього використання даних. Ретельний і безперервний аналіз цінності даних дасть уявлення про їх життєвий цикл і в підсумку буде сприяти економії коштів.

Вибирайте провайдера ретельно

Ринок хмарних обчислень є конкурентним і швидко змінюється. Навіть якщо ви виберете не того провайдера, ви завжди можете залишити все і піти до іншого. Але процес цей складний, а найголовніше коштовний. Тому краще відразу врахувати всі за і проти, перевірити різні варіанти, врахувати особливості SLA і типи договорів, а в деяких випадках навіть випробувати тестові середовища заздалегідь. Перш, ніж вибирати хмарного провайдера потрібно мати відповіді на базові запитання:

  • Наскільки безпечно охороняється ДЦ провайдера?
  • Чи перевіряє будь-яка аудиторська компанія дані і звіти цього провайдера?
  • Які сертифікати безпеки є у хмарної інфраструктури?
  • Які способи шифрування і додаткові заходи безпеки даних використовує цей провайдер?

Всі провайдери, які поважають себе, показують ці дані і виставляють їх як переваги, а тому цим ні в якому разі не можна нехтувати. Крім того, існують додаткові аргументи на користь того чи іншого провайдера. Наприклад, ми в De Novo, крім всіх базових заходів захисту, розробили і впровадили концепцію Trusted Cloud, згідно з якою нашу хмарну інфраструктуру можуть використовувати тільки перевірені клієнти, без сумнівних даних і проектів. Кожен перевірений аргумент або маленька деталь, може в майбутньому надати вам і вашим даними велику послугу.

On-premise обладнання - ризик, який переховується в шафі

Повне перенесення всіх ресурсів в хмарну інфраструктуру, далеко не завжди є правильним рішенням. Великі компанії часто користувалися гібридним методом побудови інфраструктури до початку пандемії. У нашій статті "Гібрид або Мультиклауд" ми детально розбираємо цю тему, і показуємо особливості використання кожного з методів. І дійсно, гібрид забезпечує потрібну гнучкість і можливість зберігати ресурси в периметрі свого підприємства. Але його побудова повинна бути дуже зваженою і обережною, особливо за часів, коли така велика кількість співробітників працює з дому або може вимушено піти на лікування.

Дуже важливо завжди враховувати on-premise обладнання, яке буде залишено на підприємстві та інтегровано в гібридну середу. Хмарний провайдер надає SLA і гарантує доступність своїх послуг, незалежно від пандемії або катастрофи. Домогтися такого ж зі своїм власним обладнанням далеко не завжди є можливим. Це ще раз доводить важливість класифікації даних, про які ми говорили в першому пункті. Не менш важливим є і моніторинг свого обладнання. У разі хмарної інфраструктури допомагають моніторингові інструменти, про імплементацію яких, варто також подбати і для on-premise інфраструктури. Це допоможе запобігти дублювання даних на старих системах і знизити ризик, який можуть являти собою виведені з експлуатації машини.

Дашборд послуги моніторингу прикладних ландшафтів - Cloud Vision De Novo 

Моніторинг і аналіз зайвого обладнання не тільки знижує потенційний ризик для безпеки, але і готує його до переробки і перепродажу на вторинному ринку. Глобальна криза електронних відходів досягає критичної точки, і організаціям необхідно переосмислити те, як вони поводяться з електронікою після закінчення терміну її служби. Надання їм нового життя на вторинному ринку є ключовим способом зниження як впливу на навколишнє середовище, так і розблокування прихованої цінності використовуваних пристроїв.

Керуйте даними з розумом

Перехід до хмарних обчислень є ключовим етапом на шляху цифрового перетворення підприємства. Однак потрібно пам'ятати, що міграція даних в хмару не знімає з підприємства відповідальності за регулярний пошук і застосування передових методів управління даними. А захист даних - це не звичайна справа, а безперервний процес, який можна зробити простіше завдяки базовим принципам безпеки даних. Враховуйте і стежте за всіма етапами переміщення ваших даних від хмари до вашої інфраструктурі. Постійний моніторинг життєвого циклу даних допоможе завжди розуміти їх цінність для організації. Ці процеси є основними факторами, які повинні бути реалізовані в стратегії безпеки даних підприємства.

Підприємствам довелося адаптуватися і застосувати безпрецедентні заходи у відповідь на пандемію. І незважаючи на те, що хмара може виглядати справжнім рятувальним колом в цьому морі проблем, потрібно зважувати всі нюанси і приймати рішення з холодною головою. У глобальному масштабі ми працюємо в умовах економії даних, і отримання максимальної користі з цих даних є найважливішим критерієм успіху. Використовуйте хмарні інструменти з розумом, і вони допоможуть вам досягти високих результатів.

У нашій минулій статті ми розбирали 4 базових переваги хмарних рішень відмовостійкості.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)