Меню
Головна Блог компанії De Novo Гібрид або Мультихмара - Що обрати бізнесу?
Гібрид або Мультихмара - Що обрати бізнесу?

Гібрид або Мультихмара - Що обрати бізнесу?

2020-07-20

На сьогодні відомо безліч варіантів побудови інфраструктури, останнім часом виділяються 2 основні: мультихмарний підхід і гібридний, чим вони відрізняються і що саме потрібно обрати бізнесу?

З моменту появи хмарних обчислень постійно виникали суперечки про те, яка модель налаштування хмари найкраще підходить для організацій. Так як ера хмарних обчислень ставала все більш зрілою, з'явилася основна ідея, що гібридна хмара є оптимальним рішенням для більшості організацій. Відносно недавно з'явилася нова форма гібридної хмари, що використовує різні типи хмарних послуг - "Мультихмара". У нашій статті "Ревучі 20-ті: Топ 10 ІТ прогнозів від Gartner" ми зібрали кращі прогнози ринку хмарних обчислень на найближчі роки.

Плутанина між гібридною хмарою і новою моделлю розгортання мультихмарою посилюється тим, що вони часто виступають на основі заміни одна одної. Зростаючий шум навколо терміна мультихмара викликає резонне питання: Це що, ще один спосіб сказати "гібридна хмара"?

Мультихмара - це не просто новий маркетинговий трюк, а інший підхід до хмарних обчислень. Ось основні схожості та відмінності двох цих концепцій, які можуть допомогти вам зрозуміти, що саме потрібно вибрати мультихмару або гібридну хмару.

Гібридна хмара: Комбінація своєї інфраструктури і публічних / приватних хмар

Гібридна хмара - це ІТ середовище, яке об'єднує свою інфраструктуру з загальнодоступними хмарами від провайдерів. Гібридна хмара включає в себе поєднання локальних систем і загальнодоступних хмарних служб сторонніх виробників з глибокою взаємодією між цими двома платформами.

Гібридні хмари складаються з інтегрованою мережі, яка безпечно розширює корпоративну мережу, створюючи сегментовану, але єдину загальну мережеву інфраструктуру. Вони також мають централізовану інфраструктуру ідентифікації, яка застосовується в різних середовищах. Вони характеризують стійке і безпечне високошвидкісне з'єднання між підприємством і хмарним середовищем. Гібридна хмара забезпечує можливість спільного розміщення, управління і виділення послуг з хмарними ресурсами, а також уніфікований моніторинг і управління.

Мультихмара: Новий підхід до хмар

Мультихмара - це рішення, що складається з декількох хмарних служб від декількох постачальників хмарних послуг, включаючи постачальників загальнодоступних хмар (наприклад De Novo, Amazon Web Services, Azure і тд). Мультихмара - це одна з форм гібридної хмари, яка використовується для позначення роботи в декількох різних загальнодоступних хмарних середовищах.

По суті, мультихмара означає підписання на кілька загальнодоступних хмарних служб, в той час як гібридна хмара означає кілька режимів розгортання (публічне, on-premise і тп) для одного і того ж набору послуг. Розгортання в декількох хмарах зазвичай є частиною стратегії, що дозволяє уникнути прив'язки до одного постачальника хмарних послуг.

Мультихмари часто мають інфраструктуру з декількома ідентифікаторами, які застосовуються в декількох середовищах і мають можливість змішувати механізми доставки від SaaS, IaaS і PaaS. Мультихмари також мають підтримку декількох хмарних сервісів зберігання, що не залежать від API і інтерфейсів, що використовуються для доступу до цих сервісів. Крім того, вони мають широкий механізм обробки даних, який ефективно підтримує повний цикл управління даними.

Підприємства можуть вибирати стратегію роботи з декількома хмарами з різних причин. Наприклад потреба в розміщенні даних і доступу до ресурсів в різних регіонах. Плани забезпечення безперервності та відмовостійкості можуть також змусити компанію розміщувати додатки в різних хмарах.

Що спільного у гібридного і мультихмарного підходу?

За атрибутами послуг, які надаються кінцевим користувачам, гібридні і мультихмарні середовища дуже схожі. Насправді, кожен гібрид можна вважати мультихмарним (якщо розглядати on premise інфраструктуру замовника як хмару), оскільки він включає в себе більше одного інфраструктурного рішення. І гібридна хмара, і мультихмара використовують суміш хмар або інфраструктури на основі вимог організації. Вони володіють гнучкістю завдяки доступу з декількох варіантів і можуть збільшувати загальну надмірність.

Як в гібридній хмарі, так і в мультихмарному рішенні, дані можуть спільно використовуватися хмарами, а бази даних можуть охоплювати кілька інфраструктурних рішень одночасно. У будь-якому з них організації можуть адаптувати плани відповідно до своїх бюджетних вимогам.

Ще одним схожістю між двома цими концепціями є потреба в численних інструментах керування. Оскільки обидва рішення включають в себе кілька незалежних інфраструктурних середовищ, організаціям часто потрібен різний набір інструментів для оперативних потреб, таких як управління безпекою та витратами, і в кінцевому підсумку від них будуть потрібні інвестиції в різноманітний набір навичок та інструментів.

У чому різниця між мультихмарою і гібридної інфраструктурою?

Як ми вже з'ясували раніше, кожне гібридне рішення можна називати мультихмарним. Але зворотне твердження - невірно, не кожна мультихмарна інфраструктура - це гібридна хмара. Мультихмара і гібридна хмара тісно пов'язані між собою, але це не одне і те ж.

  • Гібрид завжди включає в себе on-premise інфраструктуру і приватну або публічну хмару від провайдера. Мультихмара завжди включає в себе кілька публічних хмар (De Novo + AWS + Google Cloud), але може також включати в себе фізичну і віртуальну інфраструктуру.
  • На відміну від моделі мультихмари, в якій різні хмари використовуються для різних завдань, компоненти гібридної хмари зазвичай працюють разом. В результаті, дані і процеси мають тенденцію змішуватися і перетинатися в гібридному середовищі, в той час як в ситуації з мультихмарою використання, як правило, залишається в "своїй" окремій хмарі.

У гібридний хмарі ваша організація потребуватиме інструментів безпеки і підходів, які могли б одночасно працювати з різними публічними / приватними хмарами і своєю інфраструктурою. У мультихмарному середовищі вам будуть потрібні підходи та інструменти безпеки, які можуть працювати з декількома загальнодоступними хмарами.

У гібридній хмарі вашим адміністраторам необхідно зосередитися на внутрішніх інструментах для виконання оперативних завдань. І у кожного постачальника хмарних послуг є свій власний набір інструментів для вирішення ключових операційних завдань, таких як моніторинг прикладних ландшафтів, системи резервного копіювання, аналіз продуктивності та інші компліментарні сервіси. Таким чином, гібридні хмари як такі зазвичай не вимагають використання інструментів оперативного управління від сторонніх виробників.

Навпаки, в мультихмарних середовищах від ваших адміністраторів потрібно вивчення інструментів, які можуть працювати в усіх загальнодоступних хмарах, а також перетворення функцій операційної діяльності в базові функції загальнодоступної хмари. Таким чином, більше уваги приділяється наявності одного інструмента, який міг би працювати в декількох хмарах. В цілому, в мультихмарному середовищі ваші адміністратори будуть витрачати більше часу на управління рівнями обслуговування, моніторинг підключень між різними сайтами і навігацію по різним доступним пакетам інструментів.

З гібридною хмарою ви можете отримати можливість зберігати критично важливі дані в контрольованій вами інфраструктурі, але в разі мультихмари дані повинні перебувати в загальнодоступних хмарах. Для будь-якої організації, яка бере участь у фінансових операціях, працює з конфіденційними даними або зобов'язана дотримуватися певної політики безпеки, наявність одного постачальника буде вважатися додатковою перевагою для мінімізації ризиків, пов'язаних з відповідністю нормативним вимогам.

De Novo однією з перших розробила продукт "Справжня Приватна Хмара", який підходить для компаній з регуляторними або корпоративними обмеженнями політики безпеки.

Мультихмара або Гібрид - Що обрати бізнесу?

Чітко визначена хмарна стратегія є важливим елементом для кожного успішного ІТ-відділу. Тому при плануванні запуску додатків або систем в хмарні середовища, а також при переході на нові рішення необхідно враховувати різні "за" і "проти", пов'язані як з традиційними підходами, так і з новими практиками.

Гібридна хмара і мультихмарне рішення можуть мати схожі атрибути, але на операційному рівні є кілька відмінностей. Гібридні хмари вимагають більшої уваги до власних операційних інструментів, в той час як мультихмарні середовища вимагають більшої уваги і інвестицій в інструменти сторонніх виробників.

У мультихмарному середовищі як постачальник хмари, так і ваша організація спільно несуть відповідальність за безпеку даних, в той час як в гібридній хмарі у вас більше відповідальності, а також контролю над даними і їх безпекою. Крім того, у кожної хмари є свої переваги і недоліки, а також пов'язані з ними витрати.

Аналіз продуктивності існуючих робочих навантажень в порівнянні з пропозиціями послуг, що надаються кожною публічною хмарою, може допомогти отримати уявлення про сукупну вартість володіння (TCO) і окупності інвестицій (ROI) і, таким чином, вибрати правильний вибір для вашої організації.

У нашій статті "Чому принцип зроби сам не працює з хмарами" ми розбираємо як правильно розмістити свої навантаження і на що потрібно звернути увагу, перш ніж переходити до хмарних інструментів.

Підписуйтесь на наші соціальні мережі і стежте за останніми новинами зі світу хмарних технологій!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)