Меню
Головна Блог компанії De Novo Попит на AI/ML та ринок ЦОД — нові можливості та несподівані проблеми
Попит на AI/ML та ринок ЦОД — нові можливості та несподівані проблеми

Попит на AI/ML та ринок ЦОД — нові можливості та несподівані проблеми

2024-05-20

У світі продовжується стрімке зростання попиту на технології штучного інтелекту (AI) та машинного навчання (ML). Втім, схоже, не всі були готові до цього належним чином.

Вибухове зростання AI/ML-навантажень призвело до того, що в багатьох великих комерційних датацентрах на Заході наявні потужності майже вичерпалися, а будівництво нових майданчиків не встигає за попитом. Як повідомляє американська інвестиційна компанія CBRE, у США ціни на оренду комерційних ЦОДів досягли історичних рекордів на тлі тотального впровадження замовниками систем генеративниого AI та великих мовних моделей (Large Language Models, LLM), що вимагають величезних обчислювальних потужностей. Думку експертів CBRE поділяютьй аналітики JLL, які повідомляють, що лише у США станом на березень вже було заброньовано майже всі великі майданчики, що планується ввести в експлуатацію до кінця 2024 року.

ЦОДи будують, але їх не вистачає

За розрахунками JLL, загальна запланована потужність всіх майданчиків, що будуються, зараз перевищує 3 ГВт при цьому 83% майбутніх датацентрів вже мають орендарів, вільних потужностей критично не вистачає. Зростання попиту призвело, відповідно, до збільшення цін. За даними CBRE у США вартість оренди майданчиків минулого року зросла майже на 20%. Це, своєю чергою, робить ринок ЦОДів привабливою сферою для великих інвесторів, які вже перенаправляють сюди значні капітали.

Кондиционеры модулей

Ще один несподіваний фактор, на який вплинули технології AI/ML  – екологічна стійкість. Оператори по всьому світівкладали мільярди в інфраструктуру ЦОД, щоб забезпечити т.зв. «вуглецеву нейтральність». І ось виявляється, що через неймовірно швидке зростання навантажень у датацентрах, плани треба коригувати. Експерти Міжнародного енергетичного агентства (IEA) впевнені, що незабаром глобальне енергоспоживання ЦОД може подвоїтися. 

Таку думку поділяють також фахівці Uptime Institute. Зауважимо що майже всі великі західні оператори взяли на себе певні зобов'язання щодо зниження вуглецевого сліду, зафіксовані в договорах, укладених з урядами різних, переважно західних, країн. Тепер, як вважають експерти, виконати домовленості у встановлені терміни буде надзвичайно важко. В результаті найбільші світові власники ЦОДів вже почали переглядати технологічні підходи. Зокрема Google розпочав пошук керівника для розробки нової стратегії щодо скорочення «вуглецевого сліду» та досягнення нульових викидів.

Клієнти шукають альтернативу

Загалом, у світових операторів проблем побільшало бо терміново треба вирішувати дилему — як збільшити потужність дата-центрів й при цьому вкластися в жорсткі екологічні вимоги регуляторів. Проте часу на вирішення питання не так вже й багато, тому що клієнти й не думають знижувати попит, а натомість починають розглядати альтернативні майданчики, зокрема локальних операторів в інших регіонах — за межами США та ЄС. Тобто там, де ще немає дефіциту потужностей та відсутнє жорстке регулювання екологічних норм.

Электрощитовая

Тим часом у світі продовжує зростати попит не тільки на датацентри, а й на сервіси, пов'язані з AI/ML — фінансові послуги, охорона здоров'я, електронна комерція, промисловість — ці та інші сфери відчувають гостру потребу в технологіях штучного інтелекту. Разом з цим, за даними дослідження Forrester, багато компаній стикаються з нестачею кваліфікованого, персоналу що мав би достатні навички роботи з подібними технологіями, а також труднощами з інтеграцією AI-рішень у наявнуІТ-інфраструктуроу. Є також побоювання щодо безпеки та конфіденційності даних. Така ситуація породжує попит на послуги професійного консалтингу у сфері штучного інтелекту, збільшуючи роль експертної підтримки, яка надається, зокрема, з боку операторів хмар та датацентрів.

На щастя, в Україні поки що вистачає ресурсів надійних комерційних ЦОД, а в хмарах De Novo вже доступні всі необхідні потужності та засоби для швидкого розгортання AI/ML-інфраструктур. Вже зараз ви можете отримати у своє розпорядження найпотужніші GPU/TPU акселератори NVIDIA H100, повноцінне ML-оточення для розробників або платформу для роботи з Kubernetes, засновану на найкращих світових практиках.

Про деталі запитайте наших експертів!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)