Меню
Головна Блог компанії De Novo Запит на штучний інтелект, як найвпливовіший чинник на ринку серверів
Запит на штучний інтелект, як найвпливовіший чинник на ринку серверів

Запит на штучний інтелект, як найвпливовіший чинник на ринку серверів

2024-04-08

Попит на технології штучного інтелекту та машинного навчання продовжує стрімко зростати, що, своєю чергою, впливає на інші сфери світового ІТ-ринку. 

За даними аналітичної компанії Omida, у 4 кварталі 2023 року світовий ринок серверів досяг $31 млрд, що на 12,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте кількість проданих систем не досягла й 3 млн одиниць, що приблизно на півмільйона менше попереднього прогнозу. Аналітики зазначають, що такі низькі кількісні показники востаннє фіксувалися лише 2017 року. Тобто наявні дві тенденції: у грошовому еквіваленті ринок зростає, а в проданих одиницях – скорочується. Чому так сталося?

В основному це пов'язано з тим, що компанії по всьому світу почали оновлювати свої інфраструктури, поспішаючи придбати сервери, орієнтовані на завдання штучного інтелекту та машинного навчання (AI/ML). Водночас майже ніхто не економить на високопродуктивних компонентах, як то прискорювачі обчислень (GPU/TPU). Попит призводить до спіралі зростання цін на популярні моделі акселераторів, але це не зупиняє покупців. В результаті, як показує дослідження Omida, до кінця 2023 року майже половину вартості «середнього» сервера для завдань AI/ML визначала ціна встановлених у ньому прискорювачів. Для порівняння — на початку того ж року цей показник ледве сягнув 15%.

Безперечним лідером у сегменті GPU/TPU залишається NVIDIA, доходи якої стрімко зростають — виторг від продажу прискорювачів для дата-центрів зріс в кілька разів порівняно з початком минулого року.

Тобто, сьогодні NVIDIA, фактично, є однією з найвпливовіших компаній на ринку серверів, оскільки саме наявність прискорювачів GPU/TPU та їх ціна, в багатьох випадках, визначають кількість проданих систем, так грошові показники сегмента.

До основних задач, для вирішення яких сьогодні найчастіше використовуються сервери, оснащені GPU/TPU-прискорювачами, входять: навчання, розгортання та експлуатація моделей машинного навчання машинного навчання, генеративні системи AI, високопродуктивні обчислення, складні інженерні та наукові розрахунки, обробка надвеликих обсягів даних.

Зворотною стороною процесу є те, що ажіотажний попит на сервери для AI/ML, призвів не лише до зростання цін, а й до затримок постачання. Як наслідок, «середній» сервер з новими прискорювачами може коштувати десятки тисяч доларів, а чекати його доведеться місяцями.

Проте, є спосіб отримати доступ до новітніх GPU/TPU прискорювачів NVIDIA вже сьогодні — у хмарі De Novo. На початку 2024 року наша компанія запустила цілу низку сервісів для задач штучного інтелекту та машинного навчання на новітній апаратно-програмній базі. Поспілкуйтеся з нашими технічними експертами, розгорніть ваш проєкт у хмарі De Novo і почніть використовувати потужні можливості штучного інтелекту вже сьогодні.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)