Меню
Головна Блог компанії De Novo Хмари, що вислизають, або чому принцип "Зроби сам" більше не працює
Хмари, що вислизають, або чому принцип "Зроби сам" більше не працює

Хмари, що вислизають, або чому принцип "Зроби сам" більше не працює

2020-03-12

Хмари мали б полегшити наше життя, але, схоже, вони ще більше все заплутали. Нинішня безліч пропозицій може ввести в ступор майже кожного. Як правильно розмістити свої навантаження та на що треба звернути увагу при створенні хмар? Читайте в нашому матеріалі.

Нинішня безліч пропозицій може ввести в ступор майже кожного. І якби всі платформи були "однаково корисні", так ні ж — існує маса нюансів при виборі, міграції та адаптації робочих навантажень. Причому для кожної хмари вони можуть бути своїми.

Колись, багато років тому, процес роботи уявлявся доволі просто та прозоро: глибока віртуалізація обчислювальних ресурсів, віддалене та захищене зберігання даних, динамічна корекція навантажень, софт за підпискою і т. д. Всі моделі використання хмар зручно лягали в три комірки — IaaS, SaaS, PaaS. Детальніше про кожну модель читайте в нашому матеріалі "Види Хмарних Сервісів - що обрати?" Але, часи міняються, і, по-перше, межа між згаданими моделями відчутно стирається, а по-друге, виявляється, що тримати всі ІТ-навантаження та дані в одній хмарі — не завжди гарна ідея, навіть якщо це Amazon чи Microsoft.

Практика західних компаній показує, що найбільш ефективними є гібридний та мультихмарний підходи. Ядро обчислювальної інфраструктури та найбільш критичні дані, очевидно, найкраще та найнадійніше тримати в себе. Але решту навантажень, які зазвичай вимагають більше ресурсів, часто більш вигідно перемістити в публічну хмару. І тут одразу виникає ряд нюансів, про які у нас поки мало замислюються, але на які варто звернути увагу при виборі рішення.

СУПЕРМАРКЕТ ХМАР

Вибір доступних пропозицій на ринку надзвичайно широкий. І, найнеприємніше, що часто різні завдання ефективніше переміщувати в хмари абсолютно різних операторів. Отримати "все з одних рук", звичайно, вельми принадно, але замовник, який краще інших вивчить ринок, зможе отримати перевагу, вдало комбінуючи найбільш вигідні пропозиції різних операторів. В умовах високої конкуренції така ринкова еквілібристика може дати відчутний економічний ефект.

КОЖНОМУ СВОЄ

Так склалося, що часто певні типи навантажень найкраще працюють з конкретними хмарами. Скажімо, програмні платформи Microsoft в загальному випадку оптимально розгортати в середовищі Azure, а хмарні бази даних HANA  — у рамках SAP HANA Cloud. І таких прикладів чимало. Вже один цей факт визначає необхідність застосування мультихмарної концепції.

Доречі, De Novo є першим та єдиним сертифікованим SAP провайдером в Україні, який створив хмарну інфраструктуру для додатків SAP та БД HANA.

ТІНЬОВІ ІТ

Хмара має бути зручною для використання, особливо якщо ми говоримо про висококласних фахівців, наприклад, розробників програмного забезпечення. Можна впроваджувати будь-які корпоративні стандарти і навіть застосовувати репресивні заходи. Але, якщо хорошому ІТ-спеціалісту зручніше працювати з певною платформою, то він, як правило, знайде спосіб обійти заборони (або його ефективність як працівника не буде максимальною). Тому при формуванні хмарного ландшафту часто варто враховувати і уподобання працівників, щоб уникнути появи "тіньових ІТ" ("нелегальних" додатків та платформ, що працюють паралельно з основною ІТ-інфраструктурою компанії). Але це, знов-таки, додає хмарного різноманіття на підприємстві.

КАДРИ ВИРІШУЮТЬ?

І тут ми підходимо до доволі неприємного моменту: з одного боку — гібридні та мультихмари сьогодні необхідні для ефективної роботи організації (та й просто для її виживання в конкурентному середовищі); з іншого — велике різноманіття платформ знижує керованість усією інфраструктурою. Та й принцип "зроби сам", що був актуальний при розгортанні хмарних платформ ще 5-7 років тому, вже не працює, настільки все ускладнилося. Скажімо, в компанії можуть працювати чудові фахівці з MS Azure, які разом з тим не дуже знаються на нюансах хмари VMware, SAP або AWS. При цьому тримати власних експертів з усіх основних платформ, як правило, не має сенсу, хоча б тому, що правильні хмарні ландшафти мають гнучкість та можуть змінюватися в залежності від ситуації. При цьому підсаджуватися на сервіси лише одного оператора, як було зазначено вище — теж не завжди добре.

ЩО РОБИТИ?

Варіантів декілька, вони добре відомі. Але все ж коротко пробіжимося по ним.

Найважчий шлях — утримувати і розвивати власний пул ІТ-фахівців, які здатні обслуговувати будь-які типи хмар. Складність тут в тому, що з огляду на все більш глибоку спеціалізацію хмарних сервісів, користі від універсальних знань стає все менше, відповідно профільних експертів потрібно більше й більше — по кожному окремому напрямку. З таким викликом може впоратися хіба що велика профільна ІТ-компанія.

Можна звернутися за експертизою до системного інтегратора. Щоправда, в нашій країні з цим можуть бути складнощі з огляду на відсутність у таких компаній глибоких хмарних компетенцій. Хоча, все, звичайно, визначається конкретними обставинами, але, як показує практика — інтегратори, за рідкісним виключенням, успішно вирішують лише більш-менш стандартні завдання.

Третій варіант — звернення до хмарного оператора. Якщо така компанія має міцні позиції на ринку, то, як правило, її фахівці не лише володіють глибокими компетенціями, але і завжди в курсі останніх тенденцій на хмарному ринку. З іншого боку, тут приховується потенційний конфлікт інтересів, адже оператор схильний пропонувати в першу чергу власні сервіси. Але, як показує практика, мало в кого є абсолютно все необхідне. Тому, якщо завдання передбачає гібридний або мультихмарний підхід, то хороший оператор завжди запропонує декілька варіантів його вирішення, в т. ч. із застосуванням сторонніх сервісів. Тут працює той принцип, що краще трохи поділитися прибутком, ніж втратити замовника.

Для тих, хто тільки вирішує почати свій шлях до хмар, ми підготували невиликий єкшн план "З чого почати міграцію в хмару?"

У будь-якому разі, важливо завжди пам'ятати одне: хмари — це, в першу чергу, гнучкість. Тому, жорстких правил і усталених догм тут не існує. Постійно думати, комбінувати, шукати оптимальні варіанти і проводити експерименти — це і є сучасна хмарна стратегія, що веде до успіху.

Основою для гібридної інфраструктури може виступати Правильна Приватна Хмара. Це фізично ізольована інфраструктура з усіма хмарними перевагами, але більш глибоким рівнем доступу і підвищеною системою захисту. Детальніше про концепцію і про продукти, які побудовані на її основі, читайте в нашому матеріалі - TPC або як надійне зробити доступним.

Підписуйтесь на наші соціальні мережі, щоб стежити за головними хмарними трендами і новинами України та всього світу!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)