Меню
Головна Блог компанії De Novo Хмари в 2021 - Чого нам чекати?
Хмари в 2021 - Чого нам чекати?

Хмари в 2021 - Чого нам чекати?

2021-02-24

Минулий рік приніс нам багато незвичайних подій і нових ситуацій, і це не могло не вплинути на ринок хмар. Чого ж нам чекати в 2021 від глобальних тенденцій і технологічних напрямків? Розбираємо в нашій новій статті. 

Минулого року відбулося багато різних подій, які змінили нашу буденність. Хмари не стали винятком, докладніше про це ми писали в нашій минулій статті. Пандемія прискорила цифрову трансформацію всього світу і зміцнила цінність хмарних інструментів на всіх підприємствах. Все це дає великий простір для розвитку цього напрямку, і саме про це ми і поміркуємо сьогодні. Представляємо вашій увазі декілька думок і предикшенів, з приводу того, чого нам варто очікувати в 2021 році в хмарному світі. 

Хмарна гонка набирає обертів

Гонка глобальних провайдерів в 2020 залишалася без особливих змін, і швидше за все ця ж тенденція продовжиться і в 2021. Беззмінним лідером залишається Amazon з 32% ринку, за ним йде Microsoft і замикає трійку Google. Крім них до п'ятірки найбільших глобальних хмарних провайдерів входять Alibaba і IBM. В останні роки Microsoft Azure додає швидше, ніж його опоненти і поступово скорочує відрив між першим і другим місцем. Зараз Amazon почуває себе безпечно, вони є фаворитами, надають якісний сервіс і постійно розробляють нові продукти. Але те, якими темпами захоплює ринок Azure, має обов'язково бути відзначено фахівцями з AWS. 

Глобальні рейтинги не враховують великих локальних операторів, які в окремо взятих країнах складають трійці (Amazon, Microsoft, Google) велику конкуренцію. Більше 5000 таких провайдерів використовують в своїй основі інструменти VMware. Наприклад, два найбільших національних провайдера, що використовують інструменти VMware, De Novo та Gigacloud, в сумі обслуговують близько 30% всіх комерційних і 75% державних підприємств в Україні. 

У 2020 році національні хмарні оператори продовжили відвойовувати ринкову частку у міжнародних гравців. І ми вважаємо, що ця тенденція продовжиться і в 2021 році. Детальніше про це писав, у своєму щорічному матеріалі про хмарний ринок в Україні, CEO De Novo Максим Агєєв.  

Зростаюче домінування SaaS і вертикальних провайдерів хмарних послуг

В останні роки про різноманітні SaaS-рішення і їх частку на хмарному ринку чутно все більше і більше. Великою мірою це пов'язано з тим, що вони знаходяться на верхівці клієнтської потреби і побудовані спеціально, щоб закривати цільові больові точки бізнесу. SaaS-компанії і вертикальні провайдери хмарних послуг продовжать свій стрімкий імпульс зростання в 2021 році, стаючи поступово все більшим кошторисом для ІТ-бюджету компаній. У зв'язку з цим буде відбуватися ще більше поглинань серед постачальників хмарних послуг і SaaS-гравців (Salesforce і Slack, AWS і DataRow, тощо).

Підприємствам необхідно буде почати раціоналізувати і управляти рішеннями, які вони виберуть в своєму ІТ стеку. Керівники ІТ-відділів повинні постійно задаватися наступними питаннями: 

  • Яка віддача інвестицій в це рішення?
  • Скільки часу ми витрачаємо на осмислену роботу, а скільки витрачаємо на управління закупівлями і договорами?
  • Який відсоток наших рішень виконує надлишкові функції?
  • Чи зможемо ми ефективно керувати технічною стороною нашої архітектурою, у міру того як ми будемо продовжувати масштабування?

Cloud Native і контейнери

Нещодавно CloudHealth надав звіт з оцінкою фактичних витрат на хмарні інструменти серед майже 500 організацій по всьому світу за період з січня по вересень 2020 року. З цих результатів ми можемо бачити, що впровадження контейнерів у 2020 році в значній мірі розширилося, навіть в секторах, які знизили загальні витрати на хмару.

Протягом останніх десятиліть всі програми розроблялися за моделлю клієнт-сервер, де операційна система є ядром усіх додатків. І перші хмарні інструменти успішно допомагали підтримувати цю систему. Але зараз система змінюється, в останні роки контейнеризація набирає все більшу популярність і в 2021 році це обов’язково продовжитися. Все більше додатків розробляються за концепцією Cloud Native і їх частка буде продовжувати зростати. Що таке Cloud Native додатки, чим вони відрізняються від традиційних і чому це важливо для бізнесу? Ми описали в нашій статті раніше. 

Автоматизоване керування хмарними фінансами

Управління фінансами в хмарі - це одна з галузей, в якій технології можуть мати значний вплив в 2021 році. Підприємства намагатимуться частіше керувати своїми ІТ-витратами за допомогою автоматизованих технологій і рішень на базі ML. Будь який автоматизований підхід дає можливість швидше працювати з різними даними і збільшувати масштаби, і якщо підприємство прагне до розширення, то ці технології в будь-якому випадку чекатимуть на нього. 

Чому? Тому, що темпи змін і зростання за останній рік, змушують прийняти критично важливе рішення: впроваджувати систему автоматизації і полегшити управління, або визнати, що через певний час ви можете перестати контролювати масштабування і ресурси. Автоматизоване керування хмарними фінансами може бути дуже корисним на цьому напрямку. 

Гібрид, Приватна хмара та edge рішення

Після своєї появи публічні хмари мали вкрай високі очікування, а провайдери закликали переносити у хмари все, що тільки можна. Провідні постачальники продовжують впроваджувати і інвестувати в нові рішення, такі як AWS Outposts Azure Stack, які дозволяють розтягувати публічні хмарні інструменти на своєму ЦОД і використовувати всі переваги цих провайдерів та створювати гібридні рішення. Однак ринок і тенденції показали, що бізнесу це не цікаво тою мірою, якою ці пропозиції нав'язуються. 

Розподіл зон відповідальності між замовником і провайдером на прикладі інструментів приватної і публічної хмари

Сьогодні підприємства все більше віддають перевагу використанню приватних хмарних рішень, особливо в разі виникнення прикордонних завдань. Приватна хмара дозволяє закривати всі виникаючі потреби і імплементувати ії в загальну ІТ-систему підприємства, як в мультихмарну, так і в гібридну. Детальніше про відмінності цих підходів в нашій статті "Чим відрізняється гібрид від мультихмари?". В майбутньому edge обчислення будуть вкрай популярними, але найближчим часом вони не будуть домінувати в пропозиціях хмарних провайдерів, а замість них переможцями мають стати вендори і інструменти приватної гібридної хмари

Приватна хмара як сервіс De Novo - це фізично ізольована інфраструктура Vsphere, яка має всі переваги хмарних інструментів, але використовується ексклюзивно одним клієнтом (з можливість розміщення на території замовника). Ознайомтеся з конфігураціями і замовте тестовий період!

5G мережа

Минулі роки мали стати епохою 5G, але через ресурсні і операційні недоліки ця технологія трохи не відповідала своєму ажіотажу. Зараз Китай намагається завоювати світове лідерство в цьому напрямку і вже оголосив про те, що до кінця 2021 роки подвоїть свою пропускну здатність мережі 5G. Однак, з міркувань безпеки, це не принесе великої користі західним країнам, залишивши великий сегмент ринку відкритим для більшої кількості місцевих конкурентів. 

В 2021 році повний потенціал технології 5G не буде реалізовано, але вона буде розвиватися і все більше впливати на життя розвинених країн. Причиною цього залишається висока потреба бізнесу в цифрових перетвореннях, швидкості доступу до товарів і послуг, можливості віддаленої роботи, можливості і швидкості реагування на різні критичні ситуації. Технологія буде вкрай корисна для бізнесу, і відповідно буде продовжувати розвиватися більше стрімко через пандемію і її наслідки. 

Граничні мережі є одним з основних пунктів перетину хмарних і 5G технологій. Аналітики передових провайдерів прогнозують, що технологія не встигне отримати великого розвитку в 2021, але наступного року буде закладена основа її використання хмарними провайдерами і очікується значне зростання і впровадження. Протягом багатьох років підприємства намагаються вирішити задачу забезпечення якісним зв'язком свої віддалені або граничні філії, і технологія 5G може бути дуже корисна в цьому напрямку. у 2021 можуть бути підписані угоди між великими хмарними провайдерами та мобільними операторами, і в майбутньому це відкриє для нас безліч нових можливостей.

Поточний 2021 рік навряд чи стане проривним в хмарному світі, але може принести безліч нових цікавих рішень технологій і інструментів. Підписуйтесь на наші соціальні мережі і стежте за нашим блогом, щоб залишатися в курсі всіх останніх подій.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)