Меню
Головна Блог компанії De Novo Найгучніші хмарні новини минулого десятиліття
Найгучніші хмарні новини минулого десятиліття

Найгучніші хмарні новини минулого десятиліття

2021-05-06

За останні роки індустрія хмарних технологій зазнала багато змін. Ми вирішили пригадати найгучніші новини, які відбулися із хмарним світом за минуле десятиліття. 

За минулі 10 років, в світі хмарних технологій відбулося дійсно чимало важливих подій. У січні 2010 року AWS було всього чотири роки, а його передбачуваний дохід коливався від $ 500 млн. до $ 700 млн., що становило менше 3% від річного доходу Amazon (www.nytimes.com/2010/04/19/technology/19cloud.html). А VMware на той час вже встиг стати світовим лідером і трендмейкером в напрямку віртуалізації. 

VMworld 2007: презентація VMware VDI 

Microsoft Azure, Google Cloud Platform, IBM Cloud, Oracle Cloud і Alicloud ще не були представлені на ринку, так само як і контейнери та безсерверні технології. Національний інститут стандартів в області технологій (NIST) ще навіть не написав визначення для хмарних обчислень. У квітні 2010 року New York Times опублікувала статтю (www.nist.gov/news-events/news/2011/10/final-version-nist-cloud-computing-definition-published), в якій дивувалася тому, що "компанія, яка займається продажем DVD дисків поштою", вирішила перенести більшу частину своїх "веб-технологій" на Amazon.com. 

Пропонуємо вам невеликий екскурс в історію, щоб зрозуміти що відбувалося за останні 10 років і чому ми зараз там де ми є.

2010: Microsoft запускає Azure

У 2008 році компанія Microsoft оголосила (archive.nytimes.com/www.nytimes.com/external/readwriteweb/2008/10/27/27readwriteweb-windows_azure.html) про розробку Windows Azure, "операційної системи хмарних інструментів, яка послужить середовищем розробки, розміщення і управління сервісами". Ця служба стала загальнодоступною тільки в лютому 2010 року.

Ray Ozzie, CSA компанії Microsoft, представляє Azure на конференції для розробників в 2008

Під час запуску Azure коштував величезні 12 центів на годину за обчислення (тільки один варіант ВМ) і 15 центів за ГБ в місяць за зберігання даних. Azure багато в чому випередив свій час, пропонуючи не тільки обчислення і зберігання даних, але й послуги, орієнтовані більшою мірою на PaaS та розробників. 

Конфігурації та ціни Azure в 2008 році

З тих пір частка Azure на ринку хмарних обчислень постійно зростала і в 2020 році склала майже 20% ринку. Детальніше про це та про інші тренди хмарного ринку на 2021 рік ми писали в нашому нещодавньому огляді

2011: Збій в роботі AWS поклав половину інтернету

Збоїв в роботі операторів стає все менше, але за останнє десятиліття їх було достатньо навіть на загальносвітовому рівні. Серед всіх збоїв найбільше виділяється один. 21 квітня 2011 року, на сході США вийшла з ладу велика кількість стораджей Amazon. Це призвело до колосальних збоїв в інтернеті, і недоступності популярних у всьому світі ресурсів, таких як Reddit, Quora і FourSquare, і величезної кількості середніх і малих сервісів. 

Усунення несправностей зайняло більше 3 днів, і тільки в неділю ввечері був відновлений доступ до більшої частини інтернет ресурсів. Цей збій став таким собі відправним сигналом для великої кількості компаній, що не можна покладатися на розміщення своїх інфраструктурних ресурсів в одному регіоні або одній зоні доступності. 

2012: Війна за ціни в хмарі

Багато років одним з основних способів конкуренції між провайдерами публічних хмар була ціна. Зрештою, окрім зниження цін і комерціалізації базових послуг, велика трійка знайшла інші способи конкурувати.

Цінові війни велися впродовж довгого часу, але саме 2012 став справжнім піком, коли AWS, Azure і Google постійно знижували ціни (www.computerweekly.com/news/2240173950/Microsoft-undercuts-Google-AWS-in-cloud-storage-price-drop), буквально розстрілюючи один одного. Це був рік, коли ми побачили значне зниження цін на широкий спектр основних послуг (www.wired.com/insights/2012/03/amazon-google/) (обчислення, зберігання, реляційні бази даних). Зниження цін, звичайно, продовжувалося й надалі, але відверта війна між провайдерами після 2012 року почала згасати.

2013: Google та IBM виходять на ринок хмарних обчислень

У 2012 році Google анонсував (cloud.googleblog.com/2012/06/google-compute-engine-computing-without.html) попередню версію Google Compute Engine, яка стала загальнодоступною в грудні 2013 року (blogs.gartner.com/lydia_leong/2013/12/03/google-compute-engine-goes-ga/) (нехарактерно короткий період бета-тестування, за стандартами Google). Як і у випадку з Amazon, хмарна платформа Google була не стільки новою пропозицією, скільки комерціалізацією бек-енду, який забезпечував роботу комерційних пропозицій Google на ринку. 

Urs Holzle, VP of Engenering Google, презентує новий хмарний сервіс в 2012 році

Також 2013 рік став роком виходу компанії IBM на ринок хмарних обчислень, завдяки придбанню компанії Softlayer (www.forbes.com/sites/bruceupbin/2013/06/04/ibm-buys-privately-held-softlayer-for-2-billion/). IBM використала Softlayer в якості основи для своєї хмарної пропозиції Blue Mix, яка була запущена в наступному році (у 2017 році вона була ребрендована в IBM Cloud).

2014: AWS анонсує Lambda, запускаючи безсерверні обчислення

Іноді найбільша новина року стає очевидною тільки заднім числом, і в 2014 році, коли AWS запустила Lambda (aws.amazon.com/about-aws/whats-new/2014/11/13/introducing-aws-lambda/), це був саме той випадок. Анонсована на конференції re:Invent 2014 року, вона мала назву "служба для динамічних додатків, яка управляється подіями". 

На тій презентації це не справило особливого враження на публіку і фахівців. Проте, це стало початком технології serverless, яка є дуже популярною в хмарних обчисленнях сьогодні. Forrester повідомляє, що кожен четвертий глобальний розробник використовує serverless архітектуру, а ще 24% планують зробити це в найближчі 12 місяців.

2015: Oracle заходить, а HP виходить

Після багатьох років засудження хмарних обчислень компанія Oracle долучилася (venturebeat.com/2015/10/27/oracle-finally-launches-elastic-compute-cloud-9-years-after-amazon-debuted-ec2/) до гри хмарних інфраструктур в 2015 році. Це відбулось всього через кілька місяців після того, як керівники HP заявили в New York Times (bits.blogs.nytimes.com/2015/04/07/hp-comes-to-terms-with-the-cloud/), що вони не можуть конкурувати з великими компаніями (вони офіційно оголосили про припинення роботи своєї хмари HP Helion Public Cloud в кінці 2015 року). 

Larry Ellison, Oracle CTO, презентує основні переваги своєї хмари, 2015

Спочатку здавалося, що справи у Oracle складаються дуже вдало - в 2015 році вони стверджували, що отримали $ 1,5 млрд. доходу від хмарних обчислень. Але незабаром з'явилися підозри, що вони підробляють бухгалтерську звітність (www.computerworld.com/article/3082707/is-oracle-cooking-its-cloud-books.html). Скандал був пов'язаний з позовом колишнього фінансового директора Oracle, яка стверджувала, що була звільнена після відмови додати нарахування в мільйони доларів до хмарних фінансових звітів.

2016: Переломний момент для великого бізнесу

У той час це було незрозуміло, але сьогодні з упевненістю можна сказати, що саме 2016 рік став переломним. Саме тоді почалися впровадження публічних хмар великими підприємствами. Все почалося з того, що компанія Capital One оголосила (www.computerworld.com/article/3145622/capital-one-rides-the-cloud-to-tech-company-transformation.html) повний перехід на хмарні технології, заявивши, що їй необхідно почати діяти і мислити як технологічна компанія, а не як банк. З тих часів Capital One став зразком передового впровадження хмарних технологій. 

Відділення Capital One Bank

Аналогічним чином Salesforce.com, ще одне відоме підприємство, оголосило про перехід в публічну хмару (www.networkworld.com/article/3075509/why-the-salesforce-amazon-cloud-partnership-is-a-big-deal.html). Будучи однією з найбільших SaaS-компаній в світі, яка виросла за часів до появи хмарних обчислень, вона стала прикладом для інших SaaS-організацій, які все ще тримали свої власні ЦОД.

2017: VMware і Amazon об'єднують хмари

У 2016 році VMware продали свій підрозділ vCloud Air Business європейському хостинг провайдеру OVH. Вже за рік, в серпні 2017, VMware і Amazon оголосили (www.businesswire.com/news/home/20161013006574/en/VMware-and-AWS-Announce-New-Hybrid-Cloud-Service-%E2%80%9CVMware-Cloud-on-AWS%E2%80%9D) про запуск спільного продукту VMware Cloud on AWS. 

Архітектура сервісу VMware on AWS

Нова розробка дозволила ІТ-командам об'єднати свої інфраструктури в загальну систему і управляти ними через спільні інструменти. Ця угода поклала початок нової концепції побудови інфраструктур - гібрид. Детальніше про гібридні інфраструктури ми писали в нашій статті "Гібрид або мультиклауд - головні відмінності".

2017: Kubernetes перемагає у війні контейнерних оркестраторів

Впродовж декількох років в світі оркестровки контейнерів йшла невелика війна за домінуюче технологічне місце між Mesos і Kubernetes. Були ще й інші гравці: Docker Swarm, Openstack Magnum і VMware Photon, але ніхто з них не зміг скласти серйозну конкуренцію двом основним учасникам. 

Важко сказати, коли саме стався перелом на користь Kubernetes, але до кінця 2017 року в контейнерних війнах з'явився явний переможець (www.cloudhealthtech.com/blog/container-wars-are-over-kubernetes-has-won). До кінця 2017 вбудований Kubernetes підтримувався у всіх основних публічних хмарах: Google Kubernetes Engine (GKE), Amazon Container Service for Kubernetes (EKS) і Microsoft Azure Kubernetes Service (AKS).

2018: Втрата даних в S3 і нове розуміння безпеки

Неприємна тенденція почала формуватися в 2017 році (businessinsights.bitdefender.com/worst-amazon-breaches) і досягла свого апогею в 2018 році. Негерметичні контейнери S3 з неправильними дозволами, привели до розкриття критично важливих і навіть конфіденційних даних. 

Сервіс Amazon S3

Найсерйозніший випадок стався в кінці 2017 року, коли у відкритому контейнері S3 AWS була розкрита конфіденційна інформація Experian про перепис населення 123 мільйонів американських домогосподарств (www.scmagazine.com/home/security-news/cloud-security/open-aws-s3-bucket-exposes-sensitive-experian-and-census-info-on-123-million-u-s-households/). Впродовж декількох місяців новини про витік даних з'являлися практично щотижня. 

У зв'язку з критичною ситуацією, Amazon намагався вдатися до будь-яких варіантів вирішення проблеми. Вони дали користувачам можливість (aws.amazon.com/about-aws/whats-new/2018/11/introducing-amazon-s3-block-public-access/) одним кліком миші блокувати публічний доступ до всіх об'єктів облікового запису. Це було грубим рішенням, але воно дало свої результати і втрати даних дійсно припинилися. 

У 2019 AWS дала більш глибокий доступ (aws.amazon.com/about-aws/whats-new/2019/12/introducing-access-analyzer-for-amazon-s3-to-review-access-policies/) до контейнерів S3, що дало можливість аналізувати те, що відбувається на нижчому рівні. Однак такі втрати бувають не тільки у AWS, будь-який користувач публічної хмари може залишити доступ до своїх сховищ відкритим або погано захищеним, тому за цим важливо стежити. Випадок з витоками в AWS змусив фахівців підвищувати свої знання технологій безпеки. 

2019: Microsoft переможець контракту з JEDI

Після 1,5 років, двох судових процесів і безлічі драматичних подій Пентагон оголосив (www.zdnet.com/article/microsofts-big-win-pentagon-signs-massive-1-76bn-contract/), що присуджує контракт JEDI компанії Microsoft. Для деяких це стало великою несподіванкою, оскільки з самого початку здавалося, що контракт буде укладений саме з AWS. Але з огляду на політичний клімат і погане ставлення Трампа до Джеффа Безоса, шансів у Microsoft було дійсно більше. 

Donald Trump, 45 президент США, Satya Nadella, CEO Microsoft, та Jeff Bezos, CEO Amazon в білому домі в 2018 році

Контракт має колосальну вагу, і передбачає постачання хмарних послуг на суму близько $10 млрд. протягом десяти років. Скоріш за все ми можемо стверджувати, що цей контракт стане поворотним в гонці між Microsoft і Amazon, але про це ми дізнаємося тільки через час. 

2020: COVID-19 прискорив впровадження хмарних технологій

Спалах COVID-19 вплинув (і продовжує впливати) на життя людей по всьому світу, а також змусив організації внести значні зміни в свої бізнес-операції. Щоб забезпечити роботу віддалених співробітників і створити масштабовану інфраструктуру для цифрових продуктів і послуг, компанії звертаються до можливостей загальнодоступної хмарної інфраструктури та контейнерних технологій. 

За даними останніх аналітичних досліджень, близько 70% організацій, що використовують хмарні сервіси, планують збільшити свої витрати на хмарні технології навіть після COVID-19. Ця тенденція стала популярною в 2020 і продовжує набирати обороти в 2021. 

Минулі десять років були дійсно цікавими та насиченими на події. Однак ми вже живемо в 2020-х, і вони очікуються ще більш цікавими на нові технології, ринкові зміни і події.  

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)