Меню
Головна Блог компанії De Novo У Білому домі замислились про енергозабезпечення ЦОДів за рахунок малих АЕС
У Білому домі замислились про енергозабезпечення ЦОДів за рахунок малих АЕС

У Білому домі замислились про енергозабезпечення ЦОДів за рахунок малих АЕС

2024-07-01

Датацентри США вже найближчим часом можуть зіштовхнутися з проблемою нестачі достатніх електричних потужностей. Проблема, схоже, хвилює навіть Білий дім. Один зі шляхів вирішення цього питання вбачають у використанні малих атомних електростанцій. 

Зростання попиту на хмарні послуги, у тому числі на потужності для штучного інтелекту та машинного навчання (AI/ML), призвело до різкого сплеску енергоспоживання з боку датацентрів. Ця тенденція особливо чітко спостерігається у найбільш розвинених економіках світу. Зокрема в США та ЄС, де резерви відповідних електричних потужностей, якщо ринок розвиватиметься такими ж темпами, можуть вичерпатися буквально у найближчі кілька років.  

Йдеться про ту частину генерації, що може бути використана для живлення саме датацентрів — загалом енергії вистачає, але її може не бути там, де оптимально побудувати новий великий ЦОД. Відновлювані джерела, такі як сонячні та вітряні електростанції, не дозволяють вирішити проблему. Деякі великі замовники будують свої об'єкти поблизу АЕС, але цей шлях теж доступний не всім. На цьому тлі все частіше чутно заклики впроваджувати для живлення ЦОДів малі модульні реактори (Small Modular Reactors, SMR за західною класифікацією). Про це ми писали в одній із наших попередніх статей, але тема, схоже, стає все більш актуальною. 

 Класифікація АЕС за версією International Atomic Energy Agency (IAEA) 

 

Попит є, рішень поки що немає 

Підтвердженням цього стала доповідь Райана Бахрана, заступника директора Управління з науки та технологічної політики Білого дому, що буда представлена у рамках міжнародної конференції Data Center World 2024 (яка проходила наприкінці травня у Франкфурті). Під час виступу наголошувалося, що АЕС та відновлювані джерела енергії можуть ефективно доповнювати один одного, особливо у контексті електропостачання датацентрів. Також був представлений проєкт SMR потужністю 77 МВт, яку можуть використовувати, наприклад, гіперскейлери для вирішення можливих проблем із нестачею електричних потужностей. Що стосується невелики операторів, то вони могли б спільно купувати та використовувати такі міні-АЕС. Звучить непогано, та й проєктів SMR у світі існує більш ніж десяток. Проблема в тому, що жоден з них ще не доведений до етапу промислового виробництва — у кращому випадку створено лише прототип чи дослідний зразок, а додаткова енергія потрібна вже зараз. 

Іншою проблемою є те, що для SMR, потрібне ядерне паливо, але, наприклад, США сьогодні здатні покрити менше третини власних потреб у ньому шляхом внутрішнього виробництва, решту доводиться імпортувати. Поява SMR збільшить цей дефіцит. Й хоча в країні активно вживають заходів щодо нарощування виробництва збагаченого урану, все ж для того, щоб ефект був відчутним, потрібно як мінімум кілька років та багато мільярдів доларів. 

З усім тим, важливо, що на питання потенційної нестачі енергії для датацентрів звернули увагу на найвищому рівні, принаймні у США, та розв'язувати тання пропонують саме за допомогою малих модульних АЕС. Це дає надію, що ідею створення SMR, доступних для комерційних споживачів, не буде зведено нанівець та врешті-решт її буде реалізовано. 

Якщо ж вам вже зараз потрібен надійний, потужний та відмовостійкий дата-центр із достатнім електроживленням – звертайтесь до нас. За більш ніж 15 років роботи ЦОД De Novo не зупинявся а ні на мить. Також у нас розгорнуті хмарні сервіси IaaS, інноваційні послуги для AI/ML та безліч інших корисних пропозицій. 

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)