Меню
Головна Блог компанії De Novo Трильйонний інтерес — AI як довгострокова інвестиція
Трильйонний інтерес — AI як довгострокова інвестиція

Трильйонний інтерес — AI як довгострокова інвестиція

2024-08-26

Аналізуючи світовий ринок AI/ML, експерти провідних фінансових компаній доходять згоди в головному — сегмент продовжить залучати інвестиції ще довгі роки, проте окупність вкладень навряд чи буде блискавичною, особливо на великих проєктах. 

Найближчими роками компанії та організації по всьому світі вкладуть у розвиток технологій AI/ML фантастичну суму – не менше $1 трлн. Принаймні так вважають аналітики Goldman Sachs (GS) – однією з найбільших глобальних фінансових компаній. Разом з тим, експерти говорять про те, що інвестиції в ШІ повертаються досить повільно бо на нинішньому етапі глобальний ринок ще формується. Проте якщо зараз не докласти зусиль для того, щоб закріпитися на ньому, можна назавжди відстати від конкурентів.

Заручник успіху

Як зазначає старший економіст GS Джозеф Бріггс, протягом наступного десятиліття технології ШІ зрештою автоматизують до 25% усіх робочих задач, а в США вони підвищать продуктивність праці на 9% й додадуть понад 6% до зростання ВВП. Експерт наголошує, що хоча сьогодні впровадження ШІ-технологій може вимагати суттєвих витрат, у майбутньому частка таких вкладень знижуватиметься, а віддача від них зростатиме. Так завжди відбувається з новими революційними технологіями, при впровадженні яких, як правило, відбувається перерозподіл робочої сили, виникають нові задачі, відкриваються недоступні раніше можливості.

Така сама ситуація спостерігалася нещодавно під час появи та активного впровадження інформаційних технологій. Наприклад, за останні кілька десятиліть з’явилися нові професії, зокрема вебдизайнер, цифровий маркетолог, розробник мобільних застосунків тощо. У новій роботі Девіда Аутора — вченого-економіста Массачусетського технологічного інституту (MIT), на основі величезного масиву історичних даних, показано, наприклад, що сьогодні 60% працівників зайняті в професіях, яких не існувало в 1940 році, до того ж 85% зростання зайнятості за останні 80 років забезпечено саме шляхом появи професій, пов'язаних із новими технологіями. Приблизно такого ж ефекту експерти очікують й від впровадження AI/ML.

Інші дослідники акцентують увагу на проблеми з ресурсами, що назрівають — попит на технології AI/ML призвів до дефіциту апаратних рішень, а також доступних потужностей у дата-центрах. Група аналітиків GS, що спеціалізується на дослідженнях ринку напівпровідників, стверджує, що недостатні темпи випуску високопродуктивних чіпів стримуватимуть зростання сегмента ШІ протягом наступних кількох років. Також під великим питанням залишається доступність електричних потужностей для живлення ЦОДів — наявні енергосистеми в ЄС та США просто не готові до різкого сплеску зростання попиту. Як розв'язувати цю проблему у найближчій та середньостроковій перспективі поки що неясно.

У тривалому періоді потрібні значні інвестиції в енергетичну інфраструктуру, але ефект від них навряд чи буде отримано швидко, враховуючи регульований характер комунальної галузі та обмеження в ланцюжках поставок. Отож очевидно, що на ринок AI/ML чекає нестача потужностей, яка своєю чергою може пригальмувати темпи його зростання. Виходить, що високий попит сам собою, несподіваним чином, перетворився на потенційний стримувальний фактор.

ШІ стимулює суміжні галузі

У будь-якому разі, без модернізації та розвитку електромереж (принаймні в США та ЄС) вже не обійтися, а отже, у цю сферу також будуть спрямовані великі інвестиції. Виходить, що попит на ШІ також стимулює розвиток та оновлення пов'язаних сфер — як мінімум від цього процесу (крім прямого впливу, який впровадження AI/ML вже сьогодні створює на більшість галузей глобальної економіки) виграють чіпмейкери, виробники електрообладнання та рішень для інфраструктури ЦОД.

Зокрема, найбільша світова інвестиційна компанія BlackRock у новому звіті 2024 Midyear Global Outlook стверджує, що завдяки ШІ, зростання ринку ЦОД найближчими роками може становити 60–80% у річному обчисленні, з цією ж думкою згодні й багато інших галузевих аналітиків. Зазначимо, що як великий інвестор BlackRock вкладає значні кошти у створення дата-центрів на території США та Німеччини, а надалі обсяги вкладень планується лише нарощувати з огляду на те, що бум ШІ ще далекий від завершення.

 Источник изображений: BlackRock

 

Джерело: BlackRock

Проте, не всі компанії готові конкурувати на перегрітих ринках США та Європи. Як свідчать інші дослідження інвестори все частіше дивляться в бік інших регіонів, серед яких пріоритетне місце посідають Латинська Америка та Південно-Східна Азія. Отже попит на ШІ опосередковано впливає ще й на світовий перерозподіл інвестиційних потоків, стимулюючи великі компанії направляти кошти у регіони, що допоки не були надто привабливими для великих вкладень.

В Україні доступні потужності для AI/ML все ще є, принаймні у нашій хмарі. Сьогодні компанія De Novo пропонує доступ до найпотужніших TPU NVIDIA H100 та L40S безпосередньо з оточення Kubernetes у складі сервісів Tensor Cloud (у колективній хмарі) та HTI (сервіс класу GPU Private Cloud). А з PaaS-платформою ML Cloud ви отримуєте ще й готове повноцінне робоче середовище для ML-інженера (класу AWS SageMaker або Google Vertex AI).

Бажаєте дізнатися більше — звертайтеся по консультацію до наших експертів, які не лише нададуть відповіді на ваші запитання, але й допоможуть розгорнути пілотний проєкт або перенести ІТ-навантаження в хмару De Novo.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)