Меню
Головна Блог компанії De Novo Чи стане 2024 роком штучного інтелекту?
Чи стане 2024 роком штучного інтелекту?

Чи стане 2024 роком штучного інтелекту?

2024-03-27

Минулого року попит на технології в галузі штучного інтелекту та машинного навчання показав вибухоподібне зростання. Всі великі ІТ-компанії, а за ними і багато інших представників ринку високих технологій, так чи інакше заявили про розробку рішень на основі ШІ. 

Це вже не кажучи про тисячі стартапів, які раптово з'явилися на цій ниві. Будь-який новий сервіс або програму, так чи інакше намагаються пристебнути до теми AI/ML.

Проте схоже, що це лише початок й результати 2024 будуть ще більш вражаючими. Привід так думати дає зокрема те, що вже на початку року, 14 лютого, компанія NVIDIA вперше обійшла ринкову капіталізацію таких гігантів як Amzon і Alphabet (Google), ставши четвертою за вартістю компанією у світі.

Джерело: Companies Market Cap

Звичайно, це дуже умовний показник, заснований на ситуативній вартості акцій, але водночас він дуже точно показує настрої інвесторів, які все більше вірять у перспективи ШІ, а отже, інвестування в цю сферу триватимуть. Зазначимо також, що вся "велика трійка" хмарних операторів — Amazon, Google, Microsoft — міцно тримається на чолі списку найдорожчих компаній світу, що також свідчить про великий попит на хмарні сервіси.

Аналітики відзначають, що неймовірний стрибок вартості акцій NVIDIA, а лише за перші 1,5 місяця 2024 року вони зросли на 50%, пов'язаний із лідерськими позиціями компанії у сфері графічних прискорювачів (GPU), які сьогодні є найважливішим апаратним компонентом будь-яких ІТ-платформ AI/ML — локальних, хмарних, гібридних.

Попит на топову модель — Н100 буквально зашкалює. Цей GPU, оснащений великою кількістю тензорних ядер (які дають суттєвий приріст на задачах, пов'язаних із штучним інтелектом та машинним навчанням) масово скуповують Meta, Microsoft, OpenAI та багато інших компаній. В результаті вартість цих прискорювачів становить сьогодні $35-40 тис. за одиницю, а фактичного постачання можна чекати до півроку.

Але, можна і "обійти систему", адже потужні AI GPU H100, і не тільки вони, доступні як сервіс у хмарі De Novo, з усіма перевагами даного підходу (швидкий доступ, оплата тільки за використані ресурси, безпека та стійкість до відмов). Як ці прискорювачі допоможуть у вирішенні саме ваших завдань — дізнайтесь, отримавши безкоштовну консультацію спеціалістів De Novo.

Про великі перспективи ринку AI/ML говорять також в Європі. Синхронно з новиною про зростання акцій NVIDIA німецький Deutsche Bank випустив прогноз, у якому сказано, що у 2024 році виручка основних постачальників компонентів для ШІ-платформ, в першу чергу, йдеться про GPU та спеціалізовані процесори, зросте більш ніж на 50% й сягне $60 млрд, а до 2027 року цей показник збільшиться ще вдвічі — до $120 млрд, що на той час становитиме 20% глобальної виручки від продажу всіх напівпровідникових компонентів. Загальний висновок, що його можна зробити з цих новин — ринок ШІ зростатиме найближчими роками в усіх напрямках й найбільші вигоди отримає той, хто зможе швидко адаптуватися до стрімких змін.

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)