Меню
Головна Блог компанії De Novo 10 головних тенденцій у галузі AI за версією Стенфордського Університету
10 головних тенденцій у галузі AI за версією Стенфордського Університету

10 головних тенденцій у галузі AI за версією Стенфордського Університету

2024-04-24

Один із підрозділів всесвітньо відомого Стенфордського Університету — HAI — представив новий щорічний звіт AI Index 2024, в якому зібрані актуальні дані про рівень досягнень, тенденції та перспективи галузі AI/ML.

Стенфордський Університет (Stanford University) — одна з провідних наукових та освітніх установ США. Серед його підрозділів є така структура як Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence (HAI), що займається питаннями штучного інтелекту та машинного навчання. Крім наукових досліджень, співробітники HAI аналізують стан світової галузі AI/ML. 

Частина досліджень публікується у відкритому доступі. Як, наприклад, щорічний звіт AI Index, який регулярно виходить, починаючи з 2017 року. Обсяг нового випуску, що з'явився у квітні, перевищує 500 сторінок проте він вартий того, щоб ознайомитися з ним повністю. Але ми наведемо тут лише десять основних пунктів, що їх самі дослідники вважають найважливішими.

Штучний інтелект вже перевершує людей у деяких задачах, але не в усіх

Тести показують, що станом на 2024 ШІ впевнено обганяє людей в таких галузях як класифікація зображень і візуальне мислення (visual reasoning), а також розуміння англійської мови. Водночас, AI відстає у вирішенні складних математичних завдань змагального рівня та розумінні візуальних даних (Visual Commonsense Reasoning, VCR). Зазначимо, що visual reasoning — це, наприклад, уявне конструювання певних об'єктів і уявні експерименти з ними, а VCR передбачає інтерпретацію візуальних даних з погляду загального розуміння та сприйняття.

Комерційний сектор обганяє науковий у справі створення AI-моделей

Дослідники зазначають, що у 2023 році приватні компанії розробили 51 гідну уваги модель машинного навчання, тоді як академічні кола — лише 15. Разом з тим не менше 21 моделі було розроблено спільними зусиллями комерційних та наукових структур, що є новим рекордом.

Науковий прогрес пришвидшується завдяки штучному інтелекту

Ще 2022 року ШІ почав надавати помітну допомогу в процесі багатьох наукових відкриттів. Однак у 2023-му було розроблено цілу низку дуже важливих наукових застосунків на основі ШІ. Це, наприклад, ПЗ AlphaDev, що робить алгоритмічне сортування більш ефективним, або GNoME, що полегшує процес відкриття матеріалів та інші.

США залишаються світовим лідером у сфері AI та продовжують збільшувати відрив від інших країн

За даними дослідників HAI, 2023 року в компаніях та установах США було розроблено 61 модель ШІ, в усіх країнах ЄС разом узятих — 21, в Китаї — 15.

Розробки ШІ помітно дорожчають

За оцінками AI Index, витрати на навчання сучасних моделей ШІ досягли безпрецедентного рівня. Наприклад, вартість обчислювальних ресурсів для навчання OpenAI GPT-4 склала близько $ 78 млн, а для Google Gemini Ultra — вже $ 191 млн. Й що далі, то швидше за все, навчання моделей обходитиметься все дорожче. Разом з тим…

Інвестиції в генеративний штучний інтелект стрімко зростають

Попри загальне зниження обсягу приватних інвестицій у сферу ШІ, що його відзначили дослідники у 2023 році, фінансування розробок у галузі генеративного штучного інтелекту (Generative AI) суттєво зросло, збільшившись майже у вісім разів порівняно з 2022 роком й сягнувши $ 25,2 млрд. До того ж найбільші гравці у сфері генеративного ШІ, такі як OpenAI, Anthropic, Hugging Face, Inflection, повідомили про нові великі раунди збору коштів.

ШІ робить працівників більш продуктивними і підвищує якість роботи, але не завжди

У 2023 році кілька досліджень (не лише HAI, але й інших організацій) були спрямовані на оцінку того, як ШІ впливає на продуктивність праці. Результати виявилися неоднозначними. Низка робіт виявила позитивні тренди — за допомогою ШІ працівники змогли швидше виконувати завдання та підвищили якість результатів праці. Також дослідження продемонстрували явний потенціал ШІ у справі подолання розриву між навичками низько- та висококваліфікованих співробітників. Інші дослідження показали, що використання ШІ без належного нагляду, навпаки, може призвести до зниження продуктивності праці.

Кількість правил регулювання для ШІ різко зростає, зокрема у США

Кількість правил, пов'язаних зі штучним інтелектом, у США значно зросла за останні п'ять років. У 2023 році діяло 25 нормативних актів, пов'язаних з ШІ, порівняно з одним у 2016 році. Лише минулого року загальна кількість нормативних актів, спрямованих на регулювання у галузі AI, зросла на 56,3%. Але разом з тим…

Галузі не вистачає стандартів

Дослідження HAI виявило значний недолік стандартизації у звітності розробок AI, що ускладнює задачу систематичного порівняння, виявлення потенційних ризиків та обмежень різних моделей штучного інтелекту.

Люди по всьому світі визнають вплив AI на їх життя, та це їх турбує

За останній рік частка людей, які вважають, що ШІ кардинально вплине на їхнє життя в найближчі три-п'ять років, збільшилася з 60% до 66%. Разом з тим лише в США 52% респондентів повідомили, що вони більше стурбовані, ніж захоплені досягненнями в галузі ШІ (2022 року таких людей було 38%).

Загалом, ШІ стає дорожчим у розробці, викликає більше побоювань у людей, але його розвиток вже не зупинити, бо переваги від впровадження технологій AI/ML перекривають потенційні недоліки принаймні на цей час.

Нагадаємо, що сьогодні потужну надійну та продуктивну інфраструктуру для AI/ML на основі найновіших апаратних та програмних компонентів можна отримати з хмари De Novo — у складі сервісів  Tensor Cloud HTI  та ML Cloud. Є запитання? Звертайтесь по консультацію до наших експертів!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)