Меню
Головна Блог компанії De Novo Рейтинг Унікальних ЦОД Світу
Рейтинг Унікальних ЦОД Світу

Рейтинг Унікальних ЦОД Світу

2020-11-03

Дата-центри бувають великі й маленькі, потужні та слабкі, але є й такі, що можуть по справжньому здивувати кожного. Чи бачили ви ЦОД під водою або такий, який збудовано прямо в горі? Ми підготували список найбільш незвичайних дата-центрів по всьому світу та з радістю розповідаємо вам про це!

Більшість дата-центрів розташовані в непримітних і цілком звичайних будівлях. Інколи вони навіть схожі на бункери з невеликою кількістю вікон або взагалі без них. Розміщуються такі будівлі в офісних парках або в сільській місцевості. Вони не обладнані яскравими вивісками та рекламними бордами, і не так легко відразу зрозуміти, що ж саме там відбувається.

Особливо уважні спостерігачі можуть побачити великі кондиціонери, або підвищену кількість знаків, які повідомляють про високу напругу. Однак, для більшості людей, центри обробки даних є абсолютно непомітними. Для керівників ЦОД така сірість і непримітність - це добре, тому що дані, які зберігаються і обробляються на серверах цього ДЦ, залишаються в цілковитій безпеці.

Чилера ЦОД De Novo Київ, Україна

Але, як ми знаємо, завжди є винятки з усіх правил. Саме тому незвичайні, а іноді дивовижні дата-центри, заслуговують нашої уваги. Ми вирішили зробити добірку, і зібрати в одній статті 9 незвичайних, а іноді навіть лякаючих ЦОД, які розташовані по всьому світу! Також не пропустіть нашу минулу статтю, в якій ми розглядали 8 Самих Великих Світових ДЦ!

1. Підводний Дата-Центр Mircosoft

Ідея компанії Microsoft, розташувати інфраструктуру під воду, має на меті доволі серйозні обґрунтування. За їхніми твердженнями, більшість людей живуть поблизу води і їх підводний ЦОД може швидко розгортатися незалежно від місця розташування, а найголовніше, він може використовувати гідро кінетичну енергію для живлення і природного охолодження.

У межах проекту Natick був створений експериментальний прототип суднового контейнера, призначений для обробки даних на морському дні поблизу Оркнейських островів Шотландії. Він є частиною багаторічної дослідницької роботи з дослідження виробництва і експлуатації екологічно стійких, готових блоків ДЦ. Такі блоки можуть досягати різних розмірів в залежності від потреби, їх можна швидко встановити і залишати для самостійної роботи на морському дні протягом багатьох років.

2. ЦОД всередині ядерного бункера

ЦОД "CyberBunker" розроблено всередині ядерного бункера, який знаходиться в Нідерландах. Ядерний бункер був побудований за часів холодної війни і експлуатувався в ті часи військовими з НАТО. Компанія будівник заявляла, що дата-центр здатний працювати протягом 10 років без сторонньої допомоги.

Через деякий час з'ясувалося, що на серверах CyberBunker був розміщений піратський контент і дзеркало Wikileaks, після цього у нього почалась низка проблем і невдач. Центр багаторазово звинувачували в розміщенні різного роду шкідливих програм. У 2002 році на об'єкті спалахнула пожежа, а після того, як її подолали, всередині бункера була виявлена ​​лабораторія з виробництва наркотиків. Троє співробітників отримали реальні тюремні терміни.

3. Божий Дата-Центр

У Барселоні в одній з церков 20-го сторіччя в даний час знаходиться дата-центр, в якому розміщено суперкомп'ютер MareNostrum (в перекладі з латині Наше Море). Це один з трьох найпотужніших суперкомп'ютерів Іспанії. Він є частиною Політехнічного Університету Каталонії, і використовується для цілого ряду дослідницьких проектів, від зміни клімату до дослідження раку, біомедицини, прогнозування погоди і моделювання енергії синтезу.

4. Дата-Центр під горою

Більшість ЦОД в світі оснащені стандартними системами фізичного захисту. Але це все дуже просто, в порівнянні з дата-центром Bahnhof, який розташовано всередині наднадійного колишнього ядерного бункера Pionen, в Стокгольмі, Швеція. Він знаходиться на глибині 150 метрів під землею, всередині гірського масиву, і має захист з металевими дверима товщиною 40 см. Потрапити на територію такого об'єкта стає справжнім випробуванням. Крім того, в 2012 році компанія провела модернізацію приміщень і систем охолодження. Тепер ЦОД економить 275 мегават-годин енергії щороку, і витрачає приблизно на 40 000 євро менше на щорічний рахунок за електроенергію.

5. ЦОД, який не боїться ураганів

У попередньому випадку, захист від зовнішнього впливу створює природа, але іноді людині під силу власноручно довести системи фізичного захисту до височайшого рівня. Саме таким прикладом є Equinix NAP of the Americas в Майамі. Це один з найбільших на планеті центрів обробки даних, який побудовано однією будівлею (6 поверхів і 230 000 м. кв.), Побудовано його на висоті 10 метрів над рівнем моря, а розрахований він на витримування ураганних вітрів 5 категорії (максимальної за шкалою Саффіра - Сімпсона).

Згідно інформації компанії Equinix, об'єкт MI1 забезпечує доступ даних в Карибський басейн, Південну й Центральну Америку, і більш ніж в 148 країн світу. Крім того, він є основним мережевим вузлом обміну між Латинською Америкою і США. Будь-який збій, навіть найкоротший, в роботі цього ЦОД, може призвести до катастрофічних втрат і наслідків.

У 2017 році, захист цього ЦОД, зміг проявити себе і зробив це якомога добре. Тоді в Карибському басейні бушував ураган "Ірма", який було віднесено до п'ятої категорії. Він обрушився на Флориду і завдав нищівних руйнувань регіону, та великих втрат округу Майамі-Дейд, але незважаючи на це, Equinix NAP of the Americas витримав.

Цікавий факт, що хмара EU-Cloud розміщується в одному з ДЦ компанії Equinix, і знаходиться у Франкфурті-на-Майні в Німеччині.

6. Арктичний Дата-центр Facebook

Шведський центр обробки даних Facebook розташовано в 120 км від Полярного кола. Для охолодження обладнання всередині об'єкта використовується холодне повітря, що оточує центр обробки даних. За даними компанії, об'єкт площею 27 000 квадратних метрів був одним з найефективніших і стійких дата-центрів на момент його будівництва в 2013 році.

7. Льодовикова вода для норвезького ДЦ

Ще один ЦОД, який охолоджується за рахунок льодовикової енергії - Data Center Lefdal. Він розташований на західному узбережжі Норвегії на глибині 150 метрів, в колишній підземній шахті для виїмки дорогоцінного матеріалу олівіну (зелений мінерал високої щільності, який використовують для виготовлення сталі). Центр обробки даних працює виключно на основі відновлюваної енергії, виробленої на місцевому рівні, при цьому охолоджується водою з другого за величиною фьорду в Норвегії, глибина якого складає 565 метрів і який живиться водою з чотирьох льодовиків.

Оскільки центр обробки даних знаходиться в шахті, він розташований нижче рівня моря. Це усуває необхідність встановлювати дорогі високопродуктивні насоси для підйому води з фьорда до теплообмінників в системі охолодження, що сприяє підвищенню енергоефективності ДЦ.

8. ЦОД за схемою курника

Коли проектується ЦОД, дуже важливо впровадити ефективну систему охолодження. Компанія Yahoo вирішила це питання у дуже незвичайний спосіб. У 2010 році компанія створила дизайн дата-центру на базі технології охолодження курника і реалізувала цей проект в Нью-Йорку. Конструкція вежі дозволяє пропускати через ЦОД-курник повітряний потік з піднесеної підлоги, щоб інфраструктура залишалась в потрібній температурі. Живлення об'єкту здійснюється від гідроелектростанції, розташованої неподалік від Ніагарського водоспаду, штат Нью-Йорк.

9. Космічний Дата - Центр

Якщо ваші потреби такі великі, що вам недостатньо навіть хмарної інфраструктури, то Cloud Constellation Corporation планує вивести ваші дані прямо на орбіту. Комплекс із восьми низькоорбітальних супутників (НГО), так звана SpaceBelt, буде пропонувати до п'яти петабайт космічного безпечного зберігання даних і послуги колокейшену прямо з космосу. ДЦ буде використовувати лазерні канали зв'язку між супутниками для передачі даних між різними місцями розташування на Землі.

CCC - не єдиний гравець, який свідчить про космічні ЦОД, але поки єдиний, у якого є фінансування в розмірі 100 мільйонів доларів, щоб спробувати здійснити ці грандіозні і трохи фантастичні плани.

Цікавих і корисних матеріалів багато не буває. Для тих, хто хоче дізнатися більше інформації про послуги і нюанси використання дата-центрів, ми підготували "Керівництво з вибору постачальника послуг ЦОД".

Отримайте консультацію по послугах ЦОД у фахівців De Novo абсолютно безкоштовно!

© 2008—2024 De Novo (Де Ново)